Vesti
Hronika

Sud u Prizrenu: Britanski novinar svedočio u slučaju Darka Tasića, optuženog za ratni zločin

Iskazom britanskog novinara Džona Svinija, koji se posle osam meseci čekanja pojavio kao svedok, danas je u Osnovnom sudu u Prizrenu nastavljeno suđenje Darku Tasiću, optuženom za krivično delo ratni zločin.
Sud u Prizrenu: Britanski novinar svedočio u slučaju Darka Tasića, optuženog za ratni zločin
Foto: Kosovo online

Svedok Svini, koji je kao istraživački novinar snimio i film 1999. godine o navodnom zločinu u Maloj Kruši odgovarao je, gotovo dva sata na pitanja tužioca Drite Hajdari, nakon čega je pojašnjenja zatražio i branilac okrivljenog advokat Ljubomir Pantović.

„Tužilac je uporno insistirao na njegovom dolasku u sud i danas smo konačno imali priliku da ga saslušamo. Mislim da je on bez ikakve potrebe došao u sud, jer ništa novo nije rekao, s obzirom da je film, koji je snimio o tome, kao dokazni materijal prikazan u sudu. Ipak, nisam nezadovoljan zbog toga što je došao, jer je svojevremeno svedočio u Haškom tribunali istim povodom, i današnji njegov iskaz je odstupio u nekim važnim delovima od iskaza koji je dao tamo, što na neki način slabi optužnicu javnog tužioca“, rekao je za Kosovo Onlajn advokat Pantović.

Pantović je naglasio da je svedok Svini pričao o nekim detaljima koje u sudu u Hagu nije iznosio, pa je ostalo nejasno da li je time želeo da oteža položaj optuženom ili je u pitanju nešto drugo.

„Očigledno da je u nekim važnim detaljima i stvarima pokušao da kaže nešto čega se nije sećao pre 15 godina i mi ćemo to kao odbrana iskoristiti. Ostala su još dva dana suđenja i završava se 31. marta“, rekao je Pantović.

On je naglasio da je za sada nezahvalno bilo šta prognozirati kada je u pitanju moguća presuda.

Darko Tasić je rodom iz Male Kruše koju je sa svojom porodicom proteran i život su nastavili u Šapcu, a uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

Od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika kod Podujeva, a na teret mu se stavlja krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020