Vesti
Hronika

Sukobi u Zvečanu

Nekadašnji gradonačelnik Zvečana je okupljene građane, nakon razgovora sa američkim pukovnikom iz KFOR-a, pitao šta misle o predlogu da se pripadnicima specijalnih jedinica Policije Kosova omogući da izađu iz oklopnih vozila. Predlog nije prihvaćen. KFOR odlučan u nameri da potisne okupljene, pa su Simić i Milović pozvali građane da posedaju na tlo, što su oni i učinili. Nakon toga su usledile detonacije šok bombi, suzavac i pucnji. Za sada nema informacija o povređenima.
Sukobi u Zvečanu
Sukobi u Zvečanu (Foto Kim)

Ponovo se čuju povici "Srbija, Srbija", a u pravcu KFOR-a lete flaše i kamenice. Novinarka Kim radija javlja da se čuju i pucnji i detonacije šok bombi. Koristi se i suzavac.

Deo građana se povukao u obližnje ulice, mnogi su se nagutali suzavca.

 

Neredi u Zvečanu (Foto Kim)

 

Detonacije se još uvek čuju.

Pripadnici Hitne pomoći iz vozila građanima dele fiziološki rastvor radi ispiranja očiju. 

Ispred opštine trenutno gori jedno vazilo. Okupljeni Srbi su se povukli iz ulice u kojoj je opštinska zgrada.

Kako javlja novinarka Kim radija, situacija  u Zvečanu se još uvek nije potpuno smirila. Sporadično se čuju detonacije šok bombi.

 

Neredi u Zvečanu (Foto Kim)

 

Milović je prethodno zamolio građane da ostanu mirni i da nikako ne napadaju pripadnike KFOR-a i policije.

"Ne smemo da budemo isprovocirani, čuli smo vaš stav, ali vas pozivamo da budete mirni.Ovo je sada igra nerava, moramo da budemo spremni i na to. Mi smo na svojoj zemlji, sa svojim narodom", kazao je Milović.

KFOR je nakon toga sa razglasa emitovao poruku okupljenima u kojoj je tražio njihovo povlačenje i poručivao da će intervenisati radi očuvanja bezbednosti.



Ostale vesti

Policija našla novu količinu oružja i opreme u blizini Banjske
Policija Kosova nastavila je kontrolu terena u blizini Banjske i tom prilikom pronašla još naoružanja koje je koristila naoružana grupa koja se sukobila sa policijom prošle nedelje u ovom selu u opštini Zvečan.
  • 30.09.2023
Tela ubijenih u Banjskoj predata porodicama
Tela Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića iz Leposavića koji su ubijeni u sukobu sa Kosovskom policijom u Banjskoj 24. septembra, predata su porodicama u Institutu za sudsku medicinu u Prištini.
  • 30.09.2023
Radoičić u MUP-u dao izjavu u svojstvu građanina
Milan Radoičić se odazvao pozivu državnih organa Republike Srbije, navodi MUP u saopštenju.
  • 30.09.2023
U opštini Leposavić privedena tri lica zbog ilegalnog ulaska na Kosovo
Privedena su tri lica u opštini Leposavić zbog ilegalnog prelaska administrativne linije, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 30.09.2023
Ninić: Radoičić bi trebalo da bude uhapšen ako Srbija poštuje Ustav
Nakon što je sada već odlazeći potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo krivicu za oružani sukob u Banjskoj, advokat Ivan Ninić za Nova.rs kaže da bi Srbija, ukoliko dosledno poštuje Ustav, trebalo odmah da ga uhapsi. Osim što precizira da nam predstoji najteži period u novijoj srpskoj istoriji, navodi još dva pravca u kojima bi mogao da se kreće slučaj Radoičića.
  • 30.09.2023
Radoičić priznao da je organizovao grupu u Banjskoj, policajac stradao “slučajno”
Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić priznao je da je sam obavio logističke pripreme i zajedno sa svojim sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova kako bi zaštitio srpski narod, ali i pružio otpor režimu Aljbina Kurtija. U njegovoj izjavi koju je u Beogradu pročitao advokat Goran Petronijević, navedeno je da je do stradanja kosovskog policajca došlo slučajno i da Srbi koji su toga dana bili u Banjskoj nisu teroristi.
  • 29.09.2023