Vesti
Hronika

Suđenje Oliveru Ivanoviću počinje u januaru

Suđenje lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba koji su optuženi da su počinili teška krivična dela, tokom 1999. i 2000. godine počeće u poslednjoj sedmici januara naredne godine.
Suđenje Oliveru Ivanoviću počinje u januaru
Oliver Ivanovic u sudnici (Foto Kim)

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je međunarodni sudija iz Euleksa odlučio da prvo ročište, na kojem će biti date uvodne izjave, bude održano 18. decembra a da suđenje na kojem će biti obavljeno saslušavanje svedoka počne u poslednjoj nedelji januara.

"Očekujem da suđenje koje tada počne bude ekspeditivno i brzo kako bi se vreme u kojem su okrivljeni u pritvoru skratilo što je više moguće,” rekao je Vlajić i podsetio da je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici u utorak održana statusna konferencija na kojoj su usaglašene ove odluke.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Nebojši Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Bivši komandir policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici Dragoljub Delibašić optužen je da je 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilaštvu sa Ivanovićem podsticao na izvršenje krivičnog dela ubistvo iz nacionalnih motiva.

Aleksandar Lazović, Nebojša i Ilija Vujačić su, kako stoji u optužnici, okrivljeni da su 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilastvu po ranije dogovorenom planu i u svojustvu “Čuvara mosta” izvršili napad na stan koji se nalazi u ulici Lole Ribara br. 3 u Kosovskoj Mitrovici.

U tom stanu su se nalazile albanske porodice Ajeti i Džaka a posledica toga je, kako stoji u optužnici, da su ubijene dve osobe a nekoliko je povređeno.

Oni su optuženi za pokušaj ubistva i teško ubistvo iz nacionalnih motiva, a zaprećena kazna za ova dela je ne manja od deset godina do doživotnog zatvora.Ostale vesti

U Prištini napadnut novinar Visar Durići
Visar Durići, novinar istraživačke emisije "Insajder" koju proizvodi medijska kompanije "Indoks", napadnut je sinoć u Prištini.
  • 25.02.2021
Gračanica: Protest učenika zbog odluke o pritvaranju mladića
Više od pedeset učenika okupilo se ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 25.02.2021
Osumnjičenima za učešće u tuči u Lapljem Selu određen mesečni pritvor
Osnovni sud u Gračanici odlučio je da sedmorici mladića koji su učestvovali u nedavnoj masovnoj tuči u Lapljem Selu odredi po trideset dana zatvorskog pritvora, potvrdio je za RTV Kim advokat Predrag Miljković.
  • 24.02.2021
Uhapšeno 12 osoba zbog malverzacija sa poljoprivrednim subvencijama
Specijalne jedinica Policije Kosova sprovele su akcije na više lokacija širom Kosova u kojima je 12 lica uhapšeno zbog malverzacija sa poljoprivrednim subvencijama.
  • 24.02.2021
Saslušani osumnjičeni za učešće u tuči u Lapljem Selu
U Osnovnom sudu u Gračanici danas su saslušana sedmorica mladića koja su pre dva dana učestvovala u tuči u Lapljem Selu. Sud će oko 16 časova doneti odluku o daljem produžetku ili ukidanju pritvora.
  • 24.02.2021
U toku saslušanje osumnjičenih za učešće u tuči
U Osnovnom sudu u Gračanici u toku je saslušanje sedmorice optuženih za učestvovanje u tuči u Lapljem Selu.
  • 24.02.2021