Sulj Hodža: Političke izjave, nijedna optužnica nije podignuta

„Reč je o političkim izjavama, ja takve podatke nemam“, u izjavi za KoSSev večeras kaže kosovski specijalni tužilac za istragu ubistva Olivera Ivanovića Sulj Hodža nakon uzajamnog optuživanja Beograda i Prištine o nalogodavcima i izvršiocima ubistva srpskog političara. Pozvao ih je sve da ukoliko imaju saznanja – to mu i prijave. Postupak se vodi protiv četiri osobe od kojih su dve u pritvoru a dve na slobodi i još uvek nema dovoljno dokaza za podizanje ijedne optužnice, kaže Hodža.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sulj Hodža (Foto Kossev)

U trenutku razgovara novinara Kossseva sa Hodžom, on još uvek nije čuo za najnoviju izjavu kosovskog ministra pravde, Abeljarda Tahirija (Abelard Tahiri), ali jeste za ranije izjave zvaničnika iz Prištine i Beograda.

„Nemam takve podatke, nemam podatke koji su odlučujući. Tužilaštvo je otvoreno za sve. Ako oni imaju konkretna saznanja ja ih pozivam, kao i sve one koji imaju saznanja, da kontaktiraju tužilaštvo i mene kao nadležnog tužioca za ovaj slučaj“, kaže Hodža u razgovoru za KoSSev.

Na dodatno pitanje da ipak prokomentariše istinitost konkretnih optužbi koje stižu pre svega iz Prištine, a potom i kao reakcija iz Beograda, Sulj Hodža kaže:

„To su političke izjave, ne bavim se time“.

Sutra je tačno 14 meseci od ubistva Olivera Ivanovića. Na pitanje dokle je stigla istraga, Hodža je ponovio svoju raniju izjavu da se postupak vodi protiv četiri osobe, od kojih su dve u pritvoru, a dve na slobodi.

Iako, kako kaže, prikuplja dokaze, naglasio je da još uvek nema dovoljno da se podigne optužnica.

„Imam neke dokaze, ali nemam dovoljno dokaza da podignem optužnicu“.

U pritvoru su trenutno Marko Rošić i Nedeljko Spasojević i to od 23. novembra prošle godine. Oni se sumnjiče za umešanost u ubistvo Ivanovića. Pored njih sumnjiči se i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je prema kosovskim organima u bekstvu, dok je drugi pripadnik Kosovske policije, Dragiša Marković pušten iz pritvora ali sa obavezom da se jednom nedeljno javlja policiji.

Najnoviji talas uzajamnih optužbi sa konkretnim imenima nalogadavaca i izvršioca ubistva srpskog lidera sa Severa Kosova započeo je sinoć kosovski predsednik Hašim Tači gostujući u emisiji „Zona B“ na televiziji Kljan Kosova.

Tači je izjavio da „iza ubistva bivšeg srpskog lidera Olivera Ivanovića stoji šef mafije na Severu, Milan Radoičić“.

Rekao je i to da „svi pravci istrage vode ka tome da je trenutna vlast u Beogradu naručila ubistvo Ivanovića“.

Na ove navode kosovskog predsednika, jutros je odmah reagovao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najavivši da će „istražni organi uskoro biti u prilici da pruže više podataka o ovom slučaju“, a ovoga puta u zvaničnom saopštenju državne institucije stoje i imena osoba na koje sumnjaju da su umešane u ubistvo Olivera Ivanovića – „sve smo sigurniji da Tači, Veselji i kosovska vlast stoji direktno iza ubistva Olivera Ivanovića“.

Seriju razmene ozbiljnih optužbi putem medija nastavili su danas popodne i ministri pravde.

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri direktno je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića označivši ga kao nalogodavca ovog ubistva.

Pravna saradnja Beograda i Prištine u slučaju ubistva Olivera Ivanovića „zaglavljena je onog trenutka kada su sve osnovane sumnje dovele do Milana Radoičića kao glavnog osumnjičenog za smrtonosni atentat“. „Umesto saradnje i stavljanja pred zakon kao glavnog osumnjičenog, on je amnestiran od strane predsednika Aleksandra Vučića. Nema nijednog racionalnog objašnjenja osim činjenice da između Vučića i Radoičića postoji jedan takav odnos nalogodavca i izvršioca“, naveo je Tahiri na svom Fejsbuk profilu.

„Srpski organi nisu i neće skrivati i prikrivati zločince i ubice, kao što to rade ovekovečeni zločinci OVK, poput Tačija, Haradinaja i Veseljija, ogrnuti u ruho takozvanih kosovskih političara“, reagovala je srpska ministarka pravde Nela Kuburović večeras na Tahirijeve optužbe.

„Takozvani kosovski organi nijednu zamolnicu za dostavljanje informacija u vezi sa navodnom istragom protiv Milana Radoičića nisu dostavili Beogradu, iz čega se vidi pravna i činjenična osnovanost njihovih optužbi“ – navela je u kraćoj pisanoj izjavi.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane