Vesti
Hronika

Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića

Danas je u Prištini nastavljno saslušanje svedoka u slučaju Zorana Đokića, koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom marta  1999. godine u Peći.
Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića
Detalj sa suđnje Zoranu Đokiću (Foto Kim)

Advokat Đokića, Ljubomir Pantović ističe da je zadovoljan tokom suđenja.

„Dosadašnjim tokom suđenja sam veoma zadovoljan, iako je predmet činjenično i pravno jako složen pre svega jer se radi o pravnoj verifikaciji gde je u pitnju ratni zločin, jer su raniji svedoci očigledno po nekakvoj inerciji lažno svedočili i pokušali da tu optužnicu Tužilaštva koja je neutemeljena dokazima podrže, međutim, ovo što smo danas čuli mene veoma hrabri a i osumnjičenog Zorana Đokića“, rekao je Ljubomir Pantović.

Svedok je na osnovu stare fotografije identifikovao Zorana Đokića, međutim, njegov branilac smatra da to nije dovoljan dokaz da se njegovom branjeniku sudi za ratni zločin.

„Imamo situaciju gde su svedoci nakon 20 godina od događaja na jedonoj staroj crno beloj fotografiji gde imamo smo lik čoveka navodno identifikovanog kao Zoran Đokić. To nije merodavno, ni ozbiljno, zato što u tom slučaju odbrani nije omogućeno da prisustvuje identifikaciji, a u ovom slučaju je ključ da li je ovaj Zoran Đokić koji se optužuje uradio to ili ne, ili je to neka druga osoba“ objašnjava Pantović.

Ovo je inače prvo suđenje koje je počelo pred novim odeljenjem Specijalnog suda u Prištini koji ima nadležnost da sudi za ratne zločine, i dodao da jako žali što više nema Euleksa.

Advokat Kutin Perveši koji predstavlja žrtve u ovom slučaju, ističe da se u Peći 29. marta 1999. godine desilo ubistvo četvoro Albanaca od strane naoružanih vojnih snaga bivše Jugoslavije.

„Četvoro civila bez pružanja otopra je ubijeno, bez razloga, osim etničkih. Danas je u toku saslušanje jednog od svedoka, mada još ima sveoka koji treba da svedoče. Verujem da imamo jake dokaze u ovom slučaju, ipak sačekaćemo odluku suda“.

Kosovska policija uhapsila je Zorana Đokića drugog februara na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžen.

Prema optužnici podignutoj juna meseca, Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020