Vesti
Hronika

"Svi optuženi policajci pušteni da se brane sa slobode"

Pripadnici Kosovske policije koji su uhapšeni u akcijama tokom prošle godine na severu Kosova, pušteni su da se brane sa slobode.
Pripadnici PK (Foto Kontakt Plus)

To je za Radio Kosovska Mitrovica potvrdio adokat Predrag Miljković.

“Svi optuženi kojima je bila određena mera sudskog pritvora, danas su nakon 15 meseci pušteni da se brane sa slobode”, rekao je Miljković.

Radi se o pripadnicima pogranične policije Kosova, koji su u više akcija specijalnih jedinica policije uhapšeni prošle godine, od kojih je tokom prve 28. maja uhapšeno njih 19.

“Predsednica sudskog veća je donela rešenje kojim se usvaja mera jemstva određenom broju optuženih koji se nalaze u pritvoru i omogućila im da se u daljem postupku brane sa slobode. Kao branioci Blagoja Lazovića, advokat Miro Delević i ja, zadovoljni smo ovom odlukom suda jer smatramo da je naš branjenik predugo vremena proveo u pritvoru kako tokom same istrage, tako i nakon podizanja optužnice”, dodao je Miljković i kazao da se Lazović nalazi u dobrom fizičkom stanju, ali da je pritvor u trajanju od 15 meseci ostavio traga na njegovog klijenta.

Miljković navodi da što se tiče daljeg toka suđenja, da su podneti zahtevi za odbacivanje optužnice i da se čeka odluka suda.

U akciji koju je Kosovska policija sprovela 28. maja prošle godine, uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije - 11 Srba, po četvoro Albanca i Bošnjaka među kojima su bili jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika

Akcija je potom nastavljena i narednih dana, kada su uhapšena još dva policijska službenika na prelazu Jarinje i u Južnoj Mitrovici, kao i jedna pripadnica Kosovske policije u Zubinom Potoku.

Policijski inspektorat Kosova i istražitelji Istražnog odeljenja, u saradnji sa kosovskom policijom, uhapsili su još tri policajca 24. oktobra u ranim jutarnjim časovima u Severnoj Mitrovici.

Od tada su se nalazili u pritvoru, dok je nekolicini nakon više meseci bio određen kućni pritvor, nakon čega su se branili sa slobode.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 18. maja optužnicu protiv 33 lica uhapšenih prošle godine u tri akcije.

Okrivljeni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, krijumčarenje robe i u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja. 25 od 38 uhapšenih, su policijski službenici.

Delević: Zbog Kovid-19 okrivljeni nakon svakog suđenja sedam dana u samici

Krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, deo je optužnice podignute protiv pet osoba iz Leposavića, od čega su troje pripadnici Kosovske policije.

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je održano drugo saslušanje u predmetu protiv okrivljenih pripadnika Kosovske policije Kosova - Ane Vasović Barać, Veroljuba Dimitrijevića i Izeta Uskovića (koji je u kućnom pritvoru), a na kojem se raspravljalo o zahtevu odbrane za odbacivanje optužnice i prigovoru na dokaze.

Advokat Veroljuba Dimitrijevića, Miloš Delević, kaže da ne postoji dobro osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

“Još jednom sam uputio molbu predsednici veća da razmotri meru sudskog pritvora, jer smatram da je mera u trenutku pandemije nehumana, s obzirom na to da okrivljeni posle svakog suđenja mora da provede sedam dana u karantinu, odnosno bukvalno u samici”, ističe Delević.

Delević navodi da advokati odbrane polažu nadu da će predsednica veća uvažiti argumente odbrane, uprkos protivljenju specijalnog tužioca da se okrivljeni brane sa slobode.Ostale vesti

Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020
Uhapšene četiri osobe osumnjičene za krivično delo prostitucije
U Prištini i Kosovu Polju uhapšene su četiri osobe osumnjičene za izvršenje krivičnih dela „omogućavanje ili prisiljavanje na prostituciju“, „obezbeđivanje prostorija za prostituciju“ i „saizvršilaštvo“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.
  • 16.09.2020