Vesti
Hronika

Slučaj Ivanović: Odluku Apelacionog suda prvo "dobili" mediji, pa onda advokati

Iako se vest da je Apelcioni sud Kosova odbacio žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića pojavila pre više od 15 dana, branioci i optuženi tek su danas dobili zvanično rešenje, kazala je za RTV Kim Jovana Filipović, advokatica optužene Silvane Arsović.
Slučaj Ivanović: Odluku Apelacionog suda prvo
Sa prethodnog suđenja (Foto Kim)

Advokatica Filipović ističe da ovo nije prvi slučaj da mediji budu obavešteni o ishodu odluke suda pre strana u postupku i njihovih zakonskih zastupnika.

"Mediji su uvek obavešetni više od samih advokata. Novinari imaju svoje izvore od kojih dobijaju informacije pre nego što odluka bude dostavljena advokatima. Ova vest se pojavila u novinama pre 15 dana, dok je nama uručena danas, kao i optuženima. Ovo se redovno dešava, a ne bi smelo. Sud treba da pazi, po službenoj dužnosti, da se ovako nešto više ne desi", poručila je ona.

Filipovićeva napominje da je došlo i do zloupotrebe prava u postupku.

"Do zloupotrebe je došlo još na samom početku prilikom prve faze spovođenja prvih istražnih radnji, dokazi su loše prikupljeni. Branioci nisu učestvovali u postupku prikupljanja dokaza, niti su imali priliku da ulože prigovor. Ročišta su odlagana, nova nisu zakazivana. Takođe, nije poštovano pravo na jezik jer zapisnici nisu dostavljeni na srpskom jeziku", napominje ona.

"Nadam se da će se konačno prestati sa zloupotrebom prava i da će se pretres zakazati u sledećih mesec dana", zaključila je advokatica Jovana Filipović.

Podsetimo, nepoznati počinilac je 16. januara 2018. ispred kancelarije SDP-a u severnom delu Kosovske Mitrovice oko 8:00 ujutru ispalio u leđa Olivera Ivanovića više hitaca iz vatrenog oružja. U 9.15 časova lekari bolnice u Kosovskoj Mitrovici konstatovali su njegovu smrt.Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
  • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

  • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021