Vesti
Hronika

Šesti dan protesta na severu Kosova

U šesti dan ulazi protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u šatorima i oko vatre.
Šesti dan protesta na severu Kosova
Ilustracija (Foto Tanjug/Bojan Slavković)

Specijalne jedinice kosovske policije i dalje su svojim pozicijama, ali i Srbi sa severa Kosova.

Noć je protekla mirno, ali je bila napeta. Na Jarinju danima nema automobila. Oni koji naiđu su uglavnom stranci. Tu je samo jedan kamion, a prethodnih dana bilo ih je desetak. Situacija je trenutno mirna, a izvršena je jedna smena policije, javlja izveštač RTS-a.

Specijalne jedinice kosovske policije su posle više naleta helikoptera Vojske Srbije promenile položaje, a ispred vozila, za razliku od prethodnih dana, nalazi se po jedan naoružani policajac.

Nato poziva na smirivanje situacije i povratak dijalogu.

Portparol Alijanse Oana Lungesku poručila je u objavi na Tviteru da NATO poziva i Beograd i Prištinu da budu uzdržani, izbegnu jednostrane akcije i vrate se dijalogu.

"Mandat NATO i Kfora ostaje da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice", navela je Lungesku.

Novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar da se Beograd i Priština uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o registarskim tablicama u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju.

Kosovsko ministarstvo obrane saopštilo je da su navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost.Ostale vesti

Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021