Vesti
Hronika

Sud ukinuo pritvor četvorici mladića, za trojicu predložen kućni pritvor

Odeljenje Osnovnog suda u Gračanici donelo je novo rešenje u slučaju sedmorice mladića koji su pritvoreni zbog tuče isped škole u Lapljem Selu. Naime, na osnovu predloga tužioca, sud je odlučio da četvoricu mladića oslobodi iz pritvora, dok je za trojicu predložen kućni pritovr. Međutim, konačna odluka će biti doneta u 14 časova, rekao je novinarima advokat Negovan Šaranović.
Sud ukinuo pritvor četvorici mladića, za trojicu predložen kućni pritvor
Sud u Gračanici (Foto Kim)

"Na današnjem ponovljenom ročištu državni tužilac je izmenio zahtev za određivanje pritvora osumnjičenima tako što je umesto najteže mere pritvora, predložio kućni pritvor. U tom smislu prema osumnjičenima Branku Živiću, Dušanu Ničiću, Milanu Jovanoviću, Dimitriju Trajkoviću, odredio je da se isti puste na slobodu, dok prva trojica osumnjičenih Marko Ristić, Čedomir Živković i moj klijent Lazar Karadžić ostaju u kućnom pritvoru. Međutim, odluka suda o određivanju kućnog pritvora nije konačna jer je sudija za prethodni postupak zakazao termin za saopštavanje donete konačne odluke u 14 časova u ovom sudu", kazao je Šaranović.

Advokat Marka Ristića, Predrag Miljković kazao je da očekuje da će njegovom klijentu biti ukinuta mera kućnog pritvora.

"Državni tužilac je danas tražio da se mom klijentu odredi mera kućnog pritvora, mi smo se čak i toj meri usprotivili, iako je povoljnija od mere sudskog pritvora. Smatramo da nema osnova za određivanje bilo kakvih mera. Kao prema četvorici okrivljenih kojima je danas ukinut pritvor, smatramo da isto tako postoji uslov da se i prema mom klijentu ukine bilo kakva mera", naveo je Miljković.

Ispred suda u Gračanici su bili roditelji i druga rodbina pritvorenih mladića. Bojan Živić, brat Branka Živića rekao je da je zadovoljan odlukom suda da njegovog brata oslobodi iz pritvora.

"Pao nam je kamen sa srca, pravda je ipak pobedila. Svi smo srećni i zadovoljni, bili su nedužni kao što smo i svo vreme govorili. Jedva čekam da vidim brata", kazao je Živić.

Siniša Živković, otac Čedomira Živković kome je sud predložio meru kućnog pritvora, kazao je da se nada da će i njegovom sinu biti dopušteno da se brani sa slobode.

"Odluka još uvek nije konačna ali se nadamo oslobađajućoj presudi, kao i za sve ostale", rekao je Živković.

Današnje ročište je usledilo je nakon što je Apelacioni sud usvojio žalbe odbrane osumnjičenih zbog prethodne odluke Odeljenja Osnovnog suda u Gračanici koji je sedmorici mladića odredilo pritvor od mesec dana. 

Podsetimo, u tuči ispred škole u Lapljem Selu 22. februara poveđena su dvojica mladića, od kojih je jedan maloletnik. Međutim, slučaj protiv maloletnog I.M. se vodi u Prištini.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021