Vesti
Hronika

Saslušanje optuženih u slučaju uzurpacije imovine Duška Arsića

Pred Osnovnim sudom u Prištini u toku je saslušanje optuženih za falsifikovanje dokumenata na osnovu kojih je prodata imovina Duška Arsića  i njegovog strica Tomislava. 
Saslušanje optuženih u slučaju uzurpacije imovine Duška Arsića
Detalj iz sudnice (Foto Kim)

U Osnovnom sudu u Prištini u toku je saslušanje Duška Arsića i njegovog strica Tomislava povodom uzurpacije njihove imovine koja se nalazi u selu Zlatare kraj Prištine. Očekuje se da oni daju svoj iskaz o tome da li su ikada bilo kom licu prodali svoju imovinu.

Osnovno tužilaštvo u Prištini, Odeljenje za teška krivična dela podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Ismeta Mehmetija i Valjmira Lešaja koji se terete za krivično delo „legalizacija lažnog sadržaja“. Oni su optuženi da su u cilju da sebi ostvare dobiti u Osnovnom sudu u Prištini, ogranak u Gračanici 16.08.2011. godine falsifikovali ovlašćenja Božidara i Tomislava Arsića.

„U skladu sa njihovim odgovorima i daljim dokaznim postupkom koji će se izvoditi pred sudom nadamo se da će okrivljeni biti osuđeni“, kazala je Duškova advokatica Jovana Filipović.

U ovom postupku optužena je i Nataša Maksimović, koja se, kako je navela tužiteljka Durina Hamiti, tereti da je u svojstvu službenog lica, a u cilju ostvarivanja dobitka za sebe i druga lica u Osnovom sudu u Prištini, ogranak u Gračanici, overila falsifikovano ovlašćenje koje je predstavljeno od strane optuženih Ismeta Mehmetija i Valjmira Lešaja.

„Duško Arsić i njegov stric Tomislav tvrde da oni nikada nisu potpisali bilo kome ovlašćenje za prodaju njihove imovine, niti su želeli da je prodaju, već tvrde da je to njihovo vlasništvo i da je ona nelegalnim putem prešla na druga lica“, dodala je Filipovićeva.

Okrivljeni su se pred sudom izjasnili da nisu krivi, a njihovi advokati zatražili su grafološko veštačenje potpisa punomoćja, na osnovu kojeg je overeno ovlašćenje o kupoprodaji.

„Mi, kao oštećena strana, tom predlogu nismo prigovorili, štaviše mi se slažemo s tim da ovi ugovori idu na forenzičko veštačenje, jer će se jedino tako utvrditi činjenica da ni (Duškov otac) Božidar, niti Tomislav nisu potpisali to ovlašćenje na osnovu kojeg je kasnije sačinjen ugovor o kupoprodaji“, kazala je advokatica.

Duško Arsić je pred sudijom u uvodnoj reči rekao da je zbog ove imovine u zatvoru, te da je dobijao pretnje da povuče tužbu i odustane od ovog krivičnog postupka.

Podsetimo, on je uhapšen 8. decembra prošle godine na prelazu Jarinje pod sumnjom da je počinio ratni zločin 1999. u selu Butovac na Kosovu. Protiv njega je pokrenut istražni postupak u kome je do sada saslušano pet svedoka. Prema rečima advokatice Jovane Filipović, nijedan od njih Arsića nije optužio, niti naveo da ga je video u uniformi ili da je izvršio bilo koje krivično delo.

„Svedoci tužilaštva nisu potvrdili navode da je on počinio delo koje mu se stavlja na teret. Duško će u svojstvu okrivljenog lica biti saslušan u ponedeljak u 10 časova pred specijalnim tužiocem u Prištini“, zaključila je ona.

Današnjem saslušanju prisustvovala je i bivša Duškova supruga, Emilijana Arsić.

Postupke u vezi uzurpacije imovine i ratnog zločina u slučaju Duška Arsića, a na zahtev njegove advokatice Jovane Filipović, prati i predstavnik Euleksa.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022