Vesti
Hronika

Štrpce: Radnici uslovno osuđeni, dužni Kosovu 150 hiljada evra

Šestoro radnika J.P. “Nacionalni park Šar planina” srpske nacionalnosti osuđeni su pred Osnovnim sudom u Uroševcu na uslove kazne zatvora i naloženo im je da plate 150.000 evra odštete Kosovu zbog krivičnog dela pustošenja šuma.
Štrpce: Radnici uslovno osuđeni, dužni Kosovu 150 hiljada evra
Dejan A. Vasić (Foto arhiva Kim)

Advokat Dejan A. Vasić kaže da je na godinu dana uslovne kazne osuđena direktorka J.P. “Nacionalni park Šar planina” Violeta Stamenković i još pet radnika ovog preduzeća koje je na Kosovu funkcionisalo u sistemu Republike Srbije.

“Odluka koju je doneo sud u Uroševcu je izrazito političke prirode, a usvajanje imovinsko-pravnog zahteva je katastrofalan presedan. U žalbenom postupku advokatski tim će pokušati da ospori ovu presudu”, rekao je Vasić za Radio Kontakt plus.

Kosovski sud naložio je radnicima da solidarno nadoknade štetu u visini od 150.000 evra dok su u istom postupku oslobođeni krivičnog dela krađe šuma koje im je stavljano na teret.

Radnici JP "Nacionalni park Šar planina" iz Štrpca upravljali su površinom od oko 13.000 hektara šume od čega je polovina šume bila izuzetno kvalitetna.

Rad tog javnog preduzeća iz Štrpca nasilno je obustavljen oktobra 2015. godine, samo dva dana nakon što je kosovska skupština usvojila Zakon o nacionalnim parkovima.

Preduzeću, koje je smatrano ilegalnom srpskom organizacijom, oduzeta je imovina sa kojom je gazdovao, a šestoro radnika se našlo pred sudom.Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređeno jedno lice
U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem je povređeno jedno lice, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 07.10.2022
Preminula novinarka Gorica Nešović
Poznata radio voditeljka i novinarka, Gorica Nešović preminula je danas je u 58. godini.
  • 06.10.2022
Tužilaštvo traži novo pokretanje postupka protiv poslanika zbog bacanja suzavca u Skupštini
Osnovno tužilaštvo u Prištini traži ponovno pokretanje predmeta protiv ministarke pravde i nekadašnje poslanice Samoopredeljenja Aljubljene Hadžiju, Palj Ljekaja, Donike Kadaj Bijupi i Bese Baftiu zbog bacanja suzavca u Skupšitni Kosova 2016. godine.
  • 06.10.2022
Oskrnavljen još jedan spomenik u Klokotu
Na pravoslavnom groblju u Klokotu oskrnavljen je još jedan nadgrobni spomenik, saznaje Puls.
  • 06.10.2022
Još tri slučaja silovanja na Kosovu
Kosovskoj policiji za samo 24 časa prijavljena su tri slučaja silovanja – dva u Đakovici i jedan u Uroševcu.
  • 05.10.2022
Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva u Gračanici
Policija Kosova uhapisila je muškarca Dž.I starog 48 godina zbog sumnje da je ranio Ljubomira Mirića u subotu uveče ispred diskoteke u Gračanici.
  • 05.10.2022