Vesti
Hronika

Sumnjiva rakija sadrži 91 odsto metanola

Usled konzumiranja rakije sumnjivog porekla, prema nezvaničnim tvrdnjama, na centralnom Kosovu je nedavno preminulo sedam ljudi. Predstavnik sela Prilužje Milan Kostić rekao je za RTV Kim da sumnjiva rakija sadrži čak 91 odsto metanola. Zvaničnih potvrda policije o uzrocima smrti preminulih i dalje nema jer se još čekaju nalazi obdukcije tela.
Sumnjiva rakija sadrži 91 odsto metanola
Ilustracija (Foto bif.rs)

Prvo su, prema tvrdnji meštana, od rakije sumnjivog porekla preminula trojica Srba, M.B, D.Đ. i B.Đ. iz Prilužja, opština Vučitrn, a zatim je, prema pisanju agencije SRNA, od istih posledica preminuo i Z.T. iz Čaglavice.

Kako je za RTV Kim potvrdio predstavnik sela Prilužje i koordinator u opštinama Obilić i Vučitrn Milan Kostić Mima, juče je u Prilužju sahranjen još jedan čovek, koji je takođe konzumirao rakiju sumnjivog porekla, a u Obiliću je umrlo još dvoje ljudi.

Kostić je takođe kazao da informacije od policije o rezultatima obdukcije još nema, ali da je stigao rezultat analize rakije kaju su, kako je kazao, “radile zdravstvene institucije Republike Srbije”.

“Mi smo danas dobili informaciju da je stigla analiza rakije, da je u samoj rakiji koja je korišćena čak 91 odsto metanola, a dozvoljeno je da bude samo 2 odsto. Znači, ta rakija je živi otrov za organizam. Sada svi čekaju rezultate i šta će da kaže policija u Prištini, do tada ne možemo ništa drugo da saopštimo. Mi imamo analize koje su radile srpske zdravstvene institucije, pa želimo da reagujemo na kraju kako treba”, kazao je Kostić.

Tela dvojice ljudi, inače braće, koja su preminula 17. juna poslata su na obdukciju u Prištinu, međutim, rezultata još nema. Redakcija RTV Kim koja danima pokušava da od policije sazna više informacija, danas je dobila kratko saopštenje u kome je navedeno:

“Obaveštavamo vas da kosovska policija preduzima potrebne istražne radnje u saradnji sa organima pravde”, te  “da se nalazi obdukcije i dalje čekaju”.

Podsetimo, opštinski inspektori su u Gračanici nedavno vršili proveru trgovinskih radnji kako bi utvrdili da li se na terioriji ove lokalne samouprave prodaje rakija nepoznatog porekla.Ostale vesti

Preminuo mitropolit Amfilohije
Jutros u 8:20 časova, u Кliničko-bolničkom centru Crne Gore, preminuo je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović, potvrdila je Mitropolija.
  • 30.10.2020
Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020