Vesti
Hronika

Slučaj Ivanović: Odluku Apelacionog suda prvo "dobili" mediji, pa onda advokati

Iako se vest da je Apelcioni sud Kosova odbacio žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića pojavila pre više od 15 dana, branioci i optuženi tek su danas dobili zvanično rešenje, kazala je za RTV Kim Jovana Filipović, advokatica optužene Silvane Arsović.
Slučaj Ivanović: Odluku Apelacionog suda prvo
Sa prethodnog suđenja (Foto Kim)

Advokatica Filipović ističe da ovo nije prvi slučaj da mediji budu obavešteni o ishodu odluke suda pre strana u postupku i njihovih zakonskih zastupnika.

"Mediji su uvek obavešetni više od samih advokata. Novinari imaju svoje izvore od kojih dobijaju informacije pre nego što odluka bude dostavljena advokatima. Ova vest se pojavila u novinama pre 15 dana, dok je nama uručena danas, kao i optuženima. Ovo se redovno dešava, a ne bi smelo. Sud treba da pazi, po službenoj dužnosti, da se ovako nešto više ne desi", poručila je ona.

Filipovićeva napominje da je došlo i do zloupotrebe prava u postupku.

"Do zloupotrebe je došlo još na samom početku prilikom prve faze spovođenja prvih istražnih radnji, dokazi su loše prikupljeni. Branioci nisu učestvovali u postupku prikupljanja dokaza, niti su imali priliku da ulože prigovor. Ročišta su odlagana, nova nisu zakazivana. Takođe, nije poštovano pravo na jezik jer zapisnici nisu dostavljeni na srpskom jeziku", napominje ona.

"Nadam se da će se konačno prestati sa zloupotrebom prava i da će se pretres zakazati u sledećih mesec dana", zaključila je advokatica Jovana Filipović.

Podsetimo, nepoznati počinilac je 16. januara 2018. ispred kancelarije SDP-a u severnom delu Kosovske Mitrovice oko 8:00 ujutru ispalio u leđa Olivera Ivanovića više hitaca iz vatrenog oružja. U 9.15 časova lekari bolnice u Kosovskoj Mitrovici konstatovali su njegovu smrt.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022