Vesti
Hronika

Skupovi za Olivera ispred SDP-a

Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Skup za ubijenog Olivera Ivanovića ispred sedišta SDP-a (Foto Kim)

Na mestu ubistva bilo je okupljeno oko dvadeset ljudi koji su palili sveće i ostavljali cveće pored spomen ploče Oliveru Ivanoviću.
 
"I danas, posle tri godine, u Mitrovici se nije ništa promenilo, muk i tišina", rekla je nekadašnja saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović.
 
"Osim što imamo traljavu istragu, imamo i tri optužnice i 12.000 strana dokaznog materijala, ali se vraćamo na početak. Strašno i tragično. Građanska inicijativa SDP sa ovog mesta ponovo poziva sve nadležne institucije, Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu, Euleks. Šta je urađeno, ništa. Da li ćete nešto uraditi, sumnjamo, a mi ćemo vas podsećati i čekati. Čekaćemo, jer ubica Olivera Ivanovića mora da se izvede pred lice pravde ukoliko kažete da ste za demokratiju i zaštitu ljudskih prava", rekla je Božovićeva.
 
"Posle ovog monstruoznog ubistva od pre tri godine, mogu samo da kažem da je  prva godina bila godina nade da će se rasvetliti ubistvo i pronaći nalogodavci, druga je bila godina muka i tišine, a za ovu treću je u pitanju teški očaj", rekao je Nenad Radenković.
 
I Božovićeva i Radenković se nalaze na listi kandidata za poslanike u Skupštini Kosova koju je Srpska lista juče predala CIK-u.
 
Oliver je bio naša duša, kazala je meštanka Kosovske Mitrovice.

“On je bio naša duša, najkraće rečeno. Njemu smo verovali, u njega se nadali, onda su nam ga uzeli, oteli”, rekla je Mitra Reljić.

 Advokat Dejan A. Vasić istakao je da čitava istraga nema nikakvog smisla. 
 
"Oliver svima nedostaje, možda i ne toliko kao političar, koliko kao gradska faca i svetski čovek. Čitava istraga koja je vođena nema apsolutno nikakvog smisla, ni prema dokazima, ni prema onome što je navedeno u optužnici. Moja očekivanja, kao advokata, su od početka ista - da tužilac odustane od optužnice ili da mu sud tu optužnicu odbaci kao nedozvoljen podnesak", rekao je Vasić.
 
Jutros u 8:15 je na istom mestu održan još jedan skup kome su prisutvovali Oliverovi prijatelji, neki članovi porodice i bivši saradnici koji su istupili iz SDP-a.
 
“Uvek je teško da stojimo na ovom mestu kad god palimo sveće, naročito kada su godišnjice. Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne budemo saznali ko su ubice i nalogodavci”, istakao je Dejan Nedeljković, prijatelj ubijenog Ivanovića.
 
Marko Jakšić, bivši član Ivanovićeve stranke, kaže da se stiče utisak da nadležni rade na tome da se sam čin ovog gnusnog dela zaboravi. 
 
“I ovo malo građana Kosovske Mitrovice, članovi njegove porodice će uvek iznova i iznova podsećati i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu na strašno ubistvo koje se desilo na ovom mestu i tražiti da se sazna potpuna istina. Bojim se da mi tu istinu nećemo saznati sve do trenutka dok se neke nove vlasti u Beogradu ne budu pojavile, a onda očekujem taj trenutak koji će nama omogućiti da saznamo ko su nalogodavci i ko su neposredni izvršioci ovog krivičnog dela i olakšati porodici da najzad nađe kakav-takav mir”, poručio je Jakšić.
 
Kako saznajemo, Rasim Ljajić je zaustavljen na administrativnom prelazu i nije mu dozvoljeno da uđe na Kosovo "jer se u Prištini i dalje vodi kao ministar".
 
Skupovi i u Beogradu
 
Milena Popović, udovica lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, obeležila je tri godine od njegovog ubistva u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služen pomen.
 
Pomenu su, između ostalih, prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kao i bivši ministar Zoran Đorđević.
 
Sa druge strane, brat pokojnog Olivera, Miroslav Ivanović sa porodicom će obeležiti treću godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića danas u 11 sati na Novom groblju u Beogradu. 
 
Građani, javne ličnosti i predstavnici opozicionih stranaka, okupiće se ispred crkve Svetog Marka u Beogradu u 17 sati.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021