Vesti
Hronika

Sahranjena igumanija manastira Gorioč mati Isidora

U manastiru Gorioč kod Istoka u Metohiji sahranjena je igumanija mati Isidora.
Sahranjena igumanija manastira Gorioč mati Isidora
Poslednji pozdrav mati Isidori (Foto Živojin Rakočević)

Gotovo ceo svoj vek provela je kao monahinja u Sopoćanima i Gorioču. Rođena je u Ruištu kod Zvečana 1942 godine i zamonašena u Sopoćanima, gde je sa sestrinstvom čuvala i održavala manastir. 

Upokojila se prekjuče, na praznik Svih Svetih, a danas je opelo služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa igumanima i monasima Dečana, Arhangela, Draganca, Sopoćana, Crne Reke, Đurđevih Stupovam, igumanijama i sestrinstvima Pećke Patrijaršije, Gračanice, Deviča, Đakovice, Končulja, Svetog Dimitrija i sveštenstvom Eparhije. 

Liturgiji, opelu i sahrani prisustvovali su povratnici iz metohojskih sredina koji su vezani za ovaj manastir Gorioč, počivšu igumaniju Isidoru i njeno sestrinstvo. 

U besedi na opelu episkop Teodosije je rekao da nije slučajno što se mati Isidora upokojila na praznik Svih Svetih. 

„Svojim smirenjem i trpljenjem bila je u svemu primer svojim sestrama, nikada ne ostavljajući monaško pravilo i bogosluženje. Svojom pojavom širila je mir oko sebe, znajući da je upravo mir Božiji najpotrebnije steći u životu i da taj mir Božiji predstavlja carstvo Božije koje je unutra u nama. Naša mati Isidora – kako je tiho živela tako je i tiho napustila ovaj zemaljski život“, rekao je vladika Teodosije. 

On je istakao da je mati Isidora uz pomoć Božiju znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja „krhka telom, bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda“.

Igumanija Isidora nasledila je igumaniju Dariju u Gorioču i u najtežem periodu potpune izolacije i ugrožene bezbednosti, pod zaštitom KFOR-a čuvala manastir i brinula o povratnicima u ovaj deo Metohije. 

Gorioč je metoh manastira Visoki Dečani, a podigao ga je Sveti kralj Stefan Dečanski i posvetio Svetom Nikoli u znak zahvalnosti za izlečenje vida nakon oslepljenja i zatočeništva u Carigradu.
 
Narod ovog kraja izuzetno poštuje ovu svetinju i doživljava je kao najvažniji simbol svog opstanka i povratka.Ostale vesti

Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021