Vesti
Hronika

Sirene, kamenice i blokade na severu, situacija se smiruje

Jedinica za ekonomski kriminal pri Kosovskoj policiji u severnom delu Mitrovice sprovela je akciju protiv krijumčarenja. Blokirana je ulica "Knjaza Miloša", gde su se okupili građani, a letele su kamenice i šok bombe. Akcija KP je bilo u nekoliko regiona na Kosovu. Situacija se, prema izveštajima sa terena, polako smiruje.
 • 13.10.2021
 • 09:29 h
 • Hronika
 • izvor: Radio Kontakt Plus, Kim, Kosovo Onlajn
 • komentara:
 • pregleda: 2441
Sirene, kamenice i blokade na severu, situacija se smiruje
Severna Mitrovica (Foto Radio Kontakt Plus)

14:02 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

13:20 - Pripadnici Kosovske policije, trenutno vrše uviđaj u Zvečanu na mestu gde je uočljiv najveći broj čaura, javljaju novinari sa lica mesta. Na jednoj kući je vrlo vidljivo oštećenje od metaka. Okupljene u Rudaru je obišao kandidat za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović. Situacija je mirna, ali vrlo tenzična. 

 

Policija vrši uviđaj nedaleko od Zvečana (Foto Radio Kontakt Plus)


12:59 - Više desetina ljudi okupljeno je kod krsta u Rudaru. Na ovom mestu je blokiran saobraćaj, parkirani su kamioni. Situacija je mirna, a kako nezvanično saznajemo, pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova su kod Dudinog krša. Okupljeni ne dozvoljavaju snimanje, a kolegama snimateljima je "prijateljski savetovano" da ne uključuju kamere.

12:34 - Put kroz Zvečan je prohodan, a komunalci trenutno čiste ostatke paljevina. Kako javlja novinarka RTV Kim, ranjeni muškarac je trenutno na operaciji u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici. Prema rečima dr Zlatana Eleka, u teškom je stanju.

 

Čišćenje ulica u Zvečanu (foto Kim)


12:18 - Građani severnog dela Kosovske Mitrovice nevoljno govore za medije. Retki koji su na to pristali kažu da su pod konstantnim stresom zbog uznemirujućih dešavanja. Danas je bilo šok bombi, suzavaca i kamenica zbog dolaska specijalaca, Zapaljena su dva automobila u ovom gradu, a na asffaltu su primetni ostaci šok bombi. Na terenu je trenutno puno novinarskih ekipa.

 

Zapaljeni auto u severnom delu Kosovske Mitrovice (Foto Kim)

 

12:11 - Kod Tehničke škole u Mitrovici trenutno nema okupljanja, tu stoje samo kamioni JKP standard kojima su građani blokirali put prema gradu. U Bošnjačkoj mahali se nalaze tri vozila Euleksa, dok su u blizini mosta preko Ibra, kod ETC-a, vozila Kosovske policije i Carine, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta. 

 

Severna Mitrovica (Foto Kim)

 

Najmanje šest osoba je primljeno u KBC Kosovska Mitrovica, a jedan od povređenih se nalazi u operacionoj sali, saznaje nezvanično Kontakt Plus

 

 

Interventna jedinica Kosovske policije je napustila Zvečan. Na putu su primetne čaure od bojeve municije. Građani su počeli da se okupljaju kod krsta u Rudaru.

U Severnoj Mitrovici se građani polako razilaze. I dalje je, kamionima, blokirana raskrsnica na uglu ulica Lole Ribara i Knjaza Miloša.

U Severnoj Mitrovici trenutno je mirno. Građani se polako razilaze. I dalje je blokirana raskrsnica prema Bošnjačkoj mahali. Interventna jedinica Kosovske policije nalazi se i u Zvečanu. Blokiran je put kod "Komove kafane". Dim se vidi iz pravca pumpe, koja se nalazi u blizini mosta, koji spaja Zvečan i Rudare, javlja Radio Kontakt Plus koji nezvanično saznaje da je u toku okupljanje građana u centru Zubinog Potoka.

Blokiran je i most kod "Dudinog krša" koji spaja Kosovsku Mitrovicu sa magistralnim putem Priština-Raška.

 

 

Na raskrsnici u Mitrovici koja vodi prema Bošnjačkoj mahali, raspoređeni su kamioni, usled čega je saobraćaj u prekidu.

Akcije policije se trenutno odvijaju i u Zvečanu potvrđeno je za RTV Kim.
 

U međuvremenu, oklopna vozila Kosovske policije, koja su bila pozicionirana duž ulice ka Bošnjačkoj mahali, su se povukla. 

Prethodno su četiri oklopna vozila specijalne kosovske policijske jedinice ušle u severni deo Mitrovice. Okupljeni građani su bacali kamenice, a policija je uzvraćala šok-bombama. Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini.

Još jedan automobil je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale. Vatrogasne jedinice su izašle na lice mesta. I dalje se čuju sirene za uzbunu. Okupljen je veliki broj građana, javlja Radio Kontakt Plus.

 

Zapaljen je jedan automobil na raskrsnici između Tehničke škole i Bošnjačke mahale. Vatrogasne jedinice gase požar. Eksplozije se i dalje čuju.

Kako Kontakt Plus nezvanično saznaje, u pitanju je akcija zaplene srpskih proizvoda u apoteci  u ulici Knjaza Miloša i veleprodajama.

Bačen je suzavac, a tokom akcije se čulo  nekoliko ekspolozija. Pretpostavlja se da su u pitanju šok-bombe.

Raskrsnica koja se nalazi u blizini Srednje tehničke škole, blokirana je.

U gradu, nakon što je počela ova akcija, neprestano odzvanjaju sirene za uzbunu.

Kako javlja Kosovo onlajn, u toku je akcija policije u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečanu.

U ovom trenutku nema saznanja da li su angažovani i pripadnici specijalne policije, ili je na terenu samo interventna policija.Ostale vesti

FHPK: Suđenja za ratne zločine traju predugo
Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) je u Prištini predstavio godišnji izveštaj o posmatranju suđenja za ratne zločine na Kosovu tokom 2022. godine pod nazivom „Suđenje za ratne zločine: bez vidljivog napretka“. Na panel diskusiji nakon predstavljanja dokumenta je bilo reči i o suđenju za ratne zločine u odsustvu. 
 • 30.03.2023
Sinoć u Zubinom Potoku zapaljena dva automobila sa RKS tablicama
Sinoć su u Zubinom Potoku zapaljena dva privatna automobila kosovskih registarskih oznaka, potvrdila je Kosovska policija za KoSSev portal.
 • 30.03.2023
Srpska lista osudila hapšenje Miljana Jovanovića
Hapšenje Miljana Jovanovića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, osudila je Srpska lista.
 • 29.03.2023
Bivši policajac uhapšen na Jarinju pušten iz pritvora

Bivši policajac Miljan Jovanović, koji je juče uhapšen, pušten je iz pritvora, potvrdio je njegov branilac Dejan Vasić. Dodao je da su ga iz policije pomešali zbog sličnog imena sa Milanom Jovanovićem koji se nalazi na poternici.

 • 29.03.2023
Srbin uhapšen na prelazu Jarinje
Bivši kosovski policajac M.J. uhapšen je na prelazu Jarinje, dok se sa suprugom i dvoje dece vraćao iz Raške u Leposavić.
 • 28.03.2023
Obijene kuće u Lapljem Selu i Suvom Dolu

Još dve srpske porodice opljačkane su juče na centralnom Kosovu. Krađe su prijavljene u Lapljem Selu kod Gračanice i u Suvom Dolu kod Lipljana.

 • 28.03.2023