Vesti
Hronika

Silvana Arsović ponovo daje iskaz kao osumnjičena u slučaju Ivanović

Dugogodišnja saradnica i prijatelj ubijenog srpskog političara Olivera Ivanovića - Silvana Arsović, dobila je danas po treći put poziv da se javi na saslušanje kao osumnjičena u okviru istrage ubistva srpskog političara.
Silvana Arsović ponovo daje iskaz kao osumnjičena u slučaju Ivanović
Spomen ploča ubijenom Oliveru Ivanoviću (Foto Kim)

„U šoku je kao i prethodna dva puta i normalno je da će se odazvati kao i do sada što je činila“, za KoSSev kaže takođe Ivanovićeva saradnica i odbornica GI SDP Ksenija Božović.

Arsović je poziv stigao na kućnu adresu da se sutra u 09:30 javi Specijalnom tužilaštvu Kosova u Prištini, koje vodi ovu istragu.

„Interesantni su momenti kada se Silvana poziva opet na saslušanje i šta to može sada posle 19 meseci od ubistva da iznese kao novi detalj, pošto je već ispitivana?!“, kaže Božović, naglašavajući da je rezignirana time kako se odvija istraga.

Božović kaže da neće da prejudicira, ali i ne može da ne primeti da poziv stiže „u trenutku kada su u javnosti prethodno objavljena konkretna imena“ srpskih opozicionara, među kojima i onih iz GI SDP, u vezi sa uzajamnim dogovaranjem ovog bloka oko budućeg zajedničkog političkog delovanja.

Za Silvanu Arsović kaže da javnost odlično zna koliko je bila lojalna Ivanoviću.

„Ne može da bude okrivljena ni za šta drugo. Zna se da mu je bila godinama ne samo najbliža saradnica, već i najodaniji prijatelj“, rekla je Božović.

Božović je i danas podsetila na trenutke neposredno nakon ubistva, odnosno „odbijanje“ da Ivanovićevi saradnici pregledaju video zapise, i nasuprot tome, insistiranje da ih policija „uzme što pre“.

„Mi smo bili u bolnici, još uvek nismo znali da je Oliver preminuo, kada su nas u najvećoj žurbi odatle uzeli i doveli u kancelariju da im predamo video snimke, a nisu imali sudski nalog. Toliko su insistirali, da jedino što sam mogla jeste da tražim da dođu advokati, što se i desilo, i uzeli su snimke bez naloga, ali u njihovom prisustvu“, objašnjava ponovo.

Na pitanje ko je insistirao, Božović objašnjava da je bilo više lica i da su se predstavili kao istražni organi iz Prištine i Mitrovice.

„Nama nasuprot tome nisu dali da vidimo video snimke, iako smo zatražili“, kaže Božović.

Zvaničnica GI SDP je ponovo iskazala nezadovoljstvo time što istraga tapka u mestu, i što se, kako kaže, istinski krivci - počinioci i nalogodavci ne procesuiraju.

Vlajić: Policija ima pravo da uzme svaki dokaz

Sa druge strane, advokat Nebojša Vlajić kaže da policijskim organima nije trebao sudski nalog da bi uzeli snimke.

„Policija ima pravo da uzme svaki dokaz. Ne treba im nikakav nalog. Došli su da obave uviđaj, radili su po instrukcijama javnog tužioca koji je bio tog dana, video sam ga u bolnici. Imaju pravo da uzmu kamere. Kad bi se neko usprotivio da uzmu kamere, tada bi bio uhapšen i optužen za ometanje dokazivanja“.

Podsetimo, Silvana Arsović, dugogodišnja sekretarica i saradnica Olivera Ivanovića, osumnjičena je za „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“ u slučaju Olivera Ivanovića. Ona je krajem novembra prošle godine, samo par dana nakon akcije hapšenja osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u zgradi Grej u Kosovskoj Mitrovici, takođe sprovedena na saslušanje u Prištinu, posle čega joj je određeno zadržavanje. Puštena je posle noći u pritvoru i tada, kako je objašnjeno, nije bila u stanju da se pojavi pred medijima.

Uskoro će biti 19 meseci od ubistva najpoznatijeg srpskog političara sa Kosova i Metohije. Nijedna optužnica još uvek nije podignuta i sudski postupak nije počeo.Ostale vesti

Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020
Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020