Vesti
Hronika

Slučaj Ivanović: Odluku Apelacionog suda prvo "dobili" mediji, pa onda advokati

Iako se vest da je Apelcioni sud Kosova odbacio žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića pojavila pre više od 15 dana, branioci i optuženi tek su danas dobili zvanično rešenje, kazala je za RTV Kim Jovana Filipović, advokatica optužene Silvane Arsović.
Slučaj Ivanović: Odluku Apelacionog suda prvo
Sa prethodnog suđenja (Foto Kim)

Advokatica Filipović ističe da ovo nije prvi slučaj da mediji budu obavešteni o ishodu odluke suda pre strana u postupku i njihovih zakonskih zastupnika.

"Mediji su uvek obavešetni više od samih advokata. Novinari imaju svoje izvore od kojih dobijaju informacije pre nego što odluka bude dostavljena advokatima. Ova vest se pojavila u novinama pre 15 dana, dok je nama uručena danas, kao i optuženima. Ovo se redovno dešava, a ne bi smelo. Sud treba da pazi, po službenoj dužnosti, da se ovako nešto više ne desi", poručila je ona.

Filipovićeva napominje da je došlo i do zloupotrebe prava u postupku.

"Do zloupotrebe je došlo još na samom početku prilikom prve faze spovođenja prvih istražnih radnji, dokazi su loše prikupljeni. Branioci nisu učestvovali u postupku prikupljanja dokaza, niti su imali priliku da ulože prigovor. Ročišta su odlagana, nova nisu zakazivana. Takođe, nije poštovano pravo na jezik jer zapisnici nisu dostavljeni na srpskom jeziku", napominje ona.

"Nadam se da će se konačno prestati sa zloupotrebom prava i da će se pretres zakazati u sledećih mesec dana", zaključila je advokatica Jovana Filipović.

Podsetimo, nepoznati počinilac je 16. januara 2018. ispred kancelarije SDP-a u severnom delu Kosovske Mitrovice oko 8:00 ujutru ispalio u leđa Olivera Ivanovića više hitaca iz vatrenog oružja. U 9.15 časova lekari bolnice u Kosovskoj Mitrovici konstatovali su njegovu smrt.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Mladića napala grupa Albanaca
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštavaju da je mladića iz Mogile napala grupa lokalnih Albanaca dok je šetao svog psa i nanela mu dve ubodne rane.
  • 03.02.2023
U Mogili izboden mladić
U selu Mogila, u opštini Klokot, dvadesetogodišnji mladić B.Đ. srpske nacionalnosti izboden je nožem od strane komšije Albanca. Kako nezvanično saznaje portal Gračanica onlajn radi se o „komšijskoj tuči“.
  • 03.02.2023
Kosovska policija pretresla Milana Radojevića

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

  • 31.01.2023
Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023