Vesti
Hronika

Suzavac i u pomoćnoj sali

Jedna od četiri poslanice opozicionog pokreta Samoopredeljenje, koje je polilcija, uz saglasnost predsednika Skupštine Kadri Veseljija, popodne pustila da uđu u zgradu parlamenta aktivirala je suzavac i u pomoćnoj sali, gde je bila u toku sednica.
Suzavac i u pomoćnoj sali
Suzavac i u pomoćnoj sali (Foto Lajmi.net)

Prema saznanjima policije suzavac je aktivirala Besa Baftiu, a sa njom su bile Tima Kadrijaj, Valjdete Bajrami i Šukrije Bitići, objavila je Koha.net.
To je treći po redu suzavac koji je aktiviran danas u zgradi parlamenta.

Prvi suzavac je bačen u plenarnoj sali pre podne, pola sata pre početka sednice, drugi tokom zasedanja skupštinskog rukovodstva, dok je treći aktiviran popodne u pomoćnoj sali, gde je bila u toku sednica na kojoj su bili samo poslanici vladajuće koalicije.

Poslanica Samoopredeljenja Aida Derguti aktvirala je suzavac na sednici Predsedništva kosovske Skupštine, koje je razmatralo posledice jutrošnjeg haosa u parlamentu, koji je nastao takođe aktiviranjem suzavca u sali za plenarna zasedanja.

Predsedništvo je, naime, pozvalo Dergutijevu da bi saznali, kako se navodi, namere opozicije, ali je ona na to odgovorila aktiviranjem suzavca.
Nakon toga su svi čalnovi Predsedništva napustili prostoriju.

Kosovska opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opstina i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Svoj otpor opozicija demonstrira bacanjem suzavca i na taj način gotovo četiri meseca blokira rad parlamenta. Jedina sednica koja je održana u punom sastavu je ona na kojoj je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa EU.

Veselji je,  nakon što je u skupštinskoj sali aktiviran suzavac pre početka zasedanja, da je opozicija svojim postupanjem sama sebe isključila sa sednice.
Iako je prvobitno objavljeno da je Time Kadrijaj bacio suzavac, on to ipak nije uradio jer nije uspeo da ga aktivira. Suzavac je aktivirao samo Palj Ljekaj.

Aktiviranju prvog suzavca je prethodio sukob poslanika radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenja i skupštinskog obezbeđenja u holu.

Uhapšen je poslanik Ismailj Kurteši, a Samoopredelejnje kaže da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju.

Uzgradi skpštine danas je bio i američki ambasador u Prištini Greg Delavi koji je opoziciji poručio da je zabrinut njihovim nedemokratskim ponašanjem, te da ne slušaju poruke koje im je nedavno uputio američki državni sekretar Džon Keri.

Opredeljenje je Delaviju odgovorilo da se nad poslanicima opozicije vršsi progon kao u Stajinovoj Rusii, a da istovremeno u vladi sedi zločinac Džabir Žarku.Ostale vesti

Stefan Radojković: Ako je sve genocid, onda ništa nije genocid

Stručni saradnik Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković kaže da se reč „genocid“, upotrebljava od najtežih zločina, do političkih zloupotreba.

  • 19.04.2021
Škola u Obiliću radi uprkos obijanju

Uprkos obijanju škole i polomljenim prozorima na zgradi, nastava u OŠ "Branko Radičević" danas se održava, potvrdio je direktor Aleksandar Popović.

  • 19.04.2021
Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021