Vesti
Hronika

SAD uvele sankcije Radoičiću i Veselinoviću

Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, javila je Nova.rs.
 • 08.12.2021
 • 17:45 h > 21:54
 • Hronika
 • izvor: Nova.rs, N1, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 3604
SAD uvele sankcije Radoičiću i Veselinoviću
Milan Radoičić i Zvonko Veselinović (Foto Espreso)

Pomenuti biznismeni bliski sa vladajućom strankom u Srbiji, SNS, a sam Radoičić je visokopozicionirani predstavnik Srpske liste.

U obrazloženju se navodi, javlja Nova.rs, da je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe i jedna od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Кosovu. Navodi se i da je angažovan u šemi velikih razmera za podmićivanje sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Iz američke administracije ističu kako je organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića optužena za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u januaru 2018.

„Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rošić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu“, stoji, između ostalog u obrazloženju.

Vučić: Stranka koju vodim nikada nije dobila ni dinar od Veselinovića

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić rekao je da Srpska napredna stranka nikada nije dobila ni dinara od Zvonka i Žarka Veselinovića, nakon što je Ministarstvo finansija SAD označilo te kontroverzne biznismene sa severa Kosova kao osobe povezane sa organizovanim kriminalom.

„Dobio sam danas neformalni izveštaj od američke ambasade, moram da ih razočaram – ni dinara nam nisu dali niko od Veselinovića. Stranka koju vodim ima više neko dovoljno sredstava zahvaljujući državnim sredstvima i članarini“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija na kojoj je govorio o zakonima o eksproprijaciji i referendumu.

Vučić je dodao i da su američke vlasti braću Veselinović i Milana Radoičića optužili pre svega za ilegalnu trgovinu, te da očekuje da će se na kraju ispsotaviti da ih terete „što ne poštuju granicu Srbije i Kosova“.

„Ukoliko postoje ozbiljne optužbe, naši organi će u istoj sekudni sve to ispitati“, poručio je predsednik Srbije.

Američko ministarstvo finansija označilo je Zvonka Veselinovića kao najozloglašeniju korumpiranu ličnost na Kosovu, a pored njega još 15 osoba i 24 kompanije koje posluju i u Srbiji i na Kosovu.

Navodi se da se u organizovanoj kriminalnoj grupi nalazi i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koji je označen kao zamenik Veselinovića u toj grupi i glavni krijumčar oružja.

Ukupno 16 osoba se nalazi na spisku američkog ministarstva, kao i 24 kompanije u vlasništvu članova kriminalne grupe, među kojima su Inkop, Čivija Komerc, Betonjerka Aleksinac, Novi Pazar put...

Organizovani i transnacionalni

Više o odluci Ministarstva finansija SAD možete pročitati u tekstu pod naslovom "Severnokosovski organizovani trasnacionalni kriminal: Zvonko Veselinović i njegova organizovana kriminalna grupa" (NORTHERN KOSOVO-BASED TRANSNATIONAL ORGANIZED CRIME: ZVONKO VESELINOVIC AND HIS ORGANIZED CRIME GROUP) na engleskom jeziku OVDE.Ostale vesti

Izvršen pretres u Rudaru i Zvečanu u vezi sa događajima u Banjskoj, nema uhapšenih
Pripadnici Kosovske policije izvršili su danas u kasnim poslepodnevnim časovima pretres u dve kuće u opštini Zvečan, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.
 • 04.10.2023
KP: Uhapšene dve osobe zbog prodaje oružja
Dve osobe iz Peći se sumnjiče za krivično delo uvoz, izvoz, snabdevanje, prevoz, proizvodnja, neovlašćena razmena, posredovanje ili prodaja oružja ili eksploziva, saopšteno je medijima iz Kosovske policije.
 • 04.10.2023
Federalna uprava policije BIH o navodima da je Radoičić kupovao oružje u Tuzli

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo da je Milan Radoičić kupovao oružje u Tuzli, a isto mu bilo transportovano u Beograd odakle ga je prenosio na Kosovo, oglasila se i Federalna uprava policije za N1 Sarajevo.

 • 04.10.2023
Pretraga terena u Banjskoj i dalje traje

Policija Kosova i dalje sprovodi pretragu terena u Banjskoj. Situacija na severu Kosova je mirna.

 • 04.10.2023
Više javno tužilaštvo najavilo žalbu na sudsku odluku o puštanju Radoičića

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu će se žaliti na odluku suda o neodređivanju pritvora Milanu Radoičiću koji se tereti za više krivićnih dela u vezi oružanog sukoba, 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova.

 • 04.10.2023
Radoičić pušten iz pritvora, zabranjen mu odlazak na Kosovo
Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja okrivljenog Milana Radoičića o razlozima za određivanje pritvora, odbio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora usled opasnosti od bekstva, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.
 • 04.10.2023