Vesti
Hronika

Specijalci upali u zgradu Opštine Gračanica

Više naoružanih pripadnika specijalne jedinice policije upalo je večeras oko 19 časova u zgradu opštine u Gračanica kako bi proverili da li se u njoj proslavlja pravoslavna Nova godina.
Specijalci upali u zgradu Opštine Gračanica
Specijalna policija upala u Opštinu Gračanica (Foto Kancelarija za KiM)

Specijalci su se sa više vozila dovezli ispred samog ulaza u opštinsku zgradu i potom naoružani dugim cevima upali unutra.

Prethodno je u svim lokalnim medijima najavljen doček pravoslavne Nove godine uz muziku i pečenog bika u centru Gračanice za šta su lokalne vlasti dobile i zvaničnu dozvolu od nadležnih institucija u Prištini. Organizatori su takođe najavili da će proslava biti organizovano uz poštovanje epidemioloških mera, te da će inspekcijski organi vršiti kontrolu na terenu.

Kako je za RTS potvrdio opštinski zvaničnik, specijalcima je bilo sumnjivo to što je u opštinskoj zgradu upaljeno svetlo u mnogim prostorijama. U tim kancelarijama su se, naime, obavljale pripreme uoči najavljenog sutrašnjeg dočeka Nove godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući večeras na RTS-u je potvrdio da je 20 specijalaca kosovske policije upalo u zgradu opštine Gračanica.

Specijalci su očekivali da tamo zateknu neki sastanak, a „jurili su vola na ražnju koji je trebalo da se peče sutra za proslavu srpske Nove godine“, rekao je Vučić.

„Nisu uhapsili vola na ražnju i ova akcija im je propala. Ja im poručujem da poštuju ono što je potpisano. Ovo samo govori da kada neko gubi političku snagu da je spreman i na ovakve poteze. Mnogo opasnije je to što spremaju za referendum, da ne dozvole Srbima da glasaju. To će izazvati dalekosnažne posledice. Moja poruka je da poštuju Briselski sporazum, poruka međunarodnoj zajednici da svoje čedo obaveste da moraju da poštuju sporazume“, rekao je Vučić.

Srpska lista osudila upad

Srpska lista (SL) osudila je večeras kao "brutalan, neosnovan i nelegalni" upad naoružanih jedinica albanskih policajaca u Opštinu Gračanica i ocenila da se time "grubo ugrožava mir".

"Ovaj neosnovani upad, bez ikakavog naloga suda predstavlja klasičan čin demontracije sile u srpskoj opštini, sa ciljem zastrašivanja srpskog naroda", navodi u saopštenju SL.

Srpska lista pozvala je predstavnike međunarodne zajednice da "najoštrije osude institucionalno nasilje koje se sprovodi nad srpskim narodom" uz ocenu da se "takvo ponašanje ne može drugačije razumeti" i da je "ćutanje međunarodnih predstavnika u ovom trenutku nedopustivo".

Predsedništvo Srpske liste pozvalo je građane da "ostanu suzdržani, ne nasedaju na provokacije i ne dozvole da ih ovi sramni potezi Prištine pokolebaju u nameri da ostanu i ostanu na svojim ognjištima", navedenio je u saopštenju.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022