Vesti
Hronika

Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo

Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Ibrahim Rugova (Foto Fejsbuk stranica Ibrahim Rugova)

Rugova je posle duge i teške bolesti preminuo 21. januara 2006. godine, a sahranjen uz najviše počasti. Posle njegove smrti na Kosovu je proglašena petodnevna nacionalna žalost. 

Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla da je Ibrahim Rugova bio čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo.

"Kada je govorio o nezavisnoj državi Kosovo, realizacija ideje delovala je ne samo teško, već i daleko. On je bio čovek koji je obeležio korake stvaranja države: slobodu, nezavisnost i demokratijum kao tri osnova u delovanja Kosova. Danas, na 16. godišnjicu njegovog odlaska u večnost, sa poštovanjem i ponizno se sećamo osnivača države Kosovo, istorijskog predsednika dr Ibahima Rugove", napisala je Osmanijeva na Fejsbuku.Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022
Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022
Ukinut pritvor medicinskim sestrama koje su maltretirale štićenicu doma za stare u Peći
Medicinskim sestrama uhapšenim zbog napada na štićenicu doma za stare u Peći početkom ovog meseca, kosovski Vrhovni sud ukinuo je meru pritvora.
  • 25.11.2022
Merdare: Zaplenjeno više od pola tone suvog mesa
Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi među prtljagom jednog autobusa na liniji iz Prizrena ka Nemačkoj, saopštila je Uprava carina.
  • 24.11.2022