Vesti
Hronika

Sutra nastavak saslušanja svedoka u slučaju Ivanovića

Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je saslušanje svedoka u slučaju ubistva političara i lidera GI "SDP" Olivera Ivanovića.
Sutra nastavak saslušanja svedoka u slučaju Ivanovića
Sa današnjeg ročista (Foto Kim)

U Osnovnom sudu danas je počelo saslušanje zamenica predsednika GI “SDP” Ksenije Božović, međutim novinarima nije bilo dozvoljeno objavljivanje izjava svedoka.

Faruk Korenica branilac optuženog Nedeljka Spasojevića, kazao je nakon saslušanja da je danas ispitana potpredsednica Građanske inicijative “SDP” Ksenija Božović, te da ima još svedoka koji, kako je rekao, poput nje “nemaju veze sa kritičnim događajem”.

“Uglavnom se ide u širinu, kako je stranka funkcionisala, danas smo izgubili ceo dan a niko od okrivljenih nije pomenut. Smatram da smo prešli sva zakonska vremena, ljudi sede u pritvoru tri godine, što je apsolutno neprihvatljivo. Ja sam danas dao predlog da se protiv dvojice optuženih izdvoji krivični postupak jer nema nikakve veze sa prvog grupom. Što bi ubrzalo tok postupka, ali nažalost sud ima drugačije mišljenje”, rekao je on.

Korenica je kazao da su na današnjem saslušanju čuli kako je funkcionisala stranka Olivera Ivanovića, o tome kako je on bio ugrožen od nepoznatih ljudi.

“Niko od svedoka ne zna ili neće da kaže od koga je pretila ta konkretna opasnost, da li je u pitanju strah, nezameranje to najbolje oni znaju”, zaključio je Korenica.

Advokatica Jovana Filipović koja u postupku zastupa Silvanu Arsović kazala je da zbog obimnosti predmeta i celokupnog dokaznog materijala danas nisu ispitani svi predviđeni svedoci.

“Još dva svedoka biće saslušana 24. novembra. Na današnjem saslušanju utvrdili smo jako bitne činjenice za celokupni dokazni materijal, odnosno za celokupni postupak koji se vodi pred ovim sudom. Nadamo se da će i dalje tokom postupka svedoci sarađivati kao svedok koji je danas bio saslušan i detaljno davati svoj iskaz koji će dovesti do utvrđivanja materijalne istine”, rekla je Filipovićeva.

Ona je dodala da ukupno ima 28 svedoka koje je predložilo tužilaštvo.

“Međutim, mi kao strana odbrane Silvane Arsović predložili smo da se saslušaju još dva svedoka čiji su iskazi predviđani da se samo pročitaju. Predložili smo da se saslušaju u toku postupka, tako da očekujemo da će biti saslušano ukupno 30 svedoka“, zaključila je Filipovićeva.

Advokat optuženog Radeta Basare Tom Gaši osvrnuo se na svedočenje Ksenije Božović, te istakao da su njeni odgovori "politički koncipirani". Gaši je dodao da ne može da navede sve što je do sada ispitivana Ksenija Božović pred sudom kazala, kako to ne bi uticalo na izjave drugih optuženih i svedoka.

"Mislim da to što može reći ona nije kazala. Ona tvrdi da nije prepoznala nijednog od optuženih niti je rekla da je nekog prepoznala od osoba koje se terete za ubistvo Ovilera Ivanovića. Jedno od mojih pitanja će biti `Da li ubistvo Olivera Ivanovića ima veze sa politikom vlasti u Srbiji?` s obzirom da je Božovićeva rekla da je Ivanović bio uplašen i da je u toku predizborne kampanje on ukazao na neke sumnje da se može desiti nešto s njim", kazao je on.

Gaši je istakao da se poslednje dve godine zbog pandemije koronavirusa mnogo izgubilo na vremenu u rešavanju slučaja ubistva Olivera Ivanovića i kazao da se nada da će Specijalno tužilaštvo Kosova naći alternative da ne pozove sve svedoke u ovom slučaju, jer ih, kako je kazao, ima na desetine.

Saslušanje Ksenije Božović biće nastavljeno u utorak, dok je za sredu previđeno da pred sudom svoj iskaz daju Darko Savić i Bojan Božović.

Na današnjem ročištu pozvana je Milena Popović koja prema navodima sudije, zbog zdravstvenih razloga nije mogla da prisustvuje suđenju.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična dela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Lider Građanske inicijative "SDP" Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Mladića napala grupa Albanaca
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštavaju da je mladića iz Mogile napala grupa lokalnih Albanaca dok je šetao svog psa i nanela mu dve ubodne rane.
  • 03.02.2023
U Mogili izboden mladić
U selu Mogila, u opštini Klokot, dvadesetogodišnji mladić B.Đ. srpske nacionalnosti izboden je nožem od strane komšije Albanca. Kako nezvanično saznaje portal Gračanica onlajn radi se o „komšijskoj tuči“.
  • 03.02.2023
Kosovska policija pretresla Milana Radojevića

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

  • 31.01.2023
Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023