Vesti
Hronika

Subotički autobus vraćen sa prelaza Bela Zemlja

Autobus prevoznika "Subotica trans", koji je trebalo da preveze decu iz Kosovskog Pomoravlja do svojih vršnjaka u Subotici, zaustavljen je jutros na prelazu Bela Zemlja - Končulj, jer mu Kosovska policija nije dozvolila da nastavi putovanje zbog, navodno, nepropisne dokumentacije.
Subotički autobus vraćen sa prelaza Bela Zemlja
Deca iz Kosovskog Pomoravlja na prelazu Bela zemlja (Foto RTV Puls)

Prema rečima organizatora putovanja Zorana Maksimovića iz humanitarne organizacije "Dečja radost" u Gnjilanu, kosovski policajac je saopštio vozaču autobusa da ne poseduje adekvatna dokumenta koja se koriste u međunarodnom putničkom saobraćaju i naložio da vrati vozilo sa punkta.

"Ovo je već četrnaesti put kako organizujemo akciju ’Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama’ u kojoj decu sa Kosova i Metohije upoznajemo sa njihovim vršnjacima iz Subotice sa kojima zajedno pohađaju školu, upoznaju kulturno-istorijske znamenitosti Vojvodine i druže se. Nikad ranije nismo imali problema sa transportnom dokumentacijom", kaže Maksimović.

Oko 30 dece iz više mesta: Babin Most, Poneš, Šilovo, Pasjane, Kmetovce, Korminjane, Vrbovac, Grnčar, Binač i Klokot čekalo je rano jutros, kako je i planirano, prevoz u Šilovu, ali zbog odluke Kosovske policije, roditelji i organizatori su bili prinuđeni da decu prevezu "kako znaju i umeju" do prelaza Bela Zemlja - Končulj, koji su prešli pešice, seli u autobus koji ih je čekao sa druge strane punkta i nastavili putovanje ka Subotici, uz vidno nezadovoljstvo prisutnih.

Kako je ranije najavljeno, humanitarna organizacija "Dečja radost" Gnjilane u saradnji sa subotičkim osnovnim školama "Sonja Marinković", "Jovan Jovanović Zmaj", "Jovan Mikić" i "Ivan Goran Kovačić" u periodu od 2. do 11. septembra organizuju tradicionalnu akciju "Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama" Subotica 2022.Ostale vesti

U pucnjavi ispred diskoteke u Gračanici ranjen Srbin
Ispred diskoteke na ulazu u Gračanicu iz pravca Lapljeg Sela, sinoć je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen muškarac Lj. M. (55) srpskog porekla iz Lipljana, a kako Kosovo onlajn saznaje, na njega je pucao jedan Albanac.
  • 02.10.2022
Seksualno uznemiravanje u Peći, policija uhapsila osumnjičenog

Kosovskoj policiji u Peći ovog utorka je prijavljen slučaj seksualnog uznemiravanja koji je sinoć postao glavna vest u prištinskim medijima, nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak sa nadzorne kamere.

  • 01.10.2022
Uhapšen osumnjičeni za seksualni napad
Kosovska policija identifikovala je i uhapsilo F.B. za koga se sumnja da je seksualno napastvovalo žrtvu 27. septembra ove godine, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Peći.
  • 30.09.2022
Neprijavljeni evri u čarapama
Carinici su na prelazima Horgoš i Preševo sprečili pokušaje krijumčarenja neprijavljenog novca i zaplenili oko 40.000 evra, a značajan deo novca bio je sakriven u muškim čarapama, saopštila je Uprava carina.
  • 30.09.2022
Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022