Ruski državljani uhapšeni na severu Kosova

Kosovska policija uhapsila je dva ruska državljana na severu Kosova, pod sumnjom da su nelegalno prešli administrativnu liniju sa centralnom Srbijom.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Tanjug)

Državljani Rusije, žena i muškarac uhapšeni su u ponedeljak u blizini Leposavića, navodi se u saopštenju policije.

Oni su putovali vozilom crnogorskih tablica kada su zaustavljeni u mestu Šarpelj, u pojasu administrativne linije.

Po nalogu tužioca, ruski državljani su pritvoreni, a automobil zaplenjen.

Kosovska policija nije saopštila druge detalje.

Tužilac zatražio novčanu kaznu za dvoje Rusa

Kosovska policija zadržala je dvoje ruskih državljana na severu Kosova, jednog muškarca i jednu ženu, pod sumnjom da su ilegalno prešli granicu Srbije i Kosova.

Dežurni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Slobodan Bakić, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je za ruske državljane zatražio izricanje mandatne kazne (novčane kazne po hitnom postupku) i da se odluka o tome očekuje do kraja dana.

Ruski državljani su, kako saznaje RSE, kosovskim nadležnim vlastima saopštili da su krenuli za Lukovsku banju na jugu Srbije, ispod Kopaonika u blizini prelaza Jarinje, te da ih je navigacioni sistem doveo do granice sa Kosovom, gde su navodno i kosovskim vlastima priznali da nisu ni planirali da uđu na Kosovo. Ponovnim pokušajem da stignu do te banje, ušli su na sporedni put, gde ih je zatekla kosovska policijska patrola, nakon čega su pritvoreni.

Tužilac Bakić izjavio je ranije za Radio Slobodna Evropa da su oni prvobitno pokušali da pređu Jarinje kako bi ušli na Kosovo, ali da su usled nedostatka vize bili vraćeni. U pitanju su, kako je naveo tužilac, Egor Igorević (Igor Krasikov) i Marina Vladimirovna Krasikova.

„Dva državljanina Rusije su pokušali i legitimisali se da na redovan način uđu na teritoriju Kosova na graničnom prelazu Jarinje, u 10:26. Međutim, kako nisu ispunjavali uslove za to, nisu imali vizu i boravišnu dozvolu, odnosno mogućnost da borave na Kosovu, oni su vraćeni sa graničnog prelaza. Onda su iskoristili alternativni put u selu Šerpelj, i pokušali su da pređu granicu ilegalno. Tu ih je zatekla patrola, privela ih i procesuirala. Ja sam ih sinoć zadržao 24 sata u pritvoru. Danas radimo na obradi tog slučaja i oni će verovatno posle podne izaći pred sudiju i nakon toga ćemo da vidimo šta dalje“, izjavio je Bakić.

Dodao je da u trenutku privođenja nije bilo ovlašćenog prevodioca koji bi mogao da razgovara sa njima, što će im biti omogućeno danas. Na osnovu toga, prema rečima Bakića, saznaće se kuda su krenuli i zašto.

Bakić je rekao da su bili u vozilu cetinjskih tablica, odnosno rent-a-car vozilo iz Budve.

Odlukom tužioca ruski državljani su pritvoreni, a automobil je konfiskovan.

Hapšenje se desilo 13. januara ujutro, u selu Šarpelj, opština Leposavić, na krajnjem severu Kosova u pograničnom pojasu sa Srbijom.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane