Vesti
Hronika

Srbin iz Pomoravlja uhapšen zbog navodnog ratnog zločina pušten na slobodu

Srbin M.M. (1955) uhapšen u četvrtak u selu Bosce kod Kosovske Kamenice, uz optužbe za ratni zločin, pušten je već narednog dana. „Rekli su mu – „slobodan si, nisi odgovoran za to“, kazao je za KoSSev njegov sin.

Srbin iz Pomoravlja uhapšen zbog navodnog ratnog zločina pušten na slobodu
Kosovska Kamenica (Foto Wikipedia)

M.M je uhapšen u četvrtak, a istog dana mu je određeno zadržavanje.

Kako je za portal KoSSev kazao sin uhapšenog M. M, tog dana je u Boscu uhapšeno više osoba i to „nasumično“. Dok su ostali pušteni, M. M. je prebačen za Prištinu.

Porodica je potom stupila u kontakt sa njim, kada su i saznali da se tereti da je navodno 1999. godine počinio ratni zločin.

Njegov sin je, međutim, kazao za KoSSev da M. M. nije ratni zločinac, te da za vreme rata nije bio ni u vojsci, a ni policiji, već je radio kao portir u Zdravstvenom centru.

Kosovska policija potvrdila je juče u šturom policijskom izveštaju da je u četvrtak u Kosovskoj Kamenici uhapšena jedna osoba za „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, te da joj je određen pritvor.

M. M. je, međutim juče pušten, tj. dan nakon privođenja, potvrdio je njegov sin za KoSSev.

Kaže da su njegovom ocu rekli da „nije odgovoran“ za šta su ga teretili.

„Rekli su mu – slobodan si, nisi odgovoran za to“, naveo je njegov sin, bez iznošenja drugih detalja.

Ujedno nije mogao da potvrdi, niti demantuje da li je hapšenje izvršeno greškom.

Takođe je rekao da im je pre puštanja M. M, advokat kojeg je angažovala Kancelarija za KiM najavio da će ova osoba biti puštena.

„On je izveden pred javnog tužioca, a advokat mi je preneo da će da ga puste jer nemaju osnov da ga zadrže“, rekao nam je sin M. M.

Naglašava da njegov otac nije doživeo nikakve neprijatnosti dok je bio u pritvoru, te da su se dobro ophodili prema njemu.

KoSSev portal se obratio osnovnim sudovima u Prištini i Gnjilanu, predstavnicima Kosovske policije u istim gradovima, kao i kosovskom tužilaštvu za više detalja u vezi sa hapšenjem, tj. puštanjem ove osobe.

Do objavljivanja vesti odgovori nisu stigli.

Advokat M. M, Vasilije Arsić, neposredno pre puštanja svog klijenta kazao je za Tanjug da tužilaštvo nema dokaza u vezi sa navodima da je M. M. izvršio ratni zločin,

Sa druge strane, kazao je da se sumnja na krivično delo „povreda groba“, kao i da će dalja istraga zavisiti od saslušanja svedoka i prikupljanja drugih dokaza.Ostale vesti

Policija našla novu količinu oružja i opreme u blizini Banjske
Policija Kosova nastavila je kontrolu terena u blizini Banjske i tom prilikom pronašla još naoružanja koje je koristila naoružana grupa koja se sukobila sa policijom prošle nedelje u ovom selu u opštini Zvečan.
  • 30.09.2023
Tela ubijenih u Banjskoj predata porodicama
Tela Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića iz Leposavića koji su ubijeni u sukobu sa Kosovskom policijom u Banjskoj 24. septembra, predata su porodicama u Institutu za sudsku medicinu u Prištini.
  • 30.09.2023
Radoičić u MUP-u dao izjavu u svojstvu građanina
Milan Radoičić se odazvao pozivu državnih organa Republike Srbije, navodi MUP u saopštenju.
  • 30.09.2023
U opštini Leposavić privedena tri lica zbog ilegalnog ulaska na Kosovo
Privedena su tri lica u opštini Leposavić zbog ilegalnog prelaska administrativne linije, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 30.09.2023
Ninić: Radoičić bi trebalo da bude uhapšen ako Srbija poštuje Ustav
Nakon što je sada već odlazeći potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo krivicu za oružani sukob u Banjskoj, advokat Ivan Ninić za Nova.rs kaže da bi Srbija, ukoliko dosledno poštuje Ustav, trebalo odmah da ga uhapsi. Osim što precizira da nam predstoji najteži period u novijoj srpskoj istoriji, navodi još dva pravca u kojima bi mogao da se kreće slučaj Radoičića.
  • 30.09.2023
Radoičić priznao da je organizovao grupu u Banjskoj, policajac stradao “slučajno”
Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić priznao je da je sam obavio logističke pripreme i zajedno sa svojim sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova kako bi zaštitio srpski narod, ali i pružio otpor režimu Aljbina Kurtija. U njegovoj izjavi koju je u Beogradu pročitao advokat Goran Petronijević, navedeno je da je do stradanja kosovskog policajca došlo slučajno i da Srbi koji su toga dana bili u Banjskoj nisu teroristi.
  • 29.09.2023