Vesti
Hronika

Srpska lista osudila hapšenje Miljana Jovanovića

Hapšenje Miljana Jovanovića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, osudila je Srpska lista.
Srpska lista osudila hapšenje Miljana Jovanovića
Predstavnici Srpske liste (Foto Kim)

Ova partija poziva putem saopštenja nadležne da procesuiraju odgovorne za nemili događaj u kojem su Jovanović, njegova supruga i posebno maloletna deca bili izloženi, kako navode, maltretiranju i šikaniranju od strane kosovskih specijalaca.

"Želimo da naglasimo, da ovo nije prvi put da se gospodin Jovanović greškom zadržava na prelazu, ali je po prvi put on priveden, iako je policajcima na prelazu bilo jasno da se radi o pogrešnoj osobi nakon uvida u lična dokumenta", ističe se u saopštenju.

Srpska lista ističe da je hapšenje i odvođenje Jovanovića u Prištinu imalo je za cilj da izazove reakciju srpskog naroda na severu Кosova i podizanja tenzija sa, kako navode, ciljem da Кurti izazove novu krizu kako bi izbegao obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Činjenica je da iza ovog, ali i svih prethodnih incidenata na severu Кosova i Metohiji stoji Aljbin Кurti, i zato ne možemo isključiti mogućnost da će i u narednom periodu nastojati da stvara nove krizne situacije", dodaju u saopštenju.

"Zahtevamo da kosovska policija i pravosudni organi prestanu sa šikaniranjem gospodina Jovanovića, i čitavog srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, i posvete se pronalaženju i sankcionisanju odgovornih za napade na Srbe koji po pravilu nikada ne budu otkriveni niti kažnjeni".

Od međunarodne zajednice traže da osudi "nameru Aljbina Кurtija da ugrozi mir".Ostale vesti

Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu
Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga.
  • 03.06.2023
Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću
Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.
  • 03.06.2023
Žica i nastavak protesta, gradonačelnik Leposavića peti dan ne izlazi iz opštine

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinskih zgrada. Međutim, danas ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

  • 02.06.2023
Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor "Flotacije Leposavić" RHMK "Trepča", Milan Rajović.
On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima "Crnac" i "Belo brdo" da rade svoj posao.

  • 02.06.2023
Objavljen novi snimak privođenja Petrovića

Nakon vesti Kim radija i portal Gračanica onlajn pronašao je u svom materijalu video kojim se dokazuje da je Radoš Petrović u ponedeljak 29. maja priveden od strane KFOR-a pre početka nereda u Zvečanu.

  • 02.06.2023
Petrović i Obrenović privedeni pre početka nereda u Zvečanu
Video i foto materijal koji je ekipa Kim radija snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović "nestali" iza kordona KFOR-a pre incidenta, pa je jasno da u njemu nisu učestvovali, niti su mogli da napadnu bilo koga, pošto su prethodno - privedeni.
  • 02.06.2023