Vesti
Hronika

Svećlja: Optički kabl meta kriminalnih grupa, to je kritična infrastruktura

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je kazao da će odgovorni za oštećenje optičkog kabla u opštini Zubin Potok, koji je Kosovska policija postavljala letos uz magistralni put Zubin Potok - Brnjak, biti privedeni pravdi.
Svećlja: Optički kabl meta kriminalnih grupa, to je kritična infrastruktura
Radovi na postavljanju optićkog kabla ranije letos nedaleko od Zubinog Potoka (Foto KoSSev)

Svećlja je, kako javlja Koha, na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji koju je održao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, naveo da je oštećenje delo "određenih kriminalnih grupa".

"Svedoci smo da je bezbednosna situacija na severu potpuno drugačija od one koju smo nasledili. Među promenama je i to što što smo uspostavili signal za 044 i IPKO, ali i komunikaciju sa raznim institucijama, kroz dalje pružanje optičkog kabla koji je zapravo bio meta napada tamošnjih kriminalaca. Radi se o kritičnoj infrastukturi, bilo kakvo oštećenje kabla je ozbiljno krivično delo, na čemu naše institucije rade u kontinuitetu. Kada budemo imali konkretne informacije o tome ko nanosi štetu kablu, privešćemo ga pravdi i tražiti strogo kašnjavanje", naveo je Svečlja.

Optički kabl u vlasništvu Kosovske policije u Zubinom Potoku dva puta su u roku od pet dana, oštetila nepoznata lica. Kabl je ranije ove nedelje presečen na dve lokacije, potvrđeno je za naš portal u Kosovskoj policiji regiona Sever.

Novi slučajevi dogodili su se prvo u selu Banje, a potom i u selu Kopiloviće. Da je presečen optički internet kabl policiju su obavestili radnici firme "Ilea group".

Inače, u pitanju je kompanija angažovana na izgradnji policijskih baza u Zubinom Potoku. Ime ove kompanije, javnosti je po prvi put ovog vikenda izneo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

"Stanica u Zubinom Potoku je dobila informaciju od radnika firme ’Ilea group’, koja je izvršila spajanje odsečenog kabla u selu Banje", potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.

Međutim, potom je utvrđeno da je kabl presečen na još jednom mestu, udaljenom 700-800 metara od ove lokacije.

"Utvrđeno je da je kabl presečen i pored magistralnog puta u selu Kopiloviće u ovoj opštini", kazao je Radović.

Uviđaj je na licu mesta izvršila istražna jedinica stanice Zubin Potok.

"Uviđajem se zaključuje da su nepoznata lica, u dubini oko 50 cm iskopala zemlju, izvukla kabl i presekla ga oštrim predmetom", precizirao je Radović.

Tužilac je potom, prema njegovim rečima, naložio da se nova prijava oštećenja optičkog kabla objedini sa slučajem od 6. septembra.

Pomenuti slučaj dogodio se takođe u selu Kopiloviće, a počinioci su i tada bila nepoznati.

Kabl je bio oštećen na dva dela, a šteta procenjena na 5.000 evra.

Kosovska policija je i tada je pokrenula istragu za počiniocima, koju sada nastavlja i u vezi sa novim incidentom.

Objedinjeni slučajevi klasifikovani su kao "uništenje, oštećenje ili uklanjanje javnih instalacija".

Javnost nije obaveštavana o radovima

KoSSev se u više navrata ovog leta, tokom postavljanja optičkog kabla, o čemu javnost nije obaveštavana tokom pripreme i izvođenja radova na prometnom magistralnom putu, obraćao i centralnim i lokalnim institucijama, ali bez uspeha da dobije na vreme odgovor na pitanje o ;emu se radi.

Kabl je postavljan i tokom utvrđivanja specijalnih snaga Kosovske policije na Brnjaku i u Gornjem Jasenoviku u ovoj opštini, što je takođe sve donedavno prolazilo bez objašnjenja i ispod radara javnosti.

Javnosti je zvanično po prvi put potvrđeno šta je Kosovska policija radila ovog leta, tek kada je kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova obišao početkom meseca baze u Zubinom Potoku, da bi se nakon toga oglasili i predstavnici vlasti u Beogradu, ali i deo opozicije.Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022