Vesti
Hronika

Specijalni sud u Hagu nastavlja rad i nakon isteka petogodišnjeg mandata

Specijalni sud za zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu, osnovan sredinom 2015., nastaviće da obavlja svoj posao i nakon isteka petogodišnjeg mandata, potvrđeno je za Politiku u Specijalnom sudu u Hagu. 
Specijalni sud u Hagu nastavlja rad i nakon isteka petogodišnjeg mandata
Sud u Hagu (Foto Yahoo)

„Zakonom je predviđeno i usvojeno u Skupštini Kosova da će se mandat Specijalizovanog veća Kosova i Specijalnog tužilaštva nastaviti i posle tih pet godina, sve dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su istrage i postupci pred Specijalizovanim većima završeni“ rekla je portparol suda u Hagu Anđela Grijep.

Krajem prošle nedelje sud u Hagu je u svojim prostorijama organizovao sastanak radne grupe branilaca i zastupnika žrtava u znak podrške njihovim nastajanjima da osnuju takozvano nezavisno predstavničko telo.

Predsednica suda EkatarinaTrendafilova naglasila je izuzetan značaj postojanja ovog tela za izvršenje mandata Specijalizovanog veća Kosova na, kako je rečeno, „bezbedan, nezavisan, nepristrasan, pravičan i efikasan način“.

Do sada je u imenik upisano ukupno 164 branioca žrtava i zastupnika.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020