Vesti
Hronika

Smit fokusiran na brzo sprovođenje mandata

Tužilac Specijalnog tužilaštva Džek Smit mogao bi ubrzo da podigne prve optužnice protiv počinilaca ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, ali u Hagu ne žele da otkriju datum kada bi se to dogodilo.
Smit fokusiran na brzo sprovođenje mandata
Ilustracija (Foto Insajder)

"Gospodin Smit je posetio Kosovo da bi se sastao sa ministrom pravde Abeljardom Tahirijem, drugim zvaničnicima Ministarstva pravde i međunarodnim zvaničnicima. Fokusiran je na brzo sprovođenje svog mandata. U međuvremenu, mi ne komentarišemo moguće vreme podnošenja optužbi ", rekao je prištinskim medijima portparol Specijalnog tužilaštva Kristofer Benet.

Džek Smit je u utorak prvi put posetio Kosovo u svojstvu specijalnog tužioca, a najava o brzom sprovođenju mandata, prema tumačenjima u Prištini, implicira da neće odlagati podizanje prve optužnice.

Sastanci koje je Džek Smit imao u Prištini bili su van domašaja medija i zatvoreni za javnost.

Smit je izabran na funkciju specijalnog tužioca nakon procedure koju je organizovala Evropska unija, te je imenovan od strane šefa misije Euleks Aleksandre Papadopulo. Na dužnost je stupio 11. septembra ove godine.

Smit je američki tužilac sa prethodnim iskustvom u političkim istragama na visokom nivou, kao i međunarodnim krivičnim istragama.

Nasledio je Dejvida Švendimena, prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima, koji je napustio dužnost krajem marta meseca, kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi.

Specijalno tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu" iz 2011. godine.Ostale vesti

Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021
Na hramu Hrista Spasa ispisan grafit

Na nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini osvanuo je grafit "Isus mrzi Srbe“, objavio je diplomata i pisac Jan Bankroft.

  • 11.06.2021