Vesti
Hronika

Specijalci Kosovske policije sprečili uspon planinara na Ljuboten

Specijalna jedinica Kosovske policije iz Uroševca ne dozvoljava planinarima koji su došli iz svih krajeva Srbije, ali iz Leposavića, penjanje na planinski vrh Ljuboten, saznaje RTV Kim. Istovremeno, dva autobusa sa još stotinak planinarima iz Srbije zaustavljena su u Štrpcu i nije im dozvoljen put do Ski centra gde su trebali da se pridruže ostalim planinarima i krenu u pohod na najviši vrh Šar planine.

Specijalci Kosovske policije sprečili uspon planinara na Ljuboten
Zaustavljeni planinari (Foto Kim)

Oko 120 planinara iz različitih krajeva Srbije, ali i severa Kosova trenutno su blokirani na Ski centru Brezovica od strane Specijalne jedinice Kosovske policije koja im ne dozvoljava da krenu dalje, iako je čitava manifestacija ranije prijavljena Kosovskoj policiji. Petnaestak naoružanih specijalaca koji su došli sa više vozila okupiralo je planinare.

Prema rečima Radeta Kneževića, predsednika Planinarskog društva "Kopaonik", noćas ih je o zabrani obavestio komandir Policije u Štrpuc Dragan Ivanović, da bi jutros to učinili i specijalci koji su došli i ne dozvoljavaju im odlazak iz hotela.

"Ovo je tradicionalno penjanje, ali noćas oko jedan sat došao je komandir iz Policijske stanice Dragan Ivanović i rekao da je dobio naređenje da ne možemo da se penjemo. Jutros je došlo izričito naređenje, da ne smemo da se pomeramo iz objekta. Sve je nedorečeno, niko nam ništa ne objašnjava. Nikada nismo imali problem do sad, sretali smo se sa planinarima Albancima iz Uroševca, i nikada nije bio problem. Mislim da je ovo neki hir u pitanju, pošto je najmasovnije ove godine. Sto dvadeset ljudi je tu, plus lokalni planinari", kaže za RTV Kim Rade Knežević.

Jutros su dva autobusa sa planinarima iz različitih krajeva Srbije zaustavljena kod Štrpca i nije im dozvoljen dolazak do Ski centra gde su trebali da se priključe ovoj grupi.

Komandir Policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović kaže RTV Kim da nije ovlašćen da daje izjave jer je čitav slučaj u nadležnosti Regionalne policije u Uroševcu.

Žika Branković, član Planinskog kluba "Ljuba Nešić" iz Zaječara, planinar koji je osvojio šest svetskih planinskih vrhova, kaže da ga je veoma uznemirila ova zabrana.

"Očekivao sam da nam planinska rosa kvasi cipele, a ROSA nam je pokvarila druženje. Mi smo planinari, ekolozi, volimo planinu, volimo prirodu, politika nas ne zanima, a sada je politika pokvarila sve. Još uvek čekamo šta će biti dalje", kaže osvajač šest svetskih planinskih vrhova.

Iz Regionalne policije Uroševac je za RTV Kim potvrđeno da je zahtev alpinista za penjanje odbijen.

"Zahtev svih alpinista, ne samo iz Srbije, već svih je odbijen. Nikome nije dozvoljeno da se penju na Šar planinu", navodi se u pisanom odgovoru portparola Policije Kenana Veseljija.

Veselji, međutim, nije objasnio zašto planinarima nije dozvoljeno da se penju.Ostale vesti

Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021
Određen pritvor od 30 dana petorici uhapšenih u akciji protiv šverca
Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za petoricu koji su uhapšeni u akciji protiv šverca koja je sprovedena ove nedelje na Kosovu.
  • 15.10.2021
Preminuo glumac Marko Živić
Glumac Marko Živić preminuo je od posledica koronavirusa u bolnici „Dragiša Mišović“. Živić je poslednje tri nedelje proveo na bolničkom lečenju, a stanje mu se sve više pogoršavalo. Ostaće upamćen po bogatoj pozorišnoj i televizijskoj karijeri.
  • 14.10.2021