Vesti
Hronika

Sećanje na ubijene i kidnapovane Srbe u Orahovcu

Parastosom u crkvi Svetog Prokopija na Orlovači obeležene su 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubistva 84-oro Srba na teritoriji opštine Orahovac. Parastos je služen i u Velikoj Hoči, pored spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima.
Sećanje na ubijene i kidnapovane Srbe u Orahovcu
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Parastosom i polaganjem cveća na groblju Orlovača u Beogradu i Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na KiM obeležilo je 23 godine od masovnog kidnapovanja, proterivanja i ubistava Srba na području Orahovca.

Venac na spomen ploču ’’Za nezaborav’’ položio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Na groblju Orlovača sahranjeni su posmrtni ostaci 25 ubijenih Srba od oko 100 srpskih civila koji su kidnapovani za vreme oružanog napada OVK na području Orahovca.

Parastos srpskim žrtvama nestalim i stradalim u Orahovcu i nekoliko obližnjih sela služen je u Velikoj Hoči, iz koje je poručeno da zločin od pre 23 godine ne sme da se zaboravi a da počinioci moraju da odgovaraju i budu privedeni pravdi.

Koordinator Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih u opštini Orahovac Negovan Mavrić, rekao je da na ovaj dan rodbina, prijatelji i poštovaoci nestalih i stradalih šalju poruku da ne mogu da se pomire sa njihovom sudbinom.

"Ljudi su kidnapovani i ubijeni bez ikakve krivice, samo zato što su Srbi. Tražimo da se kidnapovanja i ubistva rasvetle. Njihovo stradanje je naša Srebrenica i da za te zločine neko mora odgovara", rekao je Mavrić.

Zločini Albanaca počeli su terorističkim akcijama godinu dana pre oružanog sukoba i napada NATO-a na SRJ, a prva žrtva bio je Jugoslav Kostić iz sela Retimlje, koji je 11. jula 1998. otet na radnom mestu i odveden u nepoznatom pravcu.

Do 22. jula u oružanim napadima OVK na Orahovac i okolna sela - Retimlje, Opteruša, Zočište i Velika Hoča, na mestu događaja ubijeno je sedmoro, a u logore je odvedeno više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila.

Zahvaljujući najviše naporima Međunarodnog crvenog krsta, 60 osoba je oslobođeno, uglavnom žena i starijih muškaraca, a nestalo je 37 Srba i troje Roma.

Najveći napad dogodio se 18. jula kada je petoro ubijeno, a 35 muškaraca oteto i nestalo. Tada je sve srpsko stanovništvo sela Retimlje, Opteruša i Zočište proterano, pa se današnji dan obeležava kao Dan sećanja na žrtve albanskih zločina na području Opštine Orahovac.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci ukupno 40 žrtava, do toga 28 u pećini Volujak aprila 2005. i još 12 žrtava u masovnoj grobnici Mališevo, nedaleko od Orahovca, maja iste godine.

Parastos u Velikoj Hoči služen je kod spomenika na kojem su fotografije 84 osobe srpske nacionalnosti nestale i ubijene u opštini Orahovac.

Skupu su prisustvovali predstavnici Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih za bivšu Jugoslaviju, predstavnici udruženja iz Gračanice, Kosovske Mitrovice, Niša, Kraljeva, Beograda i članovi porodica.Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021