Vesti
Hronika

SAD uvele sankcije Radoičiću i Veselinoviću

Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, javila je Nova.rs.
 • 08.12.2021
 • 17:45 h > 21:54
 • Hronika
 • izvor: Nova.rs, N1, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 2136
SAD uvele sankcije Radoičiću i Veselinoviću
Milan Radoičić i Zvonko Veselinović (Foto Espreso)

Pomenuti biznismeni bliski sa vladajućom strankom u Srbiji, SNS, a sam Radoičić je visokopozicionirani predstavnik Srpske liste.

U obrazloženju se navodi, javlja Nova.rs, da je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe i jedna od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Кosovu. Navodi se i da je angažovan u šemi velikih razmera za podmićivanje sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Iz američke administracije ističu kako je organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića optužena za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u januaru 2018.

„Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rošić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu“, stoji, između ostalog u obrazloženju.

Vučić: Stranka koju vodim nikada nije dobila ni dinar od Veselinovića

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić rekao je da Srpska napredna stranka nikada nije dobila ni dinara od Zvonka i Žarka Veselinovića, nakon što je Ministarstvo finansija SAD označilo te kontroverzne biznismene sa severa Kosova kao osobe povezane sa organizovanim kriminalom.

„Dobio sam danas neformalni izveštaj od američke ambasade, moram da ih razočaram – ni dinara nam nisu dali niko od Veselinovića. Stranka koju vodim ima više neko dovoljno sredstava zahvaljujući državnim sredstvima i članarini“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija na kojoj je govorio o zakonima o eksproprijaciji i referendumu.

Vučić je dodao i da su američke vlasti braću Veselinović i Milana Radoičića optužili pre svega za ilegalnu trgovinu, te da očekuje da će se na kraju ispsotaviti da ih terete „što ne poštuju granicu Srbije i Kosova“.

„Ukoliko postoje ozbiljne optužbe, naši organi će u istoj sekudni sve to ispitati“, poručio je predsednik Srbije.

Američko ministarstvo finansija označilo je Zvonka Veselinovića kao najozloglašeniju korumpiranu ličnost na Kosovu, a pored njega još 15 osoba i 24 kompanije koje posluju i u Srbiji i na Kosovu.

Navodi se da se u organizovanoj kriminalnoj grupi nalazi i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koji je označen kao zamenik Veselinovića u toj grupi i glavni krijumčar oružja.

Ukupno 16 osoba se nalazi na spisku američkog ministarstva, kao i 24 kompanije u vlasništvu članova kriminalne grupe, među kojima su Inkop, Čivija Komerc, Betonjerka Aleksinac, Novi Pazar put...

Organizovani i transnacionalni

Više o odluci Ministarstva finansija SAD možete pročitati u tekstu pod naslovom "Severnokosovski organizovani trasnacionalni kriminal: Zvonko Veselinović i njegova organizovana kriminalna grupa" (NORTHERN KOSOVO-BASED TRANSNATIONAL ORGANIZED CRIME: ZVONKO VESELINOVIC AND HIS ORGANIZED CRIME GROUP) na engleskom jeziku OVDE.Ostale vesti

Haradinajev veštak: Objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK zabrinjavajuće
U nastavku haškog procesa Nasimu Haradinaju, veštak odbrane Robert Rid je izjavio da je objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK na Kosovu, za koje je Haradinaj optužen, "vrlo, vrlo zabrinjavajuće".
 • 28.01.2022
’’Sigurna sam da bi Oliver danas gostovao na Pinku i bio na Srpskoj listi’’
Milena Popović, poslanica SNS u Skupštini Srbije i nevenčana supruga ubijenog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, u jednoj emisiji na Jutjubu, na pitanje, kako je moguće da gostuje na televiziji Pink, na kojoj je prikazivan spot koji je targetirao pokojnog Ivanovića, kaže da se vodila time "da bi u ovom trenutku on sigurno gostovao na televiziji Pink".
 • 28.01.2022
Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
 • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
 • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
 • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
 • 20.01.2022