Vesti
Hronika

Srpsko udruženje nije pozvano na sastanak sa Haradinajem o pitanju nestalih

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj sastaće se danas sa predstavnicima vladine Komisije za nestala lica i organizacijama koje se bave pitanjem nestalih na kosovu. Predstavnici srpskog Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih nisu pozvani na ovaj sastanak.
Srpsko udruženje nije pozvano na sastanak sa Haradinajem o pitanju nestalih
Porodice kidnapovanih i nestalih (Foto Kim arhiva)

U pozivu Vlade Kosova upućenom medijima se navodi da će u 9 sati premijer Kosova Ramuš Haradinaj održati sastanak sa predstavnicima vladine Komisije za nestala lica i svim organizacijama koje se bave pitanjem nestalih.

Predsednica Udruženja porodica nestalih Silvana Marinković ističe da se ovakvi propusti ne dešavaju po prvi put. Objašnjava da u Prištini postoji Resurni centar čiji su predstavnici Srbin i Albanac, a koji je formiran sa ciljem da se albanske i srpske porodice udruže i pokušaju da zajedničkim snagama dođu do istine.

“Prethodno smo imali sastanak sa albanskim porodicama i dogovorili smo se da zajedno idemo kod Haradinaja i kog predsednika Aleksandra Vučića. Međutim, mi nismo pozvani, slučajno smo saznali. Ja sam nakon toga pozvala Prenka Đetaja, koji je predsednik kosovskog udruženja porodica kidnapovanih i nestalij u nadi da će dozvoliti da dođem sa njima. Međutim, on se nije ni javio na telefon“, objašnjava Marinkovićeva.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Milorad Trifunović iznenađen je odlukom predsednika kosovske vlade Ramuša Haradniaja da na sastanak ne pozove članove srpskog udruženja.

“On kao predsednik vlade Kosova verovatno zna da postoji srpsko udruženje registrovano kod Vlade Kosova. Takođe i gospodin Prenk Đetaj zna da postoji srpsko udruženje. Tačno je da mi nemamo svog predstavnika u Komisiji jer još nismo odlučili ko će to biti, čekamo da se postavi potpredsednik vladine Komisije koji treba da bude Srbin i tek onda da odredimo našeg člana. Ako nije pozvao gospodin Haradinaj trebao je to da uradi Prenk Đetaj. Znači postoji opet neka opstrukcija kada smo u pitanju mi. Ja mogu da kažem samo jedno, kao član i kao kooridnator udruženja nisam ništa bolje ni očekivao, a da li će biti bolje videćemo“, kazao je Trifunović.Ostale vesti

Priveden osumnjičeni koji je povredio mladića u Severnoj Mitrovici

Muškarac A. S. (1997) albanske nacionalnosti, sa prebivalištem na Kosovu, koji je sinoć oko 22 časa u severnom delu Mitrovice povredio mladića M. M. (1995), priveden je zbog krivičnog dela “ubistvo u pokušaju”, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 28.02.2021
I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021
Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021
Policija će uručivati prijave organizatorima protesta u Gračanici
Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru Gračanice juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.
  • 25.02.2021