Vesti
Hronika

Suđenje Oliveru Ivanoviću počinje u januaru

Suđenje lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba koji su optuženi da su počinili teška krivična dela, tokom 1999. i 2000. godine počeće u poslednjoj sedmici januara naredne godine.
Suđenje Oliveru Ivanoviću počinje u januaru
Oliver Ivanovic u sudnici (Foto Kim)

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je međunarodni sudija iz Euleksa odlučio da prvo ročište, na kojem će biti date uvodne izjave, bude održano 18. decembra a da suđenje na kojem će biti obavljeno saslušavanje svedoka počne u poslednjoj nedelji januara.

"Očekujem da suđenje koje tada počne bude ekspeditivno i brzo kako bi se vreme u kojem su okrivljeni u pritvoru skratilo što je više moguće,” rekao je Vlajić i podsetio da je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici u utorak održana statusna konferencija na kojoj su usaglašene ove odluke.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Nebojši Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Bivši komandir policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici Dragoljub Delibašić optužen je da je 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilaštvu sa Ivanovićem podsticao na izvršenje krivičnog dela ubistvo iz nacionalnih motiva.

Aleksandar Lazović, Nebojša i Ilija Vujačić su, kako stoji u optužnici, okrivljeni da su 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilastvu po ranije dogovorenom planu i u svojustvu “Čuvara mosta” izvršili napad na stan koji se nalazi u ulici Lole Ribara br. 3 u Kosovskoj Mitrovici.

U tom stanu su se nalazile albanske porodice Ajeti i Džaka a posledica toga je, kako stoji u optužnici, da su ubijene dve osobe a nekoliko je povređeno.

Oni su optuženi za pokušaj ubistva i teško ubistvo iz nacionalnih motiva, a zaprećena kazna za ova dela je ne manja od deset godina do doživotnog zatvora.Ostale vesti

Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020
Kamenovana srpska kuća u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su noćas kuću Jovana Ristića u selu Ljubožda kod Istoka, načinivši materijalnu štetu.
  • 01.06.2020
Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića
Advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića očekuju da će uskoro biti zakazano drugo pripremno ročište koje je sredinom marta odloženo zbog pandemije Kovid 19.
  • 01.06.2020
Donja Gušterica: Napadnuta dvojica Srba
Branislava i Žiku Vučića iz Donje Gušterice napala je grupa mladića i nanela im telesne povrede u predelu glave.
  • 31.05.2020