Vesti
Hronika

Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića

Danas je u Prištini nastavljno saslušanje svedoka u slučaju Zorana Đokića, koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom marta  1999. godine u Peći.
Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića
Detalj sa suđnje Zoranu Đokiću (Foto Kim)

Advokat Đokića, Ljubomir Pantović ističe da je zadovoljan tokom suđenja.

„Dosadašnjim tokom suđenja sam veoma zadovoljan, iako je predmet činjenično i pravno jako složen pre svega jer se radi o pravnoj verifikaciji gde je u pitnju ratni zločin, jer su raniji svedoci očigledno po nekakvoj inerciji lažno svedočili i pokušali da tu optužnicu Tužilaštva koja je neutemeljena dokazima podrže, međutim, ovo što smo danas čuli mene veoma hrabri a i osumnjičenog Zorana Đokića“, rekao je Ljubomir Pantović.

Svedok je na osnovu stare fotografije identifikovao Zorana Đokića, međutim, njegov branilac smatra da to nije dovoljan dokaz da se njegovom branjeniku sudi za ratni zločin.

„Imamo situaciju gde su svedoci nakon 20 godina od događaja na jedonoj staroj crno beloj fotografiji gde imamo smo lik čoveka navodno identifikovanog kao Zoran Đokić. To nije merodavno, ni ozbiljno, zato što u tom slučaju odbrani nije omogućeno da prisustvuje identifikaciji, a u ovom slučaju je ključ da li je ovaj Zoran Đokić koji se optužuje uradio to ili ne, ili je to neka druga osoba“ objašnjava Pantović.

Ovo je inače prvo suđenje koje je počelo pred novim odeljenjem Specijalnog suda u Prištini koji ima nadležnost da sudi za ratne zločine, i dodao da jako žali što više nema Euleksa.

Advokat Kutin Perveši koji predstavlja žrtve u ovom slučaju, ističe da se u Peći 29. marta 1999. godine desilo ubistvo četvoro Albanaca od strane naoružanih vojnih snaga bivše Jugoslavije.

„Četvoro civila bez pružanja otopra je ubijeno, bez razloga, osim etničkih. Danas je u toku saslušanje jednog od svedoka, mada još ima sveoka koji treba da svedoče. Verujem da imamo jake dokaze u ovom slučaju, ipak sačekaćemo odluku suda“.

Kosovska policija uhapsila je Zorana Đokića drugog februara na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžen.

Prema optužnici podignutoj juna meseca, Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.Ostale vesti

Opljačkana porodica u Preocu
Sinoć u vreme policijskog časa opljačkana je porodica u Preocu. Kako javlja RTV Gračanica, lopovi su upali u kuću porodice Simić odakle su odneli sav porodičan nakit.
  • 27.11.2020
Preminuo Maradona
U Argentini je danas preminuo jedan od najvećih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona, potvrdili su argentinski mediji.
  • 25.11.2020
Preminuo Milorad Trifunović
Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, Milorad Trifunović, preminuo je danas. Ovu vest je na svom Fejsbuk profilu saopštio Resursni centar za nestale osobe čiji je, uz Bajrama Ćerkinaja, Trifunović bio jedan od osnivača.
  • 25.11.2020
KP: Uhapšen jedan osumnjičeni, dvojica u bekstvu
Jedna osoba uhapšena je u vezi sa jučerašnjim ubistvom u ulici "Luja Braja" u Bošnjačkoj, dok se za dve osobe još uvek traga, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 23.11.2020
Goranu Vesiću zabranjen ulazak na Kosovo

Delegacija Beograda na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zaustavljena je danas oko 9:30 na prelazu Jarinje od strane kosovske policije.

  • 23.11.2020
KM: Pronađeno telo poslato na obdukciju

Beživotno telo pronađeno u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice poslato je na obdukciju u Prištinu.

  • 23.11.2020