Vesti
Hronika

Sukob građana i policije u Zvečanu, barikade u Leposaviću

Više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština. U Zvečanu su se začuli pucnji, a zapljeno je jedno policijsko vozilo, prenosi RTS.

 • 26.05.2023
 • 13:51 h > 14:57
 • Hronika
 • izvor: RTS, Radio Kontakt Plus, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 951
Sukob građana i policije u Zvečanu, barikade u Leposaviću
Građani okupljeni ispred opštine Zvečan (Foto Radio Kontakt Plus)

Situacija je nakon rasprave građana i pripadnika Kosovske policije u Zvečanu eskalirala, začuli su se pucnji. U više navrata su bačeni suzavac i šok-bombe. Građani su se nakon toga razbežali. Potom su pokušali ponovo da se vrate ispred zgrade opštine, a policija je sa puškama krenula ka opštini, začula se šok-bomba i građani su se ponovo razbežali, prenosi Radio Kontakt Plus na svojoj Fejsbuk stranici. 

Dopisnik RTS-a javlja i da je zapaljeno policijsko vozilo.

Na prilazu Mitrovici iz pravca Prištine nije vidljivo pojačano prisustvo policije, ali je desetak vozila pod rotacijom, kao i jedan kombi nedaleko do Vučitrna odjurilo u pravcu pravcu podeljenog grada na Ibru, saznaje Kim radio sa lica mesta. 

Patrola saobraćajne policije je prisutna na skretanju u južni deo Mitrovice sa magistrale koja vodi ka Leposaviću, ali nema drugih snaga bezbednosti na putu.

Na skretanju za Severnu Mitrovicu su parkirana dva džipa KFOR-a.

U Rudaru kod Zvečana nema KFOR-a ni policije, a na putu su vidljiva i vozila Euleksa. 

Oko kontrolnog punkta KP kod mosta na Bistrici u blizini Banjske nisu primetne neouobičajene aktivnosti policije. Saobraćaj se normalno odvija. 

Na putu između Mitrovice i Leposavića nema snaga bezbednosti. 

Duž magistrale kroz Leposavić sve je normalno, a dva oklopna vozila KP su parkirana na ulaz u pogon Trepče. Nekoliko automobila policije pod rotacijama uputilo se ka Leposaviću iz pravca Leška. 

Prekunuta nastava, barikade u Leposaviću

Na fakultetima i u školama u Mitrovici je prekinuta nastava, a građani postavljaju barikade na putu ka Leposaviću.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije istaknu zastavu Kosova. 

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine.

Podsetimo, kosovska policija saopštila je do po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad u objektima.Ostale vesti

Arsenijević postavio novu zastavu na ogradu: Samo protestujemo, bez nasilja

Lider GI "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izveo je mali performans prošetavši Zvečanom sa zastavom na kojoj piše "Samo protestujemo. Bez nasilja", a potom je okačio na metalnu ogradu koja je postavljena kao barikada ispred Opštine Zvečan.

 • 01.06.2023
Manje okupljenih u Zvečanu, večeras moleban za mir

U Zvečanu je situacija mirna, na ulicama oko opštine je i dalje prisutan manji broj građana. Snage Kfora obezbeđuju opštinsku zgradu i nekoliko raskrsnica u gradu.

 • 01.06.2023
Bivši ministar poljoprivrede Nenad Rikalo osuđen na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MBPZHR) Nenada Rikala, osuđujući ga na tri godine zatvora zbog optužbi za korupciju. Osuđen je i bivši sekretar ovog ministarstva Kaplan Haljimi na dve godine i šest meseci.
 • 01.06.2023
KP: Građani da ignorišu poziv na protest u Južnoj Mitrovici
Policija Kosova upoznata je da putem različitih društvenih mreža, ljudi i profila kruže objave kojima se pozivaju građani da učestvuju na navodnom masovnom protestu, danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici i namerom da "marširaju ka severu zemlje", saopštila je kosovska policija.
 • 01.06.2023
Mirno u Zvečanu

Situacija u Zvečanu je mirna, trenutno nema mnogo okupljenih. Iza ograde sa bodljikavom žicom vidljiv je manji broj vojnika KFOR-a, javlja novinar Kim radija sa lica mesta. 

 • 01.06.2023
Jevtić: Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma
Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce - Brezovica.
 • 31.05.2023