Vesti
Hronika

Slučaj Ivanović: Odluku Apelacionog suda prvo "dobili" mediji, pa onda advokati

Iako se vest da je Apelcioni sud Kosova odbacio žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića pojavila pre više od 15 dana, branioci i optuženi tek su danas dobili zvanično rešenje, kazala je za RTV Kim Jovana Filipović, advokatica optužene Silvane Arsović.
Slučaj Ivanović: Odluku Apelacionog suda prvo
Sa prethodnog suđenja (Foto Kim)

Advokatica Filipović ističe da ovo nije prvi slučaj da mediji budu obavešteni o ishodu odluke suda pre strana u postupku i njihovih zakonskih zastupnika.

"Mediji su uvek obavešetni više od samih advokata. Novinari imaju svoje izvore od kojih dobijaju informacije pre nego što odluka bude dostavljena advokatima. Ova vest se pojavila u novinama pre 15 dana, dok je nama uručena danas, kao i optuženima. Ovo se redovno dešava, a ne bi smelo. Sud treba da pazi, po službenoj dužnosti, da se ovako nešto više ne desi", poručila je ona.

Filipovićeva napominje da je došlo i do zloupotrebe prava u postupku.

"Do zloupotrebe je došlo još na samom početku prilikom prve faze spovođenja prvih istražnih radnji, dokazi su loše prikupljeni. Branioci nisu učestvovali u postupku prikupljanja dokaza, niti su imali priliku da ulože prigovor. Ročišta su odlagana, nova nisu zakazivana. Takođe, nije poštovano pravo na jezik jer zapisnici nisu dostavljeni na srpskom jeziku", napominje ona.

"Nadam se da će se konačno prestati sa zloupotrebom prava i da će se pretres zakazati u sledećih mesec dana", zaključila je advokatica Jovana Filipović.

Podsetimo, nepoznati počinilac je 16. januara 2018. ispred kancelarije SDP-a u severnom delu Kosovske Mitrovice oko 8:00 ujutru ispalio u leđa Olivera Ivanovića više hitaca iz vatrenog oružja. U 9.15 časova lekari bolnice u Kosovskoj Mitrovici konstatovali su njegovu smrt.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021