Vesti
Hronika

Srbin uhapšen za ratni zločin na Končulju pripadnik pogranične policije

Pripadnik Kosovske policije Z. A. koji se tereti za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog društva“ uhapšen je na prelazu Končulj, a kako je za KoSSev potvrdio njegov advokat Vasilije Arsić, Specijalno tužilaštvo je zatražilo određivanje mere jednomesečnog pritvora. Z. A. je i prema tvrdnji advokata bio potrešen do te mere da je morala da interveniše i Hitna pomoć.
Srbin uhapšen za ratni zločin na Končulju pripadnik pogranične policije
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Da je Z. A. uhapšen, izvestilo je juče kosovsko Specijalno tužilaštvo, premda ne precizirajući i gde se hapšenje dogodilo.

On se, prema navodima tužilaštva, sumnjiči da je tokom rata na Kosovu, tačnije marta 1999., u policijskoj stanici u Kamenici, u svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije, uniformisan i naoružan sa njima prvo pendrekom tukao osobu sa inicijalima B.M, potom ga maltretirao i naneo mu teške povrede, traume i ozbiljno mu život ugrozili sat i po vremena.

Sumnjiči se i da je tokom februara i marta 1999. godine, a u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije učestvovao u proterivanju i prisilnom iseljavanju građana Kamenice albanske nacionalnosti i okoline, te da je navodno pljačkao, a potom i palio kuće lokalnog albanskog stanovništva, kao i da je učestvovao u maltretiranju albanskih civila.

Advokat uhapšenog Z. A, Vasilije Arsić u izjavi za KoSSev portal, precizirao je da je četrdesetpetogodišnjak uhapšen juče oko 17 časova, na prelazu Končulj, kada se iz pravca Kosova uputio ka centralnoj Srbiji, a prema prijavi upravo B. M. koji se u saopštenju Tužilaštva spominje kao oštećena strana.

Advokat Arsić je ujedno demantovao da je Z. A. za vreme rata na Kosovu bio pripadnik srpske policije, rekavši da je on zapravo bio redovni vojnik Vojske Jugoslavije. Tada je Z.A. imao 20 godina, inače doba redovnog vojnog roka za tadašnje državljane Jugoslavije.

Z.A. se trenutno, prema rečima Arsića, nalazi u Prištini, gde je danas dva puta saslušan – jednom u policiji, a drugi put pred pretpretresnim sudijom.

Specijalno tužilaštvo, kako je kazao Arsić za KoSSev je Sudu za prekršajne postupke predložilo meru jednomesečnog pritvora, a kako Z. A. „ne bi pobegao sa Kosova i mogao da utiče na svedoke“.

„Sada se čeka odluka suda o pritvoru, a trenutna mera protiv Z. A. je 48-časovno zadržavanje“, kazao je advokat Vasilije Arsić.

Na pitanje kako se Z. A. danas oseća, njegov advokat je kazao:

„Verujte da je on bio toliko potresen da je Hitna pomoć bila da interveniše“.

Da je Z. A. pripadnik Kosovske policije danas je potvrdio njegov advokat i to pripadnik pogranične jedinice, odnosno odeljenja zaduženog za kontrolu tzv. Zelene zone. Međutim, Arsić je kazao i da je Z. A. prethodno suspendovan sa radnog mesta, ali da je njegov ugovor i dalje aktivan. Iako nije precizirao i razlog za njegovu suspenziju, naglasio je da to nema nikakve veze sa slučajem za koji se tereti.

Arsić je naveo da je na pitanje koje je danas uputio Tužilaštvu, kako je njegov branjenik prošao bezbednosne provere za rad u Kosovskoj policiji, ako se sumnjiči za ratni zločin ’99, ostao uskraćen za odgovor.

„Verujte da sam sve to pitao, oni samo sležu ramenima, ne kažu ništa“.Ostale vesti

KP: Uhapšen Srbin za paljenje automobila u Zubinom Potoku

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarac M.B. (36) srpske nacionalnosti za koga se sumnja da je zapalio automobile sa "RKS" tablicama u opštini Zubin Potok.

  • 01.04.2023
U Leposaviću zapaljena tri automobila
U Leposaviću su posle ponoći nepoznata lica zapalila tri automobila koja pripadaju građanima srpske nacionalnosti, saopštila je kosovska policija.
  • 01.04.2023
Bivši predsednik opštine Klokot oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja
Saša Mirković, bivši predsednik opštine Klokot, zajedno sa Zećirom Seljimijem, Nebahate Pirom i Strahinjom Stevićem, odlukom Vrhovnog suda Kosova, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja.
  • 31.03.2023
„Najmanje 158 ubijenih i nestalih novinara 1991-1995. u bivšoj Jugoslaviji“
Na prostoru nekadašnje Jugoslavije ima 158 slučajeva ubijenih i nestalih novinara od od 1991. do 1995. godine, ali podaci novinarskih udruženja pokazuju da to nije konačan broj, rečeno je na Konferenciji Udruženja novinara Srbije (UNS) "Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine".
  • 31.03.2023
Učestale krađe: Ugrožena bezbednost građana, traži se smena komandira
Nakon nekoliko krađa koje su zabeležene tokom prošle i ove nedelje u Opštini Gračanica održana je sednica Odbora za bezbednost. Predsednica opštine Ljiljana Šubarić apelovala je na Policiju, Kfor, Karabinjere ali i Oebs da daju sve od sebe kako bi pljačke prestale a počinioci pronađeni. Zbog nerešenih brojnih slučajeva sa sednice je zatražena smena komandira Policijske stanice Bratislava Trajkovića.
  • 31.03.2023
Opljačkana porodica Milić u Plemetini
Petočlana porodica Milić iz Plemetine, kod Obilića pokradena je sinoć, a za sada nepoznati počinioci su prema rečima vlasnika Nikole odneli vredne alate.
  • 31.03.2023