Vesti
Hronika

Sumnjiva rakija sadrži 91 odsto metanola

Usled konzumiranja rakije sumnjivog porekla, prema nezvaničnim tvrdnjama, na centralnom Kosovu je nedavno preminulo sedam ljudi. Predstavnik sela Prilužje Milan Kostić rekao je za RTV Kim da sumnjiva rakija sadrži čak 91 odsto metanola. Zvaničnih potvrda policije o uzrocima smrti preminulih i dalje nema jer se još čekaju nalazi obdukcije tela.
Sumnjiva rakija sadrži 91 odsto metanola
Ilustracija (Foto bif.rs)

Prvo su, prema tvrdnji meštana, od rakije sumnjivog porekla preminula trojica Srba, M.B, D.Đ. i B.Đ. iz Prilužja, opština Vučitrn, a zatim je, prema pisanju agencije SRNA, od istih posledica preminuo i Z.T. iz Čaglavice.

Kako je za RTV Kim potvrdio predstavnik sela Prilužje i koordinator u opštinama Obilić i Vučitrn Milan Kostić Mima, juče je u Prilužju sahranjen još jedan čovek, koji je takođe konzumirao rakiju sumnjivog porekla, a u Obiliću je umrlo još dvoje ljudi.

Kostić je takođe kazao da informacije od policije o rezultatima obdukcije još nema, ali da je stigao rezultat analize rakije kaju su, kako je kazao, “radile zdravstvene institucije Republike Srbije”.

“Mi smo danas dobili informaciju da je stigla analiza rakije, da je u samoj rakiji koja je korišćena čak 91 odsto metanola, a dozvoljeno je da bude samo 2 odsto. Znači, ta rakija je živi otrov za organizam. Sada svi čekaju rezultate i šta će da kaže policija u Prištini, do tada ne možemo ništa drugo da saopštimo. Mi imamo analize koje su radile srpske zdravstvene institucije, pa želimo da reagujemo na kraju kako treba”, kazao je Kostić.

Tela dvojice ljudi, inače braće, koja su preminula 17. juna poslata su na obdukciju u Prištinu, međutim, rezultata još nema. Redakcija RTV Kim koja danima pokušava da od policije sazna više informacija, danas je dobila kratko saopštenje u kome je navedeno:

“Obaveštavamo vas da kosovska policija preduzima potrebne istražne radnje u saradnji sa organima pravde”, te  “da se nalazi obdukcije i dalje čekaju”.

Podsetimo, opštinski inspektori su u Gračanici nedavno vršili proveru trgovinskih radnji kako bi utvrdili da li se na terioriji ove lokalne samouprave prodaje rakija nepoznatog porekla.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020