Vesti
Hronika

Sećanje na Aleksandra Micića iz Velike Hoče

Danas, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, se navršavaju 24 godine od napada na policijsku patrolu u blizini sela Ratkovac kod Orahovca prilikom kog je ubijen policajac iz Velike Hoče Aleksandar Micić, a teško su ranjena još četiri policajca: Saša Đuričić, Mile Zakić, Siniša Grković i Radoš Šoškić.
Sećanje na Aleksandra Micića iz Velike Hoče
Spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima iz opštine Orahovac u Velikoj Hoči (Foto arhiva Kim)

Napad se dogodio u prepodnevnim časovima, 12. maja 1998. god. Policijskoj patroli koja je obilazila sela Ratkovac, sa dve srpske porodice, i Bratotin u kojem je živelo pedesetakak Srba, pripadnici OVK su preprečili put i otvorili vatru na njih.

U pomoć svojim kolegama su priskočili policajci iz orahovačke policije, kao i specijalne jedinice policije iz Prizrena i Đakovice. Borbe su se vodile od deset časova pre podne do kasno uveče kada je blokada probijena, a srpsko stanovništvo iz sela Bratotina je sat pre ponoći evakuisano u Veliku Hoču.

Sa sobom su tada poneli samo najosnovnije stvari koje su natovarili na svoje traktore. Od tada do današnjega dana u ovo selo se niko od Srba nije vratio, njihovi domovi su razoreni, bunari zatrpani, a voćnjaci posečeni.

Aleksandar Micić - Acko je prva od 86 žrtava albanskih ekstremista u orahovačkom kraju u periodu od 1998. do 2000. godine. Rođen je 1969. godine u Velikoj Hoči, a od 1990. je radio u MUP-u Repubike Srbije. Iza sebe je ostavio trogodišnju ćerku Tamaru i suprugu Vesnu u poodmakloj trudnoći. Sin koji se rodio posle očeve smrti nosi očevo ime – Aleksandar.

Saša Đuričić je posle operacije ostao bez jedne noge, a Mile Zakić bez ruke. Siniša Grković je zadobio povrede oka, Radoš Šoškić je zadobio prostrelnu ranu u predelu kolena.

Fotografiju Aleksandra Micića je u Moskvi 9. maja u povorci Besmrtnog puka nosila Pavlina Radovanović iz Orahovca sa još dve fotografije heroja iz Orahovca i Velike Hoče: Aleksandra Majmarevića i Dejana Večevića.Ostale vesti

Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022
Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022