Vesti
Hronika

Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor, Srpska lista traži njihovo oslobađanje

Osumnjičenima za učešće u ubistvu lidera SDP-a Olivera Ivanovića, Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, produžen je pritvor na još dva meseca, potvrdio je za KoSSev Rošićev branilac, Mahmut Haljimi.
Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor, Srpska lista traži njihovo oslobađanje
Sa mesta ubistva Olivera Ivanovića (Foto Kim arhiva)

Rošić i Spasojević nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. godine kada su uhapšeni u akciji Kosovske policije. Tom prilikom uhapšen je i policajac Dragiša Marković koji je naknadno pušten iz pritvora, dok je potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, tada izbegao hapšenje. Za njim je naknadno raspisana poternica.

Na produženje pritvora reagovala je Srpska lista koja u saopštenju ističe da se Rošić i Spasojević drže u pritvoru bez ikakvog pravnog osnova i dokaza, te da se time, kako ističu, nastavlja silovanje pravde u režiji političkih krugova u Prištini.

"Držati nevine ljude skoro godinu dana u pritvoru je kazna bez presude časnim ljudima, od strane kosovskog pravosuđa, koji na ovij način želi da od naših sugrađana pod prisilom iznudi iskaz koji im je potreban zarad političkih planova koje su skovali u Prištini pre brutalnog upada na sever Кosova i Metohije prošle godine".

U Srpskoj listi ističu da je iznuda iskaza krivično delo kako po međunarodnim konvencijama, tako i prema kosovskim zakonima, i da predstavlja institucionalno nasilje bez presedana.

"Zahtevamo od nadležnih organa da Nedeljka i Marka, ali i ostale neosnovano uhapšene momentalno oslobode, a da javnosti predstave konkretne dokaze kojima raspolažu, a za koje je tužilac koji vodi ovaj proces u medijima izjavio da ih nema", navodi se u u saopštenju Srpske liste.

 Ostale vesti

Vozač sa Kosova krijumčario 113 migranata
U Severnoj Makedoniji je uhapšen vozač sa Kosova dok je u kamionu hladnjači krijumčario 113 migranata.
  • 31.05.2020
Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020