Vesti
Hronika

Sahranjena igumanija manastira Gorioč mati Isidora

U manastiru Gorioč kod Istoka u Metohiji sahranjena je igumanija mati Isidora.
Sahranjena igumanija manastira Gorioč mati Isidora
Poslednji pozdrav mati Isidori (Foto Živojin Rakočević)

Gotovo ceo svoj vek provela je kao monahinja u Sopoćanima i Gorioču. Rođena je u Ruištu kod Zvečana 1942 godine i zamonašena u Sopoćanima, gde je sa sestrinstvom čuvala i održavala manastir. 

Upokojila se prekjuče, na praznik Svih Svetih, a danas je opelo služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa igumanima i monasima Dečana, Arhangela, Draganca, Sopoćana, Crne Reke, Đurđevih Stupovam, igumanijama i sestrinstvima Pećke Patrijaršije, Gračanice, Deviča, Đakovice, Končulja, Svetog Dimitrija i sveštenstvom Eparhije. 

Liturgiji, opelu i sahrani prisustvovali su povratnici iz metohojskih sredina koji su vezani za ovaj manastir Gorioč, počivšu igumaniju Isidoru i njeno sestrinstvo. 

U besedi na opelu episkop Teodosije je rekao da nije slučajno što se mati Isidora upokojila na praznik Svih Svetih. 

„Svojim smirenjem i trpljenjem bila je u svemu primer svojim sestrama, nikada ne ostavljajući monaško pravilo i bogosluženje. Svojom pojavom širila je mir oko sebe, znajući da je upravo mir Božiji najpotrebnije steći u životu i da taj mir Božiji predstavlja carstvo Božije koje je unutra u nama. Naša mati Isidora – kako je tiho živela tako je i tiho napustila ovaj zemaljski život“, rekao je vladika Teodosije. 

On je istakao da je mati Isidora uz pomoć Božiju znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja „krhka telom, bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda“.

Igumanija Isidora nasledila je igumaniju Dariju u Gorioču i u najtežem periodu potpune izolacije i ugrožene bezbednosti, pod zaštitom KFOR-a čuvala manastir i brinula o povratnicima u ovaj deo Metohije. 

Gorioč je metoh manastira Visoki Dečani, a podigao ga je Sveti kralj Stefan Dečanski i posvetio Svetom Nikoli u znak zahvalnosti za izlečenje vida nakon oslepljenja i zatočeništva u Carigradu.
 
Narod ovog kraja izuzetno poštuje ovu svetinju i doživljava je kao najvažniji simbol svog opstanka i povratka.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020