Vesti
Hronika

Sud ukinuo pritvor četvorici mladića, za trojicu predložen kućni pritvor

Odeljenje Osnovnog suda u Gračanici donelo je novo rešenje u slučaju sedmorice mladića koji su pritvoreni zbog tuče isped škole u Lapljem Selu. Naime, na osnovu predloga tužioca, sud je odlučio da četvoricu mladića oslobodi iz pritvora, dok je za trojicu predložen kućni pritovr. Međutim, konačna odluka će biti doneta u 14 časova, rekao je novinarima advokat Negovan Šaranović.
Sud ukinuo pritvor četvorici mladića, za trojicu predložen kućni pritvor
Sud u Gračanici (Foto Kim)

"Na današnjem ponovljenom ročištu državni tužilac je izmenio zahtev za određivanje pritvora osumnjičenima tako što je umesto najteže mere pritvora, predložio kućni pritvor. U tom smislu prema osumnjičenima Branku Živiću, Dušanu Ničiću, Milanu Jovanoviću, Dimitriju Trajkoviću, odredio je da se isti puste na slobodu, dok prva trojica osumnjičenih Marko Ristić, Čedomir Živković i moj klijent Lazar Karadžić ostaju u kućnom pritvoru. Međutim, odluka suda o određivanju kućnog pritvora nije konačna jer je sudija za prethodni postupak zakazao termin za saopštavanje donete konačne odluke u 14 časova u ovom sudu", kazao je Šaranović.

Advokat Marka Ristića, Predrag Miljković kazao je da očekuje da će njegovom klijentu biti ukinuta mera kućnog pritvora.

"Državni tužilac je danas tražio da se mom klijentu odredi mera kućnog pritvora, mi smo se čak i toj meri usprotivili, iako je povoljnija od mere sudskog pritvora. Smatramo da nema osnova za određivanje bilo kakvih mera. Kao prema četvorici okrivljenih kojima je danas ukinut pritvor, smatramo da isto tako postoji uslov da se i prema mom klijentu ukine bilo kakva mera", naveo je Miljković.

Ispred suda u Gračanici su bili roditelji i druga rodbina pritvorenih mladića. Bojan Živić, brat Branka Živića rekao je da je zadovoljan odlukom suda da njegovog brata oslobodi iz pritvora.

"Pao nam je kamen sa srca, pravda je ipak pobedila. Svi smo srećni i zadovoljni, bili su nedužni kao što smo i svo vreme govorili. Jedva čekam da vidim brata", kazao je Živić.

Siniša Živković, otac Čedomira Živković kome je sud predložio meru kućnog pritvora, kazao je da se nada da će i njegovom sinu biti dopušteno da se brani sa slobode.

"Odluka još uvek nije konačna ali se nadamo oslobađajućoj presudi, kao i za sve ostale", rekao je Živković.

Današnje ročište je usledilo je nakon što je Apelacioni sud usvojio žalbe odbrane osumnjičenih zbog prethodne odluke Odeljenja Osnovnog suda u Gračanici koji je sedmorici mladića odredilo pritvor od mesec dana. 

Podsetimo, u tuči ispred škole u Lapljem Selu 22. februara poveđena su dvojica mladića, od kojih je jedan maloletnik. Međutim, slučaj protiv maloletnog I.M. se vodi u Prištini.Ostale vesti

Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021