Vesti
Hronika

Suvi Do: Zastrašivanje, gorčina i nemoć

U selu Suvi Do u opštini Gračanica su tokom noći ispisani grafiti UQK (UČK) na četiri kuće. Vlasnici kuća, koji su natpise primetili rano jutros, kažu da poruke na zidovima nisu jedine provokacije kojima su izloženi.

Suvi Do: Zastrašivanje, gorčina i nemoć
Grafit UČK na jednoj od srpskih kuća (Foto Kim)

Nepoznate osobe ispisale su prošle noći grafite UČK na porodičnoj kući Ljubinke Grbušić.

“Nisam čuo ništa preko noći, grafit smo uočili ujutru. Živim u Suvom Dolu od rođenja i nikad nam se ovako nešto nije desilo. Ovo meni lično ne uliva strah, ali oseća se neka ljutnja, gorčina i ne vidim svrhu ovog natpisa. Možda je za nekog ovo zatrašivanje radi bržeg odlaska odavde, ali ne i za mene. Neće me uplašiti ovim”, kazao je Lazar Grbušić za RTV Kim.

Kako navode meštani Suvog Dola, pisanje grafita nije jedina provokacija kojoj su Srbi u ovom selu izloženi.

“Nisam čuo ništa, a nisam ni mogao da čujem, jer sam noćas radio. O grafitu me je obavestio komšija oko 5.50 i odmah sam došao kući. Ovde živimo majka, supruga, troje dece i ja. Pisanja ovakvih grafita se do sada nisu dešavala, ali provokacije iz automobila, puštanje glasne muzike, pokazivanje dva prsta, pokazivanje prsta ispod vrata što verovatno znači da žele da kolju ili ubijaju - jeste”, rekao je Nebojša Morača na čijoj je kući takođe ispisan grafit.

On smatra da se radi o zatrašivanju i nečijoj želji da preostali Srbi napuste svoje domove.

“Sigurno nas ovakvim gestovima komšije ne zovu na kafu, već prete. Ja sam malo specifičan, svi oko mene su prodali, da li je to jedan od razloga - stvarno ne znam. Meni je neprijatno i nezgodno jer se grafit nalazi pored prozora sobe u kojoj spavaju moja deca. I laik bi zaključio da je to i više nego pretnja”, dodao je Morača.

On je istakao da su pritisci i zastrašivanja tema kojom treba da se bave politički predstavnici kosovskih Srba.

“Od 1999. godine možemo ceo dan i celu noć da nabrajamo pritiske vršene nad nama. Počev od krađa, pretnji, gestikulacija, evo sada i grafita. Šta će sledeće da bude, neka bomba ili eksplozivno sredstvo ubačeno kroz prozor. Koliko ćemo moći da izdržimo i da li ćemo moći da izdržimo, pitanje je. Lično, mislim da krivac neće biti pronađen, kao što nije ni u ranijim slučajevima”, zaključio je Nebojša Morača.

Provokacije u selima u kojima živi srpsko stanovništvo su u poslednje vreme učestale.

“Strah itekako postoji, njihov najveći cilj jeste etničko čišćenje. Vlasti iz Gračanice bi trebalo malo da dođu u selo i ohrabre narod”, naveo je meštanin Suvog Dola Nikola Radaković.

Na licu mesta zatekli smo Kosovsku policiju koja je vršila uviđaj.

Podsetimo, nedavno je u Suvom Dolu obijena opljačkana prodavnica Miloša Grbušića i automehaničarska radionica porodice Maksimović.

Broj Srba u ovom selu se u poslednjih nekoliko godina konstantno smanjuje. Jedna od kuća na kojoj je prošle noći ispisan grafit posvećen Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UČK) više nije u vlasništvu Srba jer je davno prodata i napuštena.

Petković i Šubarić osudili ispisivanje grafita UČK

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najoštrije su osudili ispisivanje grafita UČK u Suvom Dolu kod Lipljana. 

"Ispisivanje grafita koji veliča `UČK` doživljavamo kao napad na svaku kuću u opštini Gračanica. Jasno je da je cilj ovog incidenta da zaplaši meštane opštine Gračanica i pokušaj izazivanja međunacionalnih tenzija. Ovakvi postupci i događaji proizvod su neodgovornih i populističkih izjava brojnih političara i zato ih pozivamo da se uzdrže od zapaljivih izjava", navela je Šubarićeva.

Ona je apelovala na građane da ostanu uzdržani i mirni i ne nasedaju na provokacije.

"Naš interes je mir i stabilnost i bezbednost svih naših građana. Ovakvi incidenti nas vraćaju u prošlost i zato od istražnih i bezbednostnih organa, ali i međunarodnih predstavnika, zahtevamo veće prisustvo na terenu, kako se ovakve situacije ne bi dešavale ubuduće", zaključila je gradonačelnica Gračanice.

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju, Petar Petković smatra da najnoviji incident ima za cilj da otera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

"Najnovija serija poruka mržnje još jedan je pokazatelj narastujućih tenzija na Kosovu i Metohiji koje generiše politika mržnje i provokacija Aljbina Kurtija", stoji u saopštenju dostavljeno medijima.

Petković ističe da je zastrašujuća realnost u kojoj svakodnevno žive Srbi na Kosovu, posebno južno od Ibra i na koju, kako kaže, ne reaguje nijedan međunarodni zvaničnik.

"Glorifikovanje jedne terorističke organizacije čijim se liderima sudi u Hagu za monstruozne zločine prema Srbima, i to u oči obeležavanja Martovskog pogroma, jasno pokazuje da za Srbe na Kosmetu ni danas nema mirnog sna", naveo je on.

Petković je poručio da nikad neće prestati da insistira da Kosovo bude bezbedno mesto za život Srba, da međunarodni predstavnici i političari u Prišini ne zatvaraju oči pred napadima na Srbe i da će ovakvi postupci biti sankcionisani.Ostale vesti

Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022
Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022