Sud bi da pusti Mehmetaja uz jemstvo, tužilaštvo ulaže žalbu

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu usvojilo je predlog odbrane da se uz polaganje jemstva ukine pritvor kosovskom Albancu Neziru Mehmetaju, koji je 5. januara uhapšen na administrativnom prelazu Merdare po poternici srpskog pravosuđa zbog ratnih zločina na Kosovu, a tužilaštvo je najavilo žalbu na ovu odluku.

Podeli ovaj članak sa:
  • Viši sud u Beogradu (Foto RTS)

Prema odluci sudije za prethodni postupak, Mehmetaju će biti ukinut pritvor, ukoliko u sudski depozit uplati jemstvo od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Portparol tužilaštva za ratne zločine Vasilije Seratlić rekao je da će se tužilaštvo žaliti na ovu odluku i podsetio da se Mehmetaj tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koje se sumnja da je počinio u selu Rudice, opština Klina, na Kosovu.

Mehmetaj u svakom slučaju neće biti pušten na slobodu do odluke o žalbi, odnosno do pravosnažnosti rešenja o ukidanju pritvora uz jemstvo.

Pritvor Mehmetaju je nakon hapšenja bio određen zbog opasnosti od bekstva, ali je krivično vanpretresno veće suda ukinulo to rešenje po žalbi odbrane i vratilo ga sudiji za prethodni postupak na ponovno odlučivanje.

Sudija je tokom ponovnog odlučivanja usvojio predlog odbrane za jemstvo.

Kosovski mediji su preneli da je Mehmetaj iz sela Rudnica kod Kline, ali da već 25 godina živi u Švajcarskoj.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane