Vesti
Hronika

Slavica Josifović: Mi ćemo opet ići

Da nas nisu uslikali možda ne bi ni prijavili, provokacija kao provokacija. Mi čemo opet ići, mi smo rodom odozdo, imali smo ovog puta i goste iz Beograda. Nakon toga smo bili u Prilužju kod predsednika opštine, rekla je za RTV Kim Slavica Josifović, jedna od putnica autobusa koji su danas u Peći zaustavila dva mladića albanske nacionalnosti radi postavljanja zastave Kosova na njegove brisače.
Slavica Josifović: Mi ćemo opet ići
Raseljeni iz Planjana u zavičaju (Foto Radio Goraždevac)

Slavica Josifović je rekla da je autobus sa članovima Udruženja žitelja Planjana (sela kod Prizrena) zaustavljan dva puta.

"Imali smo incident u saobraćaju, zaustavljanje, nismo mogli da prođemo. Dva-tri puta je prešao, stao, da bi na kraju izašao iz automobila i stavio tzv. kosovsku zastavu na brisač po sredini i uzeo da slika da se vide beogradska registracija i kosovska zastava i pretio je prstom", kazala je Josifovićeva.

Nakon nekoliko desetina metara, autobus je ponovo zaustavljen.

"Opet nam je pretio, da li je očekivao da ćemo mi odmah da izađemo, da sklonimo, šta je očekivao ne znam, jer mi smo se dogovorili sa vozačem da ne stajemo, da odemo do Pećke patrijaršije, pa da tek onda skinemo. Kada je on stao i drugi put nam pripretio, onda smo videli da naše putovanje može u drugom pravcu da ide, stali smo ispred policije da prijavimo taj incident. U policijskoj stanici u Peći dali smo izjave vozač i ja. Jedna policijska patrola nas je pratila do Pećke patrijaršije", dodala je ona.

Josifovićeva je navela da je pozvala Kancelariju za Kosovo i Metohiju da ih obavesti o incidentu, pošto su se oni pobrinuli za ovaj put meštana Planjana.

"Nikakve probleme, nikakve incidente nismo izazivali da bi tako reagovali ti momci. Hvala Bogu, sve je u redu. Jesu se malo neki putnici potresli, ali sada je sve dobro, najstariji putnik ima 86 godina, a najmlađi šest", zaključila je ona u izjavi za RTV Kim.

Podsetimo, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je osudila ovaj čin i pozivala bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi one koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana.Ostale vesti

Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023
MTS d.o.o. nastavlja sa radom
Prištinski organi su usvojili žalbu telekomunikacione kompanije MTS d.o.o. na prethodnu odluku o brisanju iz registra privrednih društava, tako da ta firma nastavlja da posluje na Kosovu i Metohiji, saopštio je Telekom Srbija.
  • 22.09.2023
Dragiši Milenkoviću produžen pritvor za još dva meseca

Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor za još dva meseca Dragiši Milenkoviću iz Kišnice koje se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrdila je za Radio Kim advokatica Jovana Filipović.

  • 22.09.2023
KP: Pokrenuta istraga zbog još jednog natpisa „Kad se vojska na Kosovo vrati“
Kosovska policija pokrenula je juče još jednu istragu zbog natpisa „Kad se vojska na Kosovo vrati“, ispisanog ovog puta u opštini Zvečan. U pitanju je jedno selo u ovoj opštini a poruke su, kako navode, ispisane na više kuća.
  • 22.09.2023
U dvorišta trojice Srba u Kosovskom Pomoravlju bačene eksplozivne naprave

U dvorišta srpskih porodica u opštini Ranilug noćas su bačene tri eksplozivne naprave. U dve eksplozije koje su se dogodile načinjena je materijalna šteta, dok treća nije eksplodirala, saznaje Kim radio. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da je reč o zastrašivanju, a sve sa ciljem "etničkog čišćenja Srba sa Kosova".

  • 22.09.2023
KP: Uhapšen muškarac zbog ilegalnog prelaska, osumnjičen za krijumčarenje lekova

Kosovska policija uhapsila je u selu Bistrica (opština Leposavić) muškarca G.P. osumnjičenog da je svojima automobilom koji je bio natovaren medicinskim lekovima ilegalno ušao na Kosovo.

  • 22.09.2023