Vesti
Hronika

Sećanje na ubijene i kidnapovane Srbe u Orahovcu

Parastosom u crkvi Svetog Prokopija na Orlovači obeležene su 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubistva 84-oro Srba na teritoriji opštine Orahovac. Parastos je služen i u Velikoj Hoči, pored spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima.
Sećanje na ubijene i kidnapovane Srbe u Orahovcu
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Parastosom i polaganjem cveća na groblju Orlovača u Beogradu i Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na KiM obeležilo je 23 godine od masovnog kidnapovanja, proterivanja i ubistava Srba na području Orahovca.

Venac na spomen ploču ’’Za nezaborav’’ položio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Na groblju Orlovača sahranjeni su posmrtni ostaci 25 ubijenih Srba od oko 100 srpskih civila koji su kidnapovani za vreme oružanog napada OVK na području Orahovca.

Parastos srpskim žrtvama nestalim i stradalim u Orahovcu i nekoliko obližnjih sela služen je u Velikoj Hoči, iz koje je poručeno da zločin od pre 23 godine ne sme da se zaboravi a da počinioci moraju da odgovaraju i budu privedeni pravdi.

Koordinator Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih u opštini Orahovac Negovan Mavrić, rekao je da na ovaj dan rodbina, prijatelji i poštovaoci nestalih i stradalih šalju poruku da ne mogu da se pomire sa njihovom sudbinom.

"Ljudi su kidnapovani i ubijeni bez ikakve krivice, samo zato što su Srbi. Tražimo da se kidnapovanja i ubistva rasvetle. Njihovo stradanje je naša Srebrenica i da za te zločine neko mora odgovara", rekao je Mavrić.

Zločini Albanaca počeli su terorističkim akcijama godinu dana pre oružanog sukoba i napada NATO-a na SRJ, a prva žrtva bio je Jugoslav Kostić iz sela Retimlje, koji je 11. jula 1998. otet na radnom mestu i odveden u nepoznatom pravcu.

Do 22. jula u oružanim napadima OVK na Orahovac i okolna sela - Retimlje, Opteruša, Zočište i Velika Hoča, na mestu događaja ubijeno je sedmoro, a u logore je odvedeno više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila.

Zahvaljujući najviše naporima Međunarodnog crvenog krsta, 60 osoba je oslobođeno, uglavnom žena i starijih muškaraca, a nestalo je 37 Srba i troje Roma.

Najveći napad dogodio se 18. jula kada je petoro ubijeno, a 35 muškaraca oteto i nestalo. Tada je sve srpsko stanovništvo sela Retimlje, Opteruša i Zočište proterano, pa se današnji dan obeležava kao Dan sećanja na žrtve albanskih zločina na području Opštine Orahovac.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci ukupno 40 žrtava, do toga 28 u pećini Volujak aprila 2005. i još 12 žrtava u masovnoj grobnici Mališevo, nedaleko od Orahovca, maja iste godine.

Parastos u Velikoj Hoči služen je kod spomenika na kojem su fotografije 84 osobe srpske nacionalnosti nestale i ubijene u opštini Orahovac.

Skupu su prisustvovali predstavnici Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih za bivšu Jugoslaviju, predstavnici udruženja iz Gračanice, Kosovske Mitrovice, Niša, Kraljeva, Beograda i članovi porodica.Ostale vesti

Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021