Vesti
Hronika

Sirene, kamenice i blokade na severu, situacija se smiruje

Jedinica za ekonomski kriminal pri Kosovskoj policiji u severnom delu Mitrovice sprovela je akciju protiv krijumčarenja. Blokirana je ulica "Knjaza Miloša", gde su se okupili građani, a letele su kamenice i šok bombe. Akcija KP je bilo u nekoliko regiona na Kosovu. Situacija se, prema izveštajima sa terena, polako smiruje.
 • 13.10.2021
 • 09:29 h
 • Hronika
 • Radio Kontakt Plus, Kim, Kosovo Onlajn
 • komentara:
 • pregleda: 1839
Sirene, kamenice i blokade na severu, situacija se smiruje
Severna Mitrovica (Foto Radio Kontakt Plus)

14:02 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

13:20 - Pripadnici Kosovske policije, trenutno vrše uviđaj u Zvečanu na mestu gde je uočljiv najveći broj čaura, javljaju novinari sa lica mesta. Na jednoj kući je vrlo vidljivo oštećenje od metaka. Okupljene u Rudaru je obišao kandidat za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović. Situacija je mirna, ali vrlo tenzična. 

 

Policija vrši uviđaj nedaleko od Zvečana (Foto Radio Kontakt Plus)


12:59 - Više desetina ljudi okupljeno je kod krsta u Rudaru. Na ovom mestu je blokiran saobraćaj, parkirani su kamioni. Situacija je mirna, a kako nezvanično saznajemo, pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova su kod Dudinog krša. Okupljeni ne dozvoljavaju snimanje, a kolegama snimateljima je "prijateljski savetovano" da ne uključuju kamere.

12:34 - Put kroz Zvečan je prohodan, a komunalci trenutno čiste ostatke paljevina. Kako javlja novinarka RTV Kim, ranjeni muškarac je trenutno na operaciji u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici. Prema rečima dr Zlatana Eleka, u teškom je stanju.

 

Čišćenje ulica u Zvečanu (foto Kim)


12:18 - Građani severnog dela Kosovske Mitrovice nevoljno govore za medije. Retki koji su na to pristali kažu da su pod konstantnim stresom zbog uznemirujućih dešavanja. Danas je bilo šok bombi, suzavaca i kamenica zbog dolaska specijalaca, Zapaljena su dva automobila u ovom gradu, a na asffaltu su primetni ostaci šok bombi. Na terenu je trenutno puno novinarskih ekipa.

 

Zapaljeni auto u severnom delu Kosovske Mitrovice (Foto Kim)

 

12:11 - Kod Tehničke škole u Mitrovici trenutno nema okupljanja, tu stoje samo kamioni JKP standard kojima su građani blokirali put prema gradu. U Bošnjačkoj mahali se nalaze tri vozila Euleksa, dok su u blizini mosta preko Ibra, kod ETC-a, vozila Kosovske policije i Carine, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta. 

 

Severna Mitrovica (Foto Kim)

 

Najmanje šest osoba je primljeno u KBC Kosovska Mitrovica, a jedan od povređenih se nalazi u operacionoj sali, saznaje nezvanično Kontakt Plus

 

 

Interventna jedinica Kosovske policije je napustila Zvečan. Na putu su primetne čaure od bojeve municije. Građani su počeli da se okupljaju kod krsta u Rudaru.

U Severnoj Mitrovici se građani polako razilaze. I dalje je, kamionima, blokirana raskrsnica na uglu ulica Lole Ribara i Knjaza Miloša.

U Severnoj Mitrovici trenutno je mirno. Građani se polako razilaze. I dalje je blokirana raskrsnica prema Bošnjačkoj mahali. Interventna jedinica Kosovske policije nalazi se i u Zvečanu. Blokiran je put kod "Komove kafane". Dim se vidi iz pravca pumpe, koja se nalazi u blizini mosta, koji spaja Zvečan i Rudare, javlja Radio Kontakt Plus koji nezvanično saznaje da je u toku okupljanje građana u centru Zubinog Potoka.

Blokiran je i most kod "Dudinog krša" koji spaja Kosovsku Mitrovicu sa magistralnim putem Priština-Raška.

 

 

Na raskrsnici u Mitrovici koja vodi prema Bošnjačkoj mahali, raspoređeni su kamioni, usled čega je saobraćaj u prekidu.

Akcije policije se trenutno odvijaju i u Zvečanu potvrđeno je za RTV Kim.
 

U međuvremenu, oklopna vozila Kosovske policije, koja su bila pozicionirana duž ulice ka Bošnjačkoj mahali, su se povukla. 

Prethodno su četiri oklopna vozila specijalne kosovske policijske jedinice ušle u severni deo Mitrovice. Okupljeni građani su bacali kamenice, a policija je uzvraćala šok-bombama. Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini.

Još jedan automobil je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale. Vatrogasne jedinice su izašle na lice mesta. I dalje se čuju sirene za uzbunu. Okupljen je veliki broj građana, javlja Radio Kontakt Plus.

 

Zapaljen je jedan automobil na raskrsnici između Tehničke škole i Bošnjačke mahale. Vatrogasne jedinice gase požar. Eksplozije se i dalje čuju.

Kako Kontakt Plus nezvanično saznaje, u pitanju je akcija zaplene srpskih proizvoda u apoteci  u ulici Knjaza Miloša i veleprodajama.

Bačen je suzavac, a tokom akcije se čulo  nekoliko ekspolozija. Pretpostavlja se da su u pitanju šok-bombe.

Raskrsnica koja se nalazi u blizini Srednje tehničke škole, blokirana je.

U gradu, nakon što je počela ova akcija, neprestano odzvanjaju sirene za uzbunu.

Kako javlja Kosovo onlajn, u toku je akcija policije u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečanu.

U ovom trenutku nema saznanja da li su angažovani i pripadnici specijalne policije, ili je na terenu samo interventna policija.Ostale vesti

Pljačke u Gračanici: Lopovi ulaze u kuće, dok su domaćini u kućama
Poslednjih dana u Gračanici je opljačkano nekoliko porodica, a zabeležen je i jedan pokušaj pljačke. Za sada prema tvrdnjama oštećenih, nijedan slučaj nije rasvetljen. 
 • 21.10.2021
Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
 • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

 • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
 • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
 • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

 • 16.10.2021