Vesti
Hronika

Srbin uhapšen na prelazu Jarinje

Bivši kosovski policajac M.J. uhapšen je na prelazu Jarinje, dok se sa suprugom i dvoje dece vraćao iz Raške u Leposavić.
Srbin uhapšen na prelazu Jarinje
Prelaz Jarinje (Foto arhiva Kim)

Supruga uhapšenog, koja nije želela da joj se spominje ime, rekla je za Kosovo online da im je nakon pregleda dokumenata na administrativnom prelazu Jarinje prilikom izlaska sa Kosova rečeno da nešto nije u redu, ali im je dozvoljeno da nastave putovanje.

Prilikom povratka, na Jarinju su ih najpre držali sat i po vremena zbog navodne procedure i ispravke greške.

Žena je, sa dvoje dece, morala da čeka u automobilu i, kako kaže, videla je u jednom trenutku kako kosovski policajci, naoružani dugim cevima, njenom mužu stavljaju lisice na ruke i odvoze ga u pravcu Severne Mitrovice.

M. J. je napustio službu prošle godine, kada i svi ostali policajci Srbi na severu Kosova.

Policija potvrdila hapšenje

Iz Policije Kosova je medijima potvrđeno da je u večernjim satima na prelazu Jarinje "po aktivnoj poternici Osnovnog Suda priveden kosovski državljanin M.J.

"Osumnjičeni je tražen zbog osnovane sumnje na umešanost u krivična dela kao što su: organizovani kriminal, primanje mita i zloupotreba ovlašćenja", navedeno je u saopštenju.

Iz policije je poručeno da će se sve dalje radnje i postupci preduzimati u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima.

Kancelarija za KiM: Nastavak pritisaka i progona

"Hapšenje bivšeg srpskog policajca M.J. na Jarinju nastavak je pritisaka i progona srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, posebno policajaca koji su novembra prošle godine skinuli uniformu Кosovske policije", navedeno je u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Odmah po saznanju o hapšenju, Кancelarija za Кosovo i Metohiju je angažovala advokata koji će ga braniti i pomagati mu u ovom slučaju, a predstavnici Кancelarije su stupili u kontakt sa porodicom uhapšenog, kako bismo im i na taj način pružili prekopotrebnu podršku i ponudili svu pomoć", dodaje se.

Iz Kancelarije za Kim pitaju kako to da se M.J. "godinama slobodno kretao preko administrativnih prelaza i bio u službi Кosovske policije, a sada mu se preko noći otkrivaju nekakve tajne poternice i na teret stavljaju dela stara više godina".

Zaključeno je da "to dovoljno govori o prirodi ovog montiranog i političkog hapšenja i namerama Prištine da se obračunava sa Srbima koje ne može da natera da se vrate u Кosovsku policiju".Ostale vesti

Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu
Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga.
  • 03.06.2023
Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću
Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.
  • 03.06.2023
Žica i nastavak protesta, gradonačelnik Leposavića peti dan ne izlazi iz opštine

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinskih zgrada. Međutim, danas ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

  • 02.06.2023
Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor "Flotacije Leposavić" RHMK "Trepča", Milan Rajović.
On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima "Crnac" i "Belo brdo" da rade svoj posao.

  • 02.06.2023
Objavljen novi snimak privođenja Petrovića

Nakon vesti Kim radija i portal Gračanica onlajn pronašao je u svom materijalu video kojim se dokazuje da je Radoš Petrović u ponedeljak 29. maja priveden od strane KFOR-a pre početka nereda u Zvečanu.

  • 02.06.2023
Petrović i Obrenović privedeni pre početka nereda u Zvečanu
Video i foto materijal koji je ekipa Kim radija snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović "nestali" iza kordona KFOR-a pre incidenta, pa je jasno da u njemu nisu učestvovali, niti su mogli da napadnu bilo koga, pošto su prethodno - privedeni.
  • 02.06.2023