Vesti
Hronika

Rudnica: Sledeće nedelje nastavak iskopavanja

Naredne nedelje trebalo bi da budu nastavljena iskopavanja na dve padine obližnjeg brda na prostoru starog kamenoloma Rudnica, kraj Raške.
Rudnica: Sledeće nedelje nastavak iskopavanja
Iskopavanja u Rudnici (Foto Slobodna evropa)

Sumnja se da su tamo zakopana tela Albanaca stradalih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je nedostatak sredstava jedini razlog za zastoj u iskopavanjima, i da je Srbija do sada bila maksimalno efikasna u postupanjima u vezi sa Rudnicom.

Odalović je objasnio da su na prostoru Rudnice, za koji postoji sumnja da je masovna grobnica sa telima Albanaca, do sada evidentirane tri lokacije.

Odalović je napomenuo da su do sada iskopavanja vršena zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije i dodaje da je do sada prekopano na desetine hiljada tona raznih materijala.

"Prekopali smo ogromne prostore i ogromna sredstva smo potrošili zato što su oni koji su dostavljali informacije davali netačne ili nepouzdane informacije", rekao je Odalović.

Kako je rekao, celom projektu, u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine, moraće da se priđe mnogo ozbiljnije.

"Ne može neko da dođe na lokaciju i da je tereti pretpostavkama ili nečijim izjavama. Moraju da se obezbede kredibilni dokazi, ozbiljni svedoci. Ja neću da budem neodgovoran i da trošim sredstva budžetskih obveznika Srbije", rekao je Odalović.

Predsednik kosovske Komisije za nastala lica Prenk Đetaj izjavio je u petak da nije nastavljeno iskopavanje u Rudnici na trećoj lokaciji zato što je srpska strana prekinula radove uz obrazloženje da joj nedostaju sredstva.

Predsednik Komisije je, izražavajući nezadovoljstvo postupkom srpske strane, zatražio hitan sastanak Radne grupe koju sačinjavaju prištinska i beogradska delegacija, kako bi se odredili dalji koraci za nastavak iskopavanja.Ostale vesti

Policija uhapsila neke od demonstranata, pendrecima i na devojke

Policija je sinoć ispred Skupštine, kako je objavio KRIK, uhapsila neke od demonstranata koji su nakon što je protest završen, i dalje bili na stepenicama zgrade parlamenta.

  • 12.07.2020
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020