Vesti
Hronika

Sin Olivera Ivanovića: Kako su u BIA znali da će biti uhapšen, a ne i ubijen?

Nikola Ivanović, sin Olivera Ivanovića izjavio je za N1, povodom četvrte godišnjice ubistva njegovog oca, da je to bio "politički čin". "Kako godine prolaze, činjenica je da će to trajati. Moralo bi nešto drastično da se promeni u tom procesu da bi se reklo da to vodi ka nekom rešenju. Imate saučesnike, a nemate kome su saučestvovali", kaže on.
Sin Olivera Ivanovića: Kako su u BIA znali da će biti uhapšen, a ne i ubijen?
Nikola Ivanović (Printskrin N1 Beograd)

Prema njegovim rečima, „i sam sudski proces koji se vodio protiv njega i posle to ubistvo, sve je to vezano za politiku“.

„To jeste definitivno politički čin. Kako godine prolaze, činjenica je da će to trajati. Moralo bi nešto drastično da se promeni u tom procesu da bi se reklo da to vodi ka nekom rešenju“, kaže on.

Opisujući suđenja, kaže da to „dole izgleda vrlo haotično“.

"Ja sam preko advokata, u tom momentu nije postojao moj advokat, nego preko drugih advokata dobio informaciju da smo moja majka i ja pozvani na suđenje. Prvo smo mislili da je majka pozvana kao svedok, a onda smo shvatili da smo pozvani u svojstvu oštećene strane", kaže.

Ivanović dodaje da "imate saučesnike, a nemate kome su saučestvovali".

"Politički proces, moje mišljenje je ipak da ubistvo mog oca, kao i svako drugo nažalost je čin neprihvatljiv, ali ubistvo mog oca jeste političko ubistvo i svako takvo se nije završilo u našoj zemlji sa tim da znamo ko je izvršilac a ko nalogodavac, ili imamo jedno ili ništa", kaže on, dodajući da je teško živeti sa saznanjem da možda nikad neće saznati.

Ističe da "Priština slabo mari i za žive preostale Srbe na teritoriji Kosova i Metohije, a kamoli za mrtve".

"S druge strane, očekujem da Beograd stane u odbranu svog naroda dole. Baš kada je gospodin Dimić povukao optužnicu protiv Rade Trajković, rekao je da je i sam imao prilike da razgovara sa mojim ocem i da ga upozori da mu se sprema hapšenje. Kako je to moguće da neko ko radi za BIA zna da će se moj otac uhapsiti, a ne zna da će ga ubiti, eto na tome se zasniva moje mišljenje da je Beograd morao da zna nešto i mora i danas da zna nešto, baš da bi sprečio bilo kakve spekulacije u vezi sa tim, morao da pokrene proces koji bi bio brz i efikasan", kaže Ivanović.

Na pitanje o spotu o njegovom ocu koji je emitovan na nacionalnoj frekvenciji, kaže da je to "katastrofa koja se nažalost dešava i danas".

"Nije to normalno, ne može da bude neko ko živi u ovoj zemlji i ko stvara, radi, ima svoju porodicu, ne može da bude izdajnik ove zemlje", kaže.

Mišljenja je da je njegov otac "shvatio posle poslednjih izbora da je teško boriti se protiv čitavog mehanizma".

"Imao je želju da promeni Mitrovicu i kad je video da to baš ne ide kako je mislio, u tom momentu je rešio da odstupi iz politike. Nema velikih sredina, dole je lako kontrolisati masu", kaže on.

Kako je rekao, "porodični dogovor je da izađu na groblje i da posle toga budu u šetnji".

"Dobrodošli su svi koji se sećaju oca", kaže.Ostale vesti

Uhapšeni članovi kriminalne grupe u Prištini i Mitrovici
U Prištini i Kosovskoj Mitrovici policija je uhapsila osam osoba osumnjičenih za podmetanje požara, napade ručnim bombama i prinudu, odredivši im pritvor od 30 dana.
  • 04.07.2022
Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022