Vesti
Hronika

RSE: Radoičićeva i Veselinovićeva firma uprkos zabranama radi nesmetano u Srbiji

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, na Kosovu optuženi za organizovanje kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu političara Olivera Ivanovića, u Srbiji su među suvlasnicima građevinskog preduzeća "Granit-peščar".
RSE: Radoičićeva i Veselinovićeva firma uprkos zabranama radi nesmetano u Srbiji
Radoičić i Veselinović (Foto Vreme)

Radio Slobodna Evropa piše da to preduzeće nesmetano radi od 2015. godine, uprkos zabranama inspekcija zbog rada bez odgovarajućih dozvola, neplaćenog poreza i rudne rente.

To preduzeće je, navodi RSE, krajem prošle godine dugovalo državi više od pet miliona evra za poreze, struju i rudnu rentu, a nadležne institucije nisu odgovorile na pitanje novinara da li je taj dug u međuvremenu izmiren.

Četvrtinu "Granit-peščara" kupila je 2015. godine firma "Inkop" Dušice Maksimović, sestre Zvonka Veselinovića, a u aprilu 2018. godine prenela vlasništvo nad tom firmom braći Zvonku i Žarku Veselinoviću i Milanu Radoičiću.

"Granit-peščar" je od 2015. godine učestvovao u više državnih projekata u Srbiji, isporučivao kamen iz kamenoloma Rujevac za izgradnju deonica auto-puta Beograd-Južni Jadran (Koridor 11) i preko posrednika poslovao s državnim firmama kao što je "Beograd-put".

Dok firme-suvlasnici "Granit-peščara" ostvaruju dobit, "Granit-peščar" i "ćerka firma" "Kamenolom Slovac" dočekali su kraj 2018. godine s milionskim gubicima. Ukupni gubitak "Granit-peščara" iznosio je više od tri miliona evra, gubitak "Slovca" je bio veći od dva miliona evra, dok je "Inkop" imao skoro šest miliona evra prihoda i više od 500.000 evra dobiti.

Kamenolom "Rujevac", kod Ljiga, u sastavu "Granit-peščara", po izjavama zaposlenih koje su zabeležene u inspekcijskom izveštaju, 2018. godine proizvodio je 1.500 tona materijala dnevno, dok je prethodnih godina proizvodnja bila gotovo dvostruko veća - izmedju 2.500 i 3.000 tona dnevno.

U jednom od izveštaja se navodi da je dnevna proizvodnja dostizala i 4.600 tona materijala, ali država nije dobijala ni dinara za eksploataciju mineralnih sirovina, naveo je RSE.

Istraživanje RSE pokazuje da kamenolom "Granit-peščar" u selu Ba, kod Ljiga, i dalje radi iako su 2013. godine rudarska i druge inspekcije u više navrata zabranjivale njegov rad po prijavi stanovnika čije su kuće popucale od detonacije prilikom miniranja kamena.

Dve godine kasnije, u oktobru 2015. godine, pošto su došli novi vlasnici, rudarski inspektor je potvrdio zabranu rada. Ipak, u martu naredne 2016. godine, "Granit-peščar" je dobio obaveštenje inspekcije da može da nastavi eksploataciju tog kamenoloma, iako nije pribavio prethodno traženi dokument potreban za to.

Zabranu rada kamenolomu "Rujevac" je izdalo i Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine, u junu 2018. godine. U jednom od izveštaja republičke ekološke inspekcije, gde se konstatuje da kamenolom nema saglasnost Ministarstva, vidi se i prigovor "Granit-peščara".

To preduzeće je tu samo objasnilo da je nastavilo eksploataciju bez saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine, između ostalog, "zbog ugovorenih poslova na završetku deonice auto-puta Ljig-Lajkovac koji treba da bude gotov do kraja 2018. godine", te da se "nada" da će mu prigovori biti uzeti u obzir i inspekcija "omogućiti dalji rad".

U jednom od "retkih" odgovora Ministarstva rudarstva i energetike, piše RSE, u junu 2018. godine na prijavu jednog meštanina kome je pukla kuća zbog detonacije u kamenolomu, navodi se da je preduzeće "Granit-peščar" podnelo tom ministarstvu 10. maja 2016. godine zahtev za eksploataciju mineralnih sirovina, ali da nije odobrena, te preduzeće nema odobrenje za eksploataciju prema tom zahtevu, ali da "Granit-peščar" ima dva važeća odobrenja - prvo je staro gotovo 30 godina, a drugo je više od 20.

"Koja je dozvola validna, da li su i na koji način Ministarstvo i njegova inspekcija kaznili "Granit-peščar" nismo dobili odgovor", piše RSE.

Veselinović je u žižu javnosti dospeo tokom postavljanja barikada na severu Kosova, 2011. i 2012. godine kada ga je KFOR naveo kao jednog od organizatora nereda i napada na pripadnika te misije, tokom kojih je poginuo jedan strani vojnik.

Radoičić je potpredsednik Srpske liste, partije kosovskih Srba koja je, uz podršku Beograda, na lokalnim izborima na Kosovu 2017. godine osvojila vlast u svim opštinama sa srpskom većinom, podseća RSE.

Od raspisivanja poternice za njim, Radoičić je viđan u Srbiji, gde se, kao jedan od lidera Srpske liste, pojavljuje i na visokim političkim sastancima. Da Radoičić "ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića", tvrdio je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Veselinović i članovi njegove porodice u Srbiji su vlasnici nekoliko građevinskih firmi, kao i firme "Dolly Bell" koja upravlja hotelom "Grey" na Kopaoniku. Firma "Dolly Bell" je poslovala na državnoj adresi, iako državi nije plaćala zakup prostora, pokazalo je ranije istraživanje RSE.

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat od 2011. godine jer je tada protiv njega i njegovog poslovnog partnera i kuma Zvonka Veselinovića podignuta optužnica zbog prisvajanja 32 kamiona "Hipo Alpe Adria Lizinga". Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.

Protiv njih dvojice se u Srbiji vodio još jedan sudski postupak. U januaru 2019. godine, na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu, Veselinović je osuđen na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, dok je Radoičić oslobođen krivične odgovornosti. Apelacioni sud u Nišu je šest meseci kasnije oslobodio Veselinovića, a Radoičiću potvrdio oslobađajuću presudu, preneo je Radio Slobodna Evropa.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020