Vesti
Hronika

Sahranjen Mihail Gorbačov

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov sahranjen je na Novodevičjem groblju u Moskvi.
Sahranjen Mihail Gorbačov
Portret poslednjeg lidera Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova u Domu sindikata tokom parastosa u Moskvi (Foto Jevgenija Novoženjina/Rojters)

Gorbačov je sahranjen pored svoje supruge Raise uz himnu Rusije i topovske salve.

Sahrana Gorbačova izazvala je veliko interesovanje Moskovljana i gostiju glavnog grada Rusije, a ceremoniji na Novodevičjem groblju prisustvovali su i strani gosti.

Pre shrane veliki broj građana čekao je u redu ispred zdanja u centru Moskve gde je bio izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima Gorbačova kako bi se oprostili.

Među prvima se od Gorbačova oprostio zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, kao i mađarski premijer Viktor Orban.

Sahrani su prisustvovali i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Velike Britanije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zbog obaveza nije prisustvovao sahrani, a kako je saopšteno iz Kremlja on se od Gorbačova oprostio ranije u Centralnoj kliničkoj bolnici.Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022