Vesti
Hronika

Srpsko udruženje nije pozvano na sastanak sa Haradinajem o pitanju nestalih

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj sastaće se danas sa predstavnicima vladine Komisije za nestala lica i organizacijama koje se bave pitanjem nestalih na kosovu. Predstavnici srpskog Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih nisu pozvani na ovaj sastanak.
Srpsko udruženje nije pozvano na sastanak sa Haradinajem o pitanju nestalih
Porodice kidnapovanih i nestalih (Foto Kim arhiva)

U pozivu Vlade Kosova upućenom medijima se navodi da će u 9 sati premijer Kosova Ramuš Haradinaj održati sastanak sa predstavnicima vladine Komisije za nestala lica i svim organizacijama koje se bave pitanjem nestalih.

Predsednica Udruženja porodica nestalih Silvana Marinković ističe da se ovakvi propusti ne dešavaju po prvi put. Objašnjava da u Prištini postoji Resurni centar čiji su predstavnici Srbin i Albanac, a koji je formiran sa ciljem da se albanske i srpske porodice udruže i pokušaju da zajedničkim snagama dođu do istine.

“Prethodno smo imali sastanak sa albanskim porodicama i dogovorili smo se da zajedno idemo kod Haradinaja i kog predsednika Aleksandra Vučića. Međutim, mi nismo pozvani, slučajno smo saznali. Ja sam nakon toga pozvala Prenka Đetaja, koji je predsednik kosovskog udruženja porodica kidnapovanih i nestalij u nadi da će dozvoliti da dođem sa njima. Međutim, on se nije ni javio na telefon“, objašnjava Marinkovićeva.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Milorad Trifunović iznenađen je odlukom predsednika kosovske vlade Ramuša Haradniaja da na sastanak ne pozove članove srpskog udruženja.

“On kao predsednik vlade Kosova verovatno zna da postoji srpsko udruženje registrovano kod Vlade Kosova. Takođe i gospodin Prenk Đetaj zna da postoji srpsko udruženje. Tačno je da mi nemamo svog predstavnika u Komisiji jer još nismo odlučili ko će to biti, čekamo da se postavi potpredsednik vladine Komisije koji treba da bude Srbin i tek onda da odredimo našeg člana. Ako nije pozvao gospodin Haradinaj trebao je to da uradi Prenk Đetaj. Znači postoji opet neka opstrukcija kada smo u pitanju mi. Ja mogu da kažem samo jedno, kao član i kao kooridnator udruženja nisam ništa bolje ni očekivao, a da li će biti bolje videćemo“, kazao je Trifunović.Ostale vesti

Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020