Vesti
Hronika

Sutra nastavak saslušanja svedoka u slučaju Ivanovića

Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je saslušanje svedoka u slučaju ubistva političara i lidera GI "SDP" Olivera Ivanovića.
Sutra nastavak saslušanja svedoka u slučaju Ivanovića
Sa današnjeg ročista (Foto Kim)

U Osnovnom sudu danas je počelo saslušanje zamenica predsednika GI “SDP” Ksenije Božović, međutim novinarima nije bilo dozvoljeno objavljivanje izjava svedoka.

Faruk Korenica branilac optuženog Nedeljka Spasojevića, kazao je nakon saslušanja da je danas ispitana potpredsednica Građanske inicijative “SDP” Ksenija Božović, te da ima još svedoka koji, kako je rekao, poput nje “nemaju veze sa kritičnim događajem”.

“Uglavnom se ide u širinu, kako je stranka funkcionisala, danas smo izgubili ceo dan a niko od okrivljenih nije pomenut. Smatram da smo prešli sva zakonska vremena, ljudi sede u pritvoru tri godine, što je apsolutno neprihvatljivo. Ja sam danas dao predlog da se protiv dvojice optuženih izdvoji krivični postupak jer nema nikakve veze sa prvog grupom. Što bi ubrzalo tok postupka, ali nažalost sud ima drugačije mišljenje”, rekao je on.

Korenica je kazao da su na današnjem saslušanju čuli kako je funkcionisala stranka Olivera Ivanovića, o tome kako je on bio ugrožen od nepoznatih ljudi.

“Niko od svedoka ne zna ili neće da kaže od koga je pretila ta konkretna opasnost, da li je u pitanju strah, nezameranje to najbolje oni znaju”, zaključio je Korenica.

Advokatica Jovana Filipović koja u postupku zastupa Silvanu Arsović kazala je da zbog obimnosti predmeta i celokupnog dokaznog materijala danas nisu ispitani svi predviđeni svedoci.

“Još dva svedoka biće saslušana 24. novembra. Na današnjem saslušanju utvrdili smo jako bitne činjenice za celokupni dokazni materijal, odnosno za celokupni postupak koji se vodi pred ovim sudom. Nadamo se da će i dalje tokom postupka svedoci sarađivati kao svedok koji je danas bio saslušan i detaljno davati svoj iskaz koji će dovesti do utvrđivanja materijalne istine”, rekla je Filipovićeva.

Ona je dodala da ukupno ima 28 svedoka koje je predložilo tužilaštvo.

“Međutim, mi kao strana odbrane Silvane Arsović predložili smo da se saslušaju još dva svedoka čiji su iskazi predviđani da se samo pročitaju. Predložili smo da se saslušaju u toku postupka, tako da očekujemo da će biti saslušano ukupno 30 svedoka“, zaključila je Filipovićeva.

Advokat optuženog Radeta Basare Tom Gaši osvrnuo se na svedočenje Ksenije Božović, te istakao da su njeni odgovori "politički koncipirani". Gaši je dodao da ne može da navede sve što je do sada ispitivana Ksenija Božović pred sudom kazala, kako to ne bi uticalo na izjave drugih optuženih i svedoka.

"Mislim da to što može reći ona nije kazala. Ona tvrdi da nije prepoznala nijednog od optuženih niti je rekla da je nekog prepoznala od osoba koje se terete za ubistvo Ovilera Ivanovića. Jedno od mojih pitanja će biti `Da li ubistvo Olivera Ivanovića ima veze sa politikom vlasti u Srbiji?` s obzirom da je Božovićeva rekla da je Ivanović bio uplašen i da je u toku predizborne kampanje on ukazao na neke sumnje da se može desiti nešto s njim", kazao je on.

Gaši je istakao da se poslednje dve godine zbog pandemije koronavirusa mnogo izgubilo na vremenu u rešavanju slučaja ubistva Olivera Ivanovića i kazao da se nada da će Specijalno tužilaštvo Kosova naći alternative da ne pozove sve svedoke u ovom slučaju, jer ih, kako je kazao, ima na desetine.

Saslušanje Ksenije Božović biće nastavljeno u utorak, dok je za sredu previđeno da pred sudom svoj iskaz daju Darko Savić i Bojan Božović.

Na današnjem ročištu pozvana je Milena Popović koja prema navodima sudije, zbog zdravstvenih razloga nije mogla da prisustvuje suđenju.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična dela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Lider Građanske inicijative "SDP" Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022