Vesti
Hronika

Specijalci Kosovske policije sprečili uspon planinara na Ljuboten

Specijalna jedinica Kosovske policije iz Uroševca ne dozvoljava planinarima koji su došli iz svih krajeva Srbije, ali iz Leposavića, penjanje na planinski vrh Ljuboten, saznaje RTV Kim. Istovremeno, dva autobusa sa još stotinak planinarima iz Srbije zaustavljena su u Štrpcu i nije im dozvoljen put do Ski centra gde su trebali da se pridruže ostalim planinarima i krenu u pohod na najviši vrh Šar planine.

Specijalci Kosovske policije sprečili uspon planinara na Ljuboten
Zaustavljeni planinari (Foto Kim)

Oko 120 planinara iz različitih krajeva Srbije, ali i severa Kosova trenutno su blokirani na Ski centru Brezovica od strane Specijalne jedinice Kosovske policije koja im ne dozvoljava da krenu dalje, iako je čitava manifestacija ranije prijavljena Kosovskoj policiji. Petnaestak naoružanih specijalaca koji su došli sa više vozila okupiralo je planinare.

Prema rečima Radeta Kneževića, predsednika Planinarskog društva "Kopaonik", noćas ih je o zabrani obavestio komandir Policije u Štrpuc Dragan Ivanović, da bi jutros to učinili i specijalci koji su došli i ne dozvoljavaju im odlazak iz hotela.

"Ovo je tradicionalno penjanje, ali noćas oko jedan sat došao je komandir iz Policijske stanice Dragan Ivanović i rekao da je dobio naređenje da ne možemo da se penjemo. Jutros je došlo izričito naređenje, da ne smemo da se pomeramo iz objekta. Sve je nedorečeno, niko nam ništa ne objašnjava. Nikada nismo imali problem do sad, sretali smo se sa planinarima Albancima iz Uroševca, i nikada nije bio problem. Mislim da je ovo neki hir u pitanju, pošto je najmasovnije ove godine. Sto dvadeset ljudi je tu, plus lokalni planinari", kaže za RTV Kim Rade Knežević.

Jutros su dva autobusa sa planinarima iz različitih krajeva Srbije zaustavljena kod Štrpca i nije im dozvoljen dolazak do Ski centra gde su trebali da se priključe ovoj grupi.

Komandir Policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović kaže RTV Kim da nije ovlašćen da daje izjave jer je čitav slučaj u nadležnosti Regionalne policije u Uroševcu.

Žika Branković, član Planinskog kluba "Ljuba Nešić" iz Zaječara, planinar koji je osvojio šest svetskih planinskih vrhova, kaže da ga je veoma uznemirila ova zabrana.

"Očekivao sam da nam planinska rosa kvasi cipele, a ROSA nam je pokvarila druženje. Mi smo planinari, ekolozi, volimo planinu, volimo prirodu, politika nas ne zanima, a sada je politika pokvarila sve. Još uvek čekamo šta će biti dalje", kaže osvajač šest svetskih planinskih vrhova.

Iz Regionalne policije Uroševac je za RTV Kim potvrđeno da je zahtev alpinista za penjanje odbijen.

"Zahtev svih alpinista, ne samo iz Srbije, već svih je odbijen. Nikome nije dozvoljeno da se penju na Šar planinu", navodi se u pisanom odgovoru portparola Policije Kenana Veseljija.

Veselji, međutim, nije objasnio zašto planinarima nije dozvoljeno da se penju.Ostale vesti

Obeležavanje 24 godišnjice NATO bombardovanja

U petak 24. marta navršavaju se 24 godine od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju. Godišnjica će biti obeležena u Gračanici.

  • 21.03.2023
Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023