Vesti
Hronika

Smit fokusiran na brzo sprovođenje mandata

Tužilac Specijalnog tužilaštva Džek Smit mogao bi ubrzo da podigne prve optužnice protiv počinilaca ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, ali u Hagu ne žele da otkriju datum kada bi se to dogodilo.
Smit fokusiran na brzo sprovođenje mandata
Ilustracija (Foto Insajder)

"Gospodin Smit je posetio Kosovo da bi se sastao sa ministrom pravde Abeljardom Tahirijem, drugim zvaničnicima Ministarstva pravde i međunarodnim zvaničnicima. Fokusiran je na brzo sprovođenje svog mandata. U međuvremenu, mi ne komentarišemo moguće vreme podnošenja optužbi ", rekao je prištinskim medijima portparol Specijalnog tužilaštva Kristofer Benet.

Džek Smit je u utorak prvi put posetio Kosovo u svojstvu specijalnog tužioca, a najava o brzom sprovođenju mandata, prema tumačenjima u Prištini, implicira da neće odlagati podizanje prve optužnice.

Sastanci koje je Džek Smit imao u Prištini bili su van domašaja medija i zatvoreni za javnost.

Smit je izabran na funkciju specijalnog tužioca nakon procedure koju je organizovala Evropska unija, te je imenovan od strane šefa misije Euleks Aleksandre Papadopulo. Na dužnost je stupio 11. septembra ove godine.

Smit je američki tužilac sa prethodnim iskustvom u političkim istragama na visokom nivou, kao i međunarodnim krivičnim istragama.

Nasledio je Dejvida Švendimena, prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima, koji je napustio dužnost krajem marta meseca, kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi.

Specijalno tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu" iz 2011. godine.Ostale vesti

Godišnjica zločina u Goraždevcu
Parastosom u crkvi Presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Milisav Dakić: Zločin van zločina
"Voleo bih da podsetim sve koji znaju za ovo da je bilo 97-8 dece, a da je ispaljeno 87 metaka u decu. To je zločin van zločina, to može samo bolesni um da uradi", rekao je u Goraždevcu Milisav Dakić, otac ubijenog Panta.
  • 13.08.2020
Navršava se 17 godina od ubistva srpske dece na Bistrici
Danas će u Goraždevcu biti obeležena 17. godišnjica od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvoro dece na reci Bistrici u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Sutra se navršava 17 godina od ubistva dece na Bistrici
U Goraždevcu će sutra biti obežena sedamnaesta godišnjica napada u kome su na obali reke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro dece.
  • 12.08.2020
Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020