Vesti
Hronika

Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima

U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
Milanka Cvejić ispred spomen ploče (Foto Kim)

Rakić: 22 godine traženja pravde

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić izjavio je povodom godišnjice stradanja srpskih žeteoca da je "sramno što ćutanje o ovom zločinu i dalje traje".

”Žalosno je što se vapaji za pravdom nečuju i što istine i nakon dvadeset i dve godine nema. Društvo u kome nema pravde za ubice stradalih žetelaca je društvo u kome ne može biti međusobnog poverenja. Mi danas ponovo sahranjujemo 14 žetelaca, u nadi da će doći dan kada ćemo saznati ko ih je ubio. I to nije potpuna pravda", naveo je Rakić u saopštenju dostavljenom medijima.

Parastos stradalima ispred spomen ploče u centru sela je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.

„Sabrali smo se danas na ovom mestu stradanja u selu koje svedoči naše stradanje, ali i naš opstanak i istrajnost, na našem svetom Kosovu i Metohiji. Nevine žrtve, meštani ovog sela, žeteoci, radnici položili su svoj život i stradali su od ruku zločinaca, krvnika, onih koji ne znaju za Boga, pravdu, istinu već su uzeli u svoje ruke da dele pravdu i učinili neviđen zločin“, kazao je vladika Teodosije.

Na današnji dan 1999. godine tokom žetve na svojim njivama ubijeni su Božidar i Stanimir Đekić, Radovan i Jovica Živić, Mile, Momčilo, Novica i Slobodan Janićijević, Milovan Jovanović, Andrija Odalović, Nikola Stojanović, Miodrag Tepsić, Saša i Ljubiša Cvejić.

Slavica Popović je izgubila brata, oca i dva strica. Sa članovima porodica ostalih stradalnika čeka da čuje odgovor ko ih je ubio.

„Nada nije umrla i neće nikada. Nadam se da ću posle 22 godine da dobijem vest da su počinioci pronađeni i uhapšeni. Jedina nada je u KFOR i EULEKS, ako potvrde i pokažu ko su počinioci. Oni to znaju, a dok ne daju podatke - nema pravde za stradale i kidnapovane. Živeti bez brata 22 godine je teško, ali moja borba neće da strane. EULEKS je obustavio istragu, ne znam šta dalje, ja sam zbunjena i ne znam odakle da krenem. Nadu polažem u državu Srbiju i nadam se da će nastaviti da se bore i pronađu počinioce“, kazala je Popovićeva.

Milanka Cvejić (83) je izgubila sina, ali i nadu da će pravda biti zadovoljena.

„Neće nikad, kada nije do sada, neće ni od sada. Ako se u naredne 22 godine nađe ko su ubice, biće dobro. Sin mi je stradao, imao je 25 godina. Ostala sam sa bolesnom ćerkom, nadala sam se da će je čuvati moj sin, a sada ne znam. Bol je sve jača i jača. Kući plačem kada mi nije tu ćerka“, rekla je Milanka.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da i posle 22 godine žetva i dalje traje i da će trajati sve dok licu pravde ne budu privedenu svi oni koji su počinili ovaj zločin.

„Ratni zločini ne zastarevaju dokle dišemo, a to znači da će država Srbija, dok je sveta i veka, insistirati i tražiti da se licu pravde privedu i nalogodavci i izvršioci ovog masakra. Zna se sve, a 22 godine je prošlo i niko nije pronađen. EULEKS je sramno obustavio istragu, navodno nema dokaza, a postoje dokazi. Mi i dalje ne znamo ko su ti koji su počinili zločin nad srpskim narodom“, kazao je on.

Specijalno tužilaštvo u Prištini je u maju 2017. godine obustavilo istragu o ovom zločinu.

Pomenu stradalim srpskim žeteocima prisustvovali su članovi porodica stradalih žeteoca, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske liste i meštani iz ovog kraja Kosova.

U Starom Gracku pre 1999. godine živelo je više od 500 Srba, a danas ih ima manje od 150.Ostale vesti

Policija na Brnjaku bacila suzavac na okupljene građane
Kosovske policijske snage bacile su suzavac na okupljene građane kod prelaza Brnjak. 
  • 20.09.2021
U Leposaviću se okupljaju građani, na Jarinju specijalci
Na putu između Zvečana i Leposavića, kod Balabana, raspoređeno je više oklopnih vozila specijalne jedinice Policije Kosova koja, kako saznajemo, jutros nisu zaustavljava vozila sa srpskim registarskim oznakama. Međutim, u Leposaviću su počela okupljanja građana a parkirano je i više kamiona srpskih privrednika.
  • 20.09.2021
Preminula Marina Tucaković
Marina Tucaković, najpoznatiji srpski tekstopisac, preminula je posle duže borbe sa teškom bolešću. Tokom karijere napisala je stotine pesama i sarađivala sa najvećim imenima pop i folk scene.
  • 20.09.2021
Specijalne jedinice Rosu raspoređene na Jarinju i Brnjaku

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku, javlja RTS.

  • 20.09.2021
Upokojio se iguman manastira Duboki Potok, otac Romilo
Iguman manastira Duboki Potok, arhimandrit Romilo preminuo je danas, objavila je Eparhija raško prizrenska.
  • 19.09.2021
Todosijevićeva odbrana podnela zahtev za zaštitu zakonitosti
Odbrana Ivana Todosijevića podnela je Vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti, a protiv odluke kojom je on osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao u vezi sa događajima u Račku.
  • 18.09.2021