Vesti
Hronika

Sirene, kamenice i blokade na severu, situacija se smiruje

Jedinica za ekonomski kriminal pri Kosovskoj policiji u severnom delu Mitrovice sprovela je akciju protiv krijumčarenja. Blokirana je ulica "Knjaza Miloša", gde su se okupili građani, a letele su kamenice i šok bombe. Akcija KP je bilo u nekoliko regiona na Kosovu. Situacija se, prema izveštajima sa terena, polako smiruje.
 • 13.10.2021
 • 09:29 h
 • Hronika
 • izvor: Radio Kontakt Plus, Kim, Kosovo Onlajn
 • komentara:
 • pregleda: 2160
Sirene, kamenice i blokade na severu, situacija se smiruje
Severna Mitrovica (Foto Radio Kontakt Plus)

14:02 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

13:20 - Pripadnici Kosovske policije, trenutno vrše uviđaj u Zvečanu na mestu gde je uočljiv najveći broj čaura, javljaju novinari sa lica mesta. Na jednoj kući je vrlo vidljivo oštećenje od metaka. Okupljene u Rudaru je obišao kandidat za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović. Situacija je mirna, ali vrlo tenzična. 

 

Policija vrši uviđaj nedaleko od Zvečana (Foto Radio Kontakt Plus)


12:59 - Više desetina ljudi okupljeno je kod krsta u Rudaru. Na ovom mestu je blokiran saobraćaj, parkirani su kamioni. Situacija je mirna, a kako nezvanično saznajemo, pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova su kod Dudinog krša. Okupljeni ne dozvoljavaju snimanje, a kolegama snimateljima je "prijateljski savetovano" da ne uključuju kamere.

12:34 - Put kroz Zvečan je prohodan, a komunalci trenutno čiste ostatke paljevina. Kako javlja novinarka RTV Kim, ranjeni muškarac je trenutno na operaciji u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici. Prema rečima dr Zlatana Eleka, u teškom je stanju.

 

Čišćenje ulica u Zvečanu (foto Kim)


12:18 - Građani severnog dela Kosovske Mitrovice nevoljno govore za medije. Retki koji su na to pristali kažu da su pod konstantnim stresom zbog uznemirujućih dešavanja. Danas je bilo šok bombi, suzavaca i kamenica zbog dolaska specijalaca, Zapaljena su dva automobila u ovom gradu, a na asffaltu su primetni ostaci šok bombi. Na terenu je trenutno puno novinarskih ekipa.

 

Zapaljeni auto u severnom delu Kosovske Mitrovice (Foto Kim)

 

12:11 - Kod Tehničke škole u Mitrovici trenutno nema okupljanja, tu stoje samo kamioni JKP standard kojima su građani blokirali put prema gradu. U Bošnjačkoj mahali se nalaze tri vozila Euleksa, dok su u blizini mosta preko Ibra, kod ETC-a, vozila Kosovske policije i Carine, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta. 

 

Severna Mitrovica (Foto Kim)

 

Najmanje šest osoba je primljeno u KBC Kosovska Mitrovica, a jedan od povređenih se nalazi u operacionoj sali, saznaje nezvanično Kontakt Plus

 

 

Interventna jedinica Kosovske policije je napustila Zvečan. Na putu su primetne čaure od bojeve municije. Građani su počeli da se okupljaju kod krsta u Rudaru.

U Severnoj Mitrovici se građani polako razilaze. I dalje je, kamionima, blokirana raskrsnica na uglu ulica Lole Ribara i Knjaza Miloša.

U Severnoj Mitrovici trenutno je mirno. Građani se polako razilaze. I dalje je blokirana raskrsnica prema Bošnjačkoj mahali. Interventna jedinica Kosovske policije nalazi se i u Zvečanu. Blokiran je put kod "Komove kafane". Dim se vidi iz pravca pumpe, koja se nalazi u blizini mosta, koji spaja Zvečan i Rudare, javlja Radio Kontakt Plus koji nezvanično saznaje da je u toku okupljanje građana u centru Zubinog Potoka.

Blokiran je i most kod "Dudinog krša" koji spaja Kosovsku Mitrovicu sa magistralnim putem Priština-Raška.

 

 

Na raskrsnici u Mitrovici koja vodi prema Bošnjačkoj mahali, raspoređeni su kamioni, usled čega je saobraćaj u prekidu.

Akcije policije se trenutno odvijaju i u Zvečanu potvrđeno je za RTV Kim.
 

U međuvremenu, oklopna vozila Kosovske policije, koja su bila pozicionirana duž ulice ka Bošnjačkoj mahali, su se povukla. 

Prethodno su četiri oklopna vozila specijalne kosovske policijske jedinice ušle u severni deo Mitrovice. Okupljeni građani su bacali kamenice, a policija je uzvraćala šok-bombama. Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini.

Još jedan automobil je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale. Vatrogasne jedinice su izašle na lice mesta. I dalje se čuju sirene za uzbunu. Okupljen je veliki broj građana, javlja Radio Kontakt Plus.

 

Zapaljen je jedan automobil na raskrsnici između Tehničke škole i Bošnjačke mahale. Vatrogasne jedinice gase požar. Eksplozije se i dalje čuju.

Kako Kontakt Plus nezvanično saznaje, u pitanju je akcija zaplene srpskih proizvoda u apoteci  u ulici Knjaza Miloša i veleprodajama.

Bačen je suzavac, a tokom akcije se čulo  nekoliko ekspolozija. Pretpostavlja se da su u pitanju šok-bombe.

Raskrsnica koja se nalazi u blizini Srednje tehničke škole, blokirana je.

U gradu, nakon što je počela ova akcija, neprestano odzvanjaju sirene za uzbunu.

Kako javlja Kosovo onlajn, u toku je akcija policije u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečanu.

U ovom trenutku nema saznanja da li su angažovani i pripadnici specijalne policije, ili je na terenu samo interventna policija.Ostale vesti

Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
 • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
 • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
 • 29.06.2022
Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
 • 29.06.2022
Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
 • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
 • 28.06.2022