Vesti
Hronika

Suzavac i u pomoćnoj sali

Jedna od četiri poslanice opozicionog pokreta Samoopredeljenje, koje je polilcija, uz saglasnost predsednika Skupštine Kadri Veseljija, popodne pustila da uđu u zgradu parlamenta aktivirala je suzavac i u pomoćnoj sali, gde je bila u toku sednica.
Suzavac i u pomoćnoj sali
Suzavac i u pomoćnoj sali (Foto Lajmi.net)

Prema saznanjima policije suzavac je aktivirala Besa Baftiu, a sa njom su bile Tima Kadrijaj, Valjdete Bajrami i Šukrije Bitići, objavila je Koha.net.
To je treći po redu suzavac koji je aktiviran danas u zgradi parlamenta.

Prvi suzavac je bačen u plenarnoj sali pre podne, pola sata pre početka sednice, drugi tokom zasedanja skupštinskog rukovodstva, dok je treći aktiviran popodne u pomoćnoj sali, gde je bila u toku sednica na kojoj su bili samo poslanici vladajuće koalicije.

Poslanica Samoopredeljenja Aida Derguti aktvirala je suzavac na sednici Predsedništva kosovske Skupštine, koje je razmatralo posledice jutrošnjeg haosa u parlamentu, koji je nastao takođe aktiviranjem suzavca u sali za plenarna zasedanja.

Predsedništvo je, naime, pozvalo Dergutijevu da bi saznali, kako se navodi, namere opozicije, ali je ona na to odgovorila aktiviranjem suzavca.
Nakon toga su svi čalnovi Predsedništva napustili prostoriju.

Kosovska opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opstina i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Svoj otpor opozicija demonstrira bacanjem suzavca i na taj način gotovo četiri meseca blokira rad parlamenta. Jedina sednica koja je održana u punom sastavu je ona na kojoj je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa EU.

Veselji je,  nakon što je u skupštinskoj sali aktiviran suzavac pre početka zasedanja, da je opozicija svojim postupanjem sama sebe isključila sa sednice.
Iako je prvobitno objavljeno da je Time Kadrijaj bacio suzavac, on to ipak nije uradio jer nije uspeo da ga aktivira. Suzavac je aktivirao samo Palj Ljekaj.

Aktiviranju prvog suzavca je prethodio sukob poslanika radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenja i skupštinskog obezbeđenja u holu.

Uhapšen je poslanik Ismailj Kurteši, a Samoopredelejnje kaže da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju.

Uzgradi skpštine danas je bio i američki ambasador u Prištini Greg Delavi koji je opoziciji poručio da je zabrinut njihovim nedemokratskim ponašanjem, te da ne slušaju poruke koje im je nedavno uputio američki državni sekretar Džon Keri.

Opredeljenje je Delaviju odgovorilo da se nad poslanicima opozicije vršsi progon kao u Stajinovoj Rusii, a da istovremeno u vladi sedi zločinac Džabir Žarku.Ostale vesti

Obijena crkva u Prilužju, polomljena kamera i odneta oprema

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, ranije ove nedelje, tj. između srede i četvrtka dogodila se teška krađa. 

  • 05.12.2021
Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021