Vesti
Hronika

Skupovi za Olivera ispred SDP-a

Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Skup za ubijenog Olivera Ivanovića ispred sedišta SDP-a (Foto Kim)

Na mestu ubistva bilo je okupljeno oko dvadeset ljudi koji su palili sveće i ostavljali cveće pored spomen ploče Oliveru Ivanoviću.
 
"I danas, posle tri godine, u Mitrovici se nije ništa promenilo, muk i tišina", rekla je nekadašnja saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović.
 
"Osim što imamo traljavu istragu, imamo i tri optužnice i 12.000 strana dokaznog materijala, ali se vraćamo na početak. Strašno i tragično. Građanska inicijativa SDP sa ovog mesta ponovo poziva sve nadležne institucije, Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu, Euleks. Šta je urađeno, ništa. Da li ćete nešto uraditi, sumnjamo, a mi ćemo vas podsećati i čekati. Čekaćemo, jer ubica Olivera Ivanovića mora da se izvede pred lice pravde ukoliko kažete da ste za demokratiju i zaštitu ljudskih prava", rekla je Božovićeva.
 
"Posle ovog monstruoznog ubistva od pre tri godine, mogu samo da kažem da je  prva godina bila godina nade da će se rasvetliti ubistvo i pronaći nalogodavci, druga je bila godina muka i tišine, a za ovu treću je u pitanju teški očaj", rekao je Nenad Radenković.
 
I Božovićeva i Radenković se nalaze na listi kandidata za poslanike u Skupštini Kosova koju je Srpska lista juče predala CIK-u.
 
Oliver je bio naša duša, kazala je meštanka Kosovske Mitrovice.

“On je bio naša duša, najkraće rečeno. Njemu smo verovali, u njega se nadali, onda su nam ga uzeli, oteli”, rekla je Mitra Reljić.

 Advokat Dejan A. Vasić istakao je da čitava istraga nema nikakvog smisla. 
 
"Oliver svima nedostaje, možda i ne toliko kao političar, koliko kao gradska faca i svetski čovek. Čitava istraga koja je vođena nema apsolutno nikakvog smisla, ni prema dokazima, ni prema onome što je navedeno u optužnici. Moja očekivanja, kao advokata, su od početka ista - da tužilac odustane od optužnice ili da mu sud tu optužnicu odbaci kao nedozvoljen podnesak", rekao je Vasić.
 
Jutros u 8:15 je na istom mestu održan još jedan skup kome su prisutvovali Oliverovi prijatelji, neki članovi porodice i bivši saradnici koji su istupili iz SDP-a.
 
“Uvek je teško da stojimo na ovom mestu kad god palimo sveće, naročito kada su godišnjice. Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne budemo saznali ko su ubice i nalogodavci”, istakao je Dejan Nedeljković, prijatelj ubijenog Ivanovića.
 
Marko Jakšić, bivši član Ivanovićeve stranke, kaže da se stiče utisak da nadležni rade na tome da se sam čin ovog gnusnog dela zaboravi. 
 
“I ovo malo građana Kosovske Mitrovice, članovi njegove porodice će uvek iznova i iznova podsećati i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu na strašno ubistvo koje se desilo na ovom mestu i tražiti da se sazna potpuna istina. Bojim se da mi tu istinu nećemo saznati sve do trenutka dok se neke nove vlasti u Beogradu ne budu pojavile, a onda očekujem taj trenutak koji će nama omogućiti da saznamo ko su nalogodavci i ko su neposredni izvršioci ovog krivičnog dela i olakšati porodici da najzad nađe kakav-takav mir”, poručio je Jakšić.
 
Kako saznajemo, Rasim Ljajić je zaustavljen na administrativnom prelazu i nije mu dozvoljeno da uđe na Kosovo "jer se u Prištini i dalje vodi kao ministar".
 
Skupovi i u Beogradu
 
Milena Popović, udovica lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, obeležila je tri godine od njegovog ubistva u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služen pomen.
 
Pomenu su, između ostalih, prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kao i bivši ministar Zoran Đorđević.
 
Sa druge strane, brat pokojnog Olivera, Miroslav Ivanović sa porodicom će obeležiti treću godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića danas u 11 sati na Novom groblju u Beogradu. 
 
Građani, javne ličnosti i predstavnici opozicionih stranaka, okupiće se ispred crkve Svetog Marka u Beogradu u 17 sati.Ostale vesti

KP izrekla 435 novčanih kazni zbog nepoštovanja mera
Kosovska policija je tokom poslednja 24 sata u različitim gradovima Kosova izrekla 435 novčanih kazni zbog nepoštovanja anti-kovid mera.
  • 07.03.2021
Preminuo Sanja Ilić
Kompozitor i muzičar, frontmen grupe „Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je u 70. godini.
  • 07.03.2021
Preminuo Boris Komnenić
Glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini posle teške bolesti. Bio je prvak drame u Narodnom pozorištu, u Beogradu.
  • 07.03.2021
Donja Gušterica: Mladić se razneo bombom
Mladić S.K. (26) iz Donje Gušterice u opštini Gračanica razneo se sinoć ručnom bombom, potvrđeno je Riznici u ovom mestu.
  • 06.03.2021
Popović: Hitno procesuirati vozača koji je udario L.P.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zahteva od Policije i nadležnih organa da hitno procesuiraju počinioca koji je juče krećući se kroz Gračanicu neprimerenom brzinom kolima udario  dete L.P. i naneo mu teške telesne povrede a potom pobegao, navodi se u saopštenju.
  • 06.03.2021
Saobraćajna nesreća u Gračanici, povređeno dvanaestogodišnje dete
Beli pasat koji se oko 17:00 kretao iz centra Gračanice ka Ajvaliji, udario je dvanaesetogodišnje dete na biciklu, a zatim se "zakucao" u banderu. Povređeno dete je odmah prebačeno u gračanički KBC, odakle je u nesvesnom stanju upućeno u Prištinu. Vozač je ostavio slupani auto i pobegao sa lica mesta.
  • 05.03.2021