Vesti
Hronika

Sahranjena igumanija manastira Gorioč mati Isidora

U manastiru Gorioč kod Istoka u Metohiji sahranjena je igumanija mati Isidora.
Sahranjena igumanija manastira Gorioč mati Isidora
Poslednji pozdrav mati Isidori (Foto Živojin Rakočević)

Gotovo ceo svoj vek provela je kao monahinja u Sopoćanima i Gorioču. Rođena je u Ruištu kod Zvečana 1942 godine i zamonašena u Sopoćanima, gde je sa sestrinstvom čuvala i održavala manastir. 

Upokojila se prekjuče, na praznik Svih Svetih, a danas je opelo služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa igumanima i monasima Dečana, Arhangela, Draganca, Sopoćana, Crne Reke, Đurđevih Stupovam, igumanijama i sestrinstvima Pećke Patrijaršije, Gračanice, Deviča, Đakovice, Končulja, Svetog Dimitrija i sveštenstvom Eparhije. 

Liturgiji, opelu i sahrani prisustvovali su povratnici iz metohojskih sredina koji su vezani za ovaj manastir Gorioč, počivšu igumaniju Isidoru i njeno sestrinstvo. 

U besedi na opelu episkop Teodosije je rekao da nije slučajno što se mati Isidora upokojila na praznik Svih Svetih. 

„Svojim smirenjem i trpljenjem bila je u svemu primer svojim sestrama, nikada ne ostavljajući monaško pravilo i bogosluženje. Svojom pojavom širila je mir oko sebe, znajući da je upravo mir Božiji najpotrebnije steći u životu i da taj mir Božiji predstavlja carstvo Božije koje je unutra u nama. Naša mati Isidora – kako je tiho živela tako je i tiho napustila ovaj zemaljski život“, rekao je vladika Teodosije. 

On je istakao da je mati Isidora uz pomoć Božiju znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja „krhka telom, bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda“.

Igumanija Isidora nasledila je igumaniju Dariju u Gorioču i u najtežem periodu potpune izolacije i ugrožene bezbednosti, pod zaštitom KFOR-a čuvala manastir i brinula o povratnicima u ovaj deo Metohije. 

Gorioč je metoh manastira Visoki Dečani, a podigao ga je Sveti kralj Stefan Dečanski i posvetio Svetom Nikoli u znak zahvalnosti za izlečenje vida nakon oslepljenja i zatočeništva u Carigradu.
 
Narod ovog kraja izuzetno poštuje ovu svetinju i doživljava je kao najvažniji simbol svog opstanka i povratka.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022