Sud u Peći oslobodio Milorada Zajića

Milorad Zajić iz Kline koji je uhapšen marta prošle godine za navodne ratne zločine na Kosovu, a kome je izrečena mera kućnog pritvora, oslobođen je svih optužbi i danas mu je ukinut kućni pritvor.

Podeli ovaj članak sa:
  • Milorad Zajić (Foto arhiva Kim)

Povratnika iz Kline Milorada Zajića Osnovni sud u Peći oslobodio je optužbi da je izvršio ratni zločin protiv civila u selu Dušević, tokom sukoba na Kosovu.

Sud smatra da tužilaštvo nije dokazalo optužbe protiv Milorada Zajića i ukinuo mu je meru kućnog pritvora u kojem je bio skoro godinu dana, rekao je za Tanjug njegov branilac Dejan Vasić.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo ima pravo žalbe.

Optužnicu protiv Zajića donelo je Specijalno tužilaštvo u Prištini koje ga je teretilo da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Milorad Zajić je bio optužen da je tokom ratnih dejstava u junu 1998. godine, kao pripadnik rezervnog sastava Vojske Jugoslavije, izvršio napad na albanske civile u selu Dušević kod Kline. Tom prilikom je albansko stanovništvo raseljeno, zapaljene su im kuće i poginulo je troje starijih članova porodice Marmulaku, navedeno je u optužnici.

Zajić je uhapšen 19. marta 2018. godine, kada je otišao da policiji prijavi krađu kojom mu je opljačkana kuća. Od tada se, skoro godinu dana, nalazio u kućnom pritvoru, pod neprekidnim nadzorom policije.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić je povodom oslobađajuće odluke rekao da pravda uvek pobedi i da je ovo rezultat velikih napora i upornosti kako u okviru pravnih tako i raznih diplomatskih i drugih aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Kancelarije za KiM Vlade Srbije i direktora Marka Đurića, Srpske liste i političkih predstavnika Srba na Kosovu.

"Trudimo se i razgovaramo sa svima kako bismo izbegli ovakvu nepravdu ali i kada dođe do ovakvih hapšenja porodicama i optuženima pružamo maksimalnu pomoć. Hapšenje naših nevinih sunarodnika i povratnika na Kosovu nanosi ogromnu štetu izgradnji mira i poverenja. Očekujem, borićemo se, da i Zoran Đokić što pre bude ponovo sa svojom porodicom", rekao je Jevtić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane