Vesti
Hronika

Štrpce: Policija palicama i suzavcem na meštane

Pripadnici specijalne Kosovske policije upotrebili su palice i suzavac protiv meštana opštine Štrpce, koji su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane kada je krenuo ka mestu Obe reke, javlja RTS.
Štrpce: Policija palicama i suzavcem na meštane
Meštani brane svoje reke (Foto RTS)

Kako javlja reporter RTS-a, dvadesetoro ljudi je povređeno.

Nakon dvomesečnog protesta za odbranu reka Šar planine, kada su meštani uspeli da izdejstvuju sklanjanje bagera, danas je uz pratnju kosovskih specijalnih jedinica isti ponovo počeo da kopa.

U toku je miran protest na mestu zvanom Obe reke, gde je prisutna i lokalna policija i pripadnici ROSU.

Bager je juče ponovo krenuo ka mestu za izgradnju mini-hidroelektrane, ali su meštani uspeli da ga vrate bez incidenata.

Kancelarija za KiM osudila upotrebu sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila upotrebu "gole i brutalne sile" policije nad demonstrantima u opštini Štrpce.

"Podsećamo KFOR i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije pozivaju predstavnike međunarodne zajednice na KiM da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.

"Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu KiM, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini", dodaje se u saopštenju.

Kosovska policija potvrdila da je bilo sukoba sa meštanima

Kosovska policja potvrdila je da je u Štrpcu došlo do sukoba između policije i stanovnika tog mesta, koji su protestovali protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

U saopštenju se navodi da je do sukoba došlo kada su Srbi blokirali lokalni put, a Kosovska policija, kako bi ih uklonila, upotrebila biber-sprej i palice.

"Oko 60 ljudi, nezadovoljnih izgradnjom mini-hidrocentrale protestovalo je u Štrpcu. Oni su pokušali da spreče prolazak bagera do mesta gde su započeti radovi na gradnji mini hidrocentrale, tako što su blokirali put, što je rezultiralo intervencijom policijskih službenika iz Stanice policije Štrpce", navedeno je u saopštenju policije.

Iako je policija obavestila i naredila demonstrantima da ne ometaju rad i da odu, oni nisu to nisu uradili, te je nakon što je policija upotrebila biber-sprej put odblokiran.

U saopštenju se navodi i da je dogovoreno da narednih dana bude održan sastanak opštinskih zvaničnika i predstavnika demonstranata u vezi sa njihovim zahtevima.

Tokom dana oglasio se saopštenjem i gradonačelnik Štrpca koji je rekao da je "napad na meštane napad na opstanak".Ostale vesti

Neuspela pljačka kod Badovačkog jezera

U bilzini Badovačkoj jezera, nešto pre 17:00, dogodio se neuspeli pokušaj oružane pljačke vozila za transport novca. Dva lica su povređena i prebačena u Univerzitetsko-klinički centar Kosova, potvrdila je za RTV Kim Policija Kosova.

  • 08.03.2021
Šilovo: Pucnjava u kafani, jedan ranjen

U Šilovu kod Gnjlana juče je u večernjim satima došlo do pucnjava u kafani, u kojoj je jedna osoba ranjena iz vatrenog oružja, saopštila je jutros Kosovska policija.

  • 08.03.2021
KP izrekla 435 novčanih kazni zbog nepoštovanja mera
Kosovska policija je tokom poslednja 24 sata u različitim gradovima Kosova izrekla 435 novčanih kazni zbog nepoštovanja anti-kovid mera.
  • 07.03.2021
Preminuo Sanja Ilić
Kompozitor i muzičar, frontmen grupe „Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je u 70. godini.
  • 07.03.2021
Preminuo Boris Komnenić
Glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini posle teške bolesti. Bio je prvak drame u Narodnom pozorištu, u Beogradu.
  • 07.03.2021
Donja Gušterica: Mladić se razneo bombom
Mladić S.K. (26) iz Donje Gušterice u opštini Gračanica razneo se sinoć ručnom bombom, potvrđeno je Riznici u ovom mestu.
  • 06.03.2021