Vesti
Hronika

Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara

Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Pomen u Starom Gracku (Foto Kim)

Parastos ubijenima u centru sela, kod spomen ploče, služio je paroh lipljanski otac Srđan Stanković.

Porodice ubijenih žetelaca kažu da bol ne jenjava. Oni 21 godinu čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.

“Bol ne prestaje, bol je jača. Sve mi je uništeno. Vreme je da neko odgovara, da međunarodna zajednica kazni one koji su počinili sva ubistva na Kosovu i Metohiji po dolasku Kfora, jer su oni bili zaduženi za bezbednost. Na groblje odlazimo samo za zadušnice. Opelo je bilo služeno samo tog dana na sahrani. Strah još uvek postoji, ja se još uvek ne osećam bezbedno da odem na gorblje kada to poželim. Na pet kilometara odavde je moja kuća koja je spaljena i dva hektara zemlje, a ja ne smem bez pratnje da odem”, kazala je Slavica Janićijević Popović koja je 23. jula 1999. godine tokom žetve izgubila brata, oca i dva strica.

Nakon parastosa i polaganja venaca, okupljenima se obratio ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, koji je kazao da se 21 godinu nakon krvave žetve i dalje postavlja isto pitanje, „ko je ubio 14 žetelaca“.

„To pitanje ćemo nastavljati da postavljamo sve dok ne dobijemo odgovor i sve dok pravda ne bude u potpunosti ispunjena. A pravda će biti zadovoljena onoga trenutka kada odgovorni za ovaj zločin budu izvedeni pred sud i za počinjeni zločin budu kažnjeni. Ovo je 21 godina tuge, ali ono što je gotovo sigurno 7.672 dana porodice pitaju svakodnevno i traže da saznaju ko su ubice. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici upravo zato što su oni bili garant mira, i upravo zato što su oni u toj meri odgovorni, pored toga što nisu uspeli da zaštite ove ljude, oni su odustali od onoga što treba da bude konačni sud onima koji su ovo učinili“, kazao je Jevtić.

Jevtić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da ponovo otvore slučaj.

„Ali mi nećemo odustati i zato smo danas ovde. Danas smo ovde da poručimo da i pored svih udaraca koji meštani Starog Gracka proživljavaju i doživljavaju, od krvave žetve do danas, i pored svih napada, mi ćemo biti tu da pomognemo da ono što je nekome bio cilj, a to je da Srba u ovom selu nema, u tom cilju ne uspe“, dodao je Jevtić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović poručio je da „niko nikada neće odustati od istine i pravde“.

„Verujem da nijedan zločin neće proći bez kazne na Kosovu i Metohiji, ako to žele da dozvole neki ljudi, mi zasigurno nećemo dozvoliti. Dvadeset jedna godina je prošla od kad su stradali žeteoci i ovo je dokaz, što smo ovde danas, da nećemo odustati od istine i od pravde. Svi treba da znaju da ćemo se boriti do kraja i da znamo da je na bezbednosnim strukturama i na međunarodnoj zajednici, koja je delom odgovorna za sve ovo što nam se danas dešava, da moraju da pronađu počinioce“, kazao je Popović.

Za meštane Starog Gracka, 21 godinu nakon masakra, život u tom selu je postao težak i mučan, kazao je Stojan Stoisavljević.

„Okupili smo se da odamo pomen, da kažemo da ovaj zločin i svi hici kojima su ubijeni seljaci i meštani Starog Gracka na svojim njivama prilikom žetve ne smeju nikada biti zaboravljeni. Sa ovoga mesta apelujemo na sve, na međunarodnu zajednicu, kosovske institucije, Kfor i Euleks da pronađu počinioce i privedu ih pred lice pravde, da budu kažnjeni za zločin koji su počinili“, kazao je Stoisavljević.

Parastosu su, pored članova porodica stradalih, prisustvovali i preostali Srbi u Starom Gracku i predstavnici lokalnih institucija. Međutim, zbog epidemije koronavirusa bilo je manje okupljenih u odnosu na prethodne godine.

Na današnji dan 1999. godine tokom žetve na svojim njivama ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Specijalno tužilaštvo u Prištini u maju 2017. godine obustavilo je istragu o ovom zločinu.

U Starom Gracku danas živi oko 150 Srba, a pre 1999. godine bilo ih je više od 500.

SL: Bez iskrenog suočavanja sa zločinima nema istinskog pomirenja

Danas srpski narod, ali i svaki pravedan čovek sa tugom se seća strašnog zločina koji je počinjen nad Srbima u ataru sela Staro Gracko, saopšteno je iz Srpske liste.

“Danas želim da podsetimo da je nad našim sunarodnicima počinjen zverski i kukavički zločin, koji nažalost nije jedini, već je samo jedan u nizu zločina nad srpskim i nealbanskim življem koji je ostao da čuva svoju dedovinu, da se bori za opstanak i gradi budućnost za sebe i svoja buduća pokoljenja”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista u saopštenju ističe da “i pored loših iskustava sa međunarodnim sudovima”, iskreno veruju da će sud biti pravedan i “osuditi ono sto je ostalo nekažnjeno, a ostalo je mnogo”.

“Ostala su deca ubijena na reci, 14 žetelaca, ostali su spaljeni manastiri i crkve i još mnogo nezavršenih priča o zločinima i neosuđenim počiniocima”, napominje se u saopštenju.

Dodaje se da bez iskrenog suočavanja sa zločinima nema istinskog pomirenja.

“Zato koristim priliku da i sa ovog mesta apelujem, u ime celog srpskog naroda, u ime porodica stradalnika, na sve one kojima su puna usta priče o vladavini prava i demokratiji na ovim prostorima, da privedu one koji su sistematski i organizovano počinili zločine nad srpskim narodom, izvedu ih pred lice pravde i osude. Zločinci imaju ime i prezime, i svi odgovorni za zločine bez obzira na njihovu nacionalnost, kao i nacionalnost žrtve moraju biti kažnjeni”, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića
Apelacioni sud odbacio je žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. U žalbenoj najavi se navodi da su žalbe advokata odbijene kao neosnovane.
  • 11.05.2021
Kamenovana crkva u Vitini

Kancelarija za KiM u saopštenju dostavljenom medijima navodi da su "sinoć nepoznati počinioci kamenovali crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini".

  • 10.05.2021
Preko 790 novčanih kazni zbog nepoštovanja anti-kovid mera
Zbog nepoštovanja mera za sprečavanje širenja koronavirusa, Kosovska Policija nastavila je sa kažnjavanjem fizičkih i pravnih lica.
  • 10.05.2021
Zubin Potok: Policiji prijavljena pucnjava, nema povređenih
Članovi "Kosovskog planinskog društva" prijavili su policiji da su danas, tokom planinarenja na području opštine Zubin Potok, začuli pucnje iz vatrenog oružja.
  • 09.05.2021
Kosovska Vlada prati tok iskopavanja u Kiževaku kod Raške
Vlada Kosova saopštila je da pomno prate nastavak iskopavanja navodne masovne grobnice u Kiževaku kod Raške.
  • 09.05.2021
Miroslav Lukić iz Velike Hoče: Uplašen sam, ali mora da se živi
Miroslav Lukić iz Velike Hoče napadnut je u sredu od strane trojice Albanaca nakon što je više puta policiji prijavljivao čobane koji svoju stoku vode na ispašu na srpska imanja u okolini Velike Hoče.
  • 07.05.2021