Staro Gracko: Dve decenije od ubistva 14 srpskih žetelaca

Parastosom u Starom Gracku kod Lipljana obeleženo je 20 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. “Obeležavanje spomena njihovog stradanja nije samo trenutak kada ćemo ih žaliti i oplakivati, već je prilika da obnovimo svoj kosovski zavet”, poručio je vladika Teodosije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa parastosa (Fot Kim)

Porodice stradalih, dve decenije nakon ubistva, izgubile su veru da će pravda biti zadovoljena.

“Mi smo došli iz Krajišta da potražimo spas u Starom Gracku, ali nismo uspeli da se spasemo. Sin mi je ovde poginuo na tuđoj njivi, jer naše nismo imali. Ne očekujem da će pravda biti zadovoljena, vidi se da nema ništa od toga”, rekla je Milanka Cvejić.

“Pravda nikada neće biti zadovoljena. Dvadeset godina nisu pronašli počinioce, pa neće ni sada. To se sve zataška, a svi znaju ko je to učinio”, rekla je Živanka Živković kojoj su stradali rođeni brat i braća od stričeva.

“Međunarodna zajednica snosi najveću krivicu za ovo zlodelo. Od dolaska međunarodne zajednice ništa se nije pomaklo i niko nije kažnjen. Kažnjavaju Srbe kojima ne dozvoljavaju prelazak na Kosovo, optužujući ih da su zločinci, a šta su ovi? Okupatorska je čizma ovde kročila i donela neprvdu i krvoproliće. Zato, neka se bolje povuku, kada već ništa ne rade za nas Srbe”, kazala je Verica Mladenović, koja je na današnji dan pre 20 godina izgubila više rođaka.

Parastos ubijenima u centru sela kod spomen ploče služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa parohom lipljanskim ocem Srđanom Stankovićem i sveštenstvom.

“Obeležavanje spomena njihovog stradanja nije samo trenutak kada ćemo ih žaliti i oplakivati, već je prilika da obnovimo svoj kosovski zavet i obavezu da nećemo svoje davati tuđinu, da nećemo spuštati svoju glavu pred nepravdom, lažima i pretnjama. Krv mučenika uvek je bila seme hrišćana kroz vekove. Tamo gde su hrišćani najviše stradali, pravda i istina Božija, pre ili kasnije, pobedile su prolaznu silu ovoga sveta”, poručio je vladika Teodosije.

Nakon parastosa i polaganja venaca, okupljenima su se obratili zamenik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

“Od ovog strašnog zločina zlatno klasje u Starom Gracku rađa pšenicu boje krvi i tako će biti sve dok ne budu privedeni licu pravde svi oni koji su počinili ovaj zločin, bilo da je reč o nalogodavcima ili ubicama. Ovaj zločin predstavlja neizbrisivu mrlju na obrazu međunarodne zajednice koja do današnjeg dana nije ništa učinila da se on rasvetli. Od njih smo pre 20 godina čuli kako će prevrnuti svaki kamen i pronaći ubice, od toga je ostalo samo golo obećanje”, kazao je Petković.

“Prošlo je dvadeset predugih godina od strašnog zločina, a svi mi zajedno još čekamo pravdu i nikada ne smemo i nećemo odustati od nje. To je najvažnije poruka, to je snažno osećanje, to je pogled u normalniju budućnost svih nas”, rekao je Popović.

Na parastosu je pročitano pismo Patrijarha Irineja koji iz opravdanog razloga nije mogao da prisustvuje parastosu, kao i pismo ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića.

Parastosu su, pored članova porodica stradalih, prisustvovali i preostali Srbi u Starom Gracku, predstavnici Srpske Liste i lokalnih institucija.

Pre dve decenije, na današnji dan, tokom žetve na svojim njivama ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Specijalno tužilaštvo u Prištini u maju 2017. godine obustavilo je istragu o ovom zločinu.

U Starom Gracku danas živi oko 200 Srba, a pre 1999. godine bilo ih je više od 500.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane