Vesti
Hronika

Srbin optužen za ratni zločin

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je još jednu optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv Zorana Vukotića, optuženog za navodno delo ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i silovanja tokom rata na Kosovu.
Srbin optužen za ratni zločin
Specijalni sud u Prištini (Foto Kim)

Prema optužnici, "Vukotić je kao pripadnik policijskih snaga rezervnog sastava MUP-a Srbije, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vreme rata na Kosovu, 22. maja 1999. godine, u saradnji sa drugim pripadnicima vojske, policije i paravojnih snaga Srbije, na teritoriji opštine Vučitrn učestvovao u deportaciji albanskog civilnog stanovništva".

Vukotić je sa ostalima navodno fizički i psihički zlostavljao albanske civile, koristeći nasilje i druga nečovečna dela.

"Izvršio je seksualno zlostavljanje kao deo šireg i sistematičnog napada prema ženi albanske nacionalnosti", navodi se u optužnici.

"Ovim radnjama je optuženi Z. V. u saizvršilaštvu sa drugim članovima počinio krivično delo ‘zločin protiv civilnog stanovništva’".

Vukotić je od marta 2016. godine u pritvoru na Kosovu, a u međuvremenu su protiv njega pokrenuta dva sudska procesa. U jednom je oslobođen, a u drugom osuđen prvostepeno.

Prema danas podignutoj optužnici, čeka ga još jedan.

Pored Vukotića, po optužbama za ratne zločine na Kosovu se sudski procesi vode protiv još petorice Srba.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020