Vesti
Hronika

"Srbija neće stajati nemo pred erupcijom nasilja na KiM"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić osudio je pokušaj zastrašivanja srpskog stanovništva u "južnoj srpskoj pokrajini ispisivanjem poruka mržnje na zgradi škole u Ugljaru" i naglasio da Srbija "neće stajati nemo i bespomoćno pred bilo kakvom erupcijom nasilja na KiM".
Marko Đurić (Foto B92)

Đurić je upozorio sve koji žele novu nestabilnost na Kosovu i Metohiji da dobro razmisle o posledicama, navodi se u saopštenju.

"Malobrojno srpsko stanovništvo koje je, uprkos čestim pritiscima, ostalo da živi u Ugljaru, mora nakon ovog incidenta dobiti pojačanu zaštitu od strane lokalne policije i međunarodnih bezbednosnih snaga, kako bi se provokatorima i nasilnicima uputila jasna poruka da na Kosovu i Metohiji šovinizam i pretnje terorizmom neće biti tolerisani", rekao je Đurić.

On je istakao da u okruženju, u kojem su se ne tako davno događali nacionalno motivisani fizički i oružani napadi na decu, "nijedan incident ove vrste ne sme biti zataškan i zanemaren" i da istražni organi i bezbednosna zajednica moraju da utvrde stepen ugroženosti Srba u Ugljaru.

"Ne sme se dozvoliti da Kosovo i Metohija, nakon godina pregovora i stabilitacije bezbednosnih prilika, ponovo postane zona nestabilnosti, i Srbija će biti iskren partner u svim nastojanjima da ovakvi incidenti ostanu zauvek deo ružne prošlosti", naveo je Đurić.Ostale vesti

Stefan Radojković: Ako je sve genocid, onda ništa nije genocid

Stručni saradnik Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković kaže da se reč „genocid“, upotrebljava od najtežih zločina, do političkih zloupotreba.

  • 19.04.2021
Škola u Obiliću radi uprkos obijanju

Uprkos obijanju škole i polomljenim prozorima na zgradi, nastava u OŠ "Branko Radičević" danas se održava, potvrdio je direktor Aleksandar Popović.

  • 19.04.2021
Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021